CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yem fiyat artışı ile tavuk fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek vatandaşların sofralarının her geçen gün et türü giremez noktaya doğru gittiğini vurguladı. Gürer, Ocak ayından bu yana tavuk fiyatlarında yaşanan artışları rakamlarla ortaya koydu ve bunun hem emekliler hem de asgari ücretliler üzerindeki etkisine dikkat çekti.
OCAK AYINDAN BU YANA YÜZDE 50 İLE 66 ARASINDA ARTTI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tavuk fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. 2024 yılının başında vatandaşın ucuz protein kaynağı olarak gördüğü tavuk eti fiyatlarında artış devam ediyor. Ocak ayından bu yana fiyatlardaki artış oranları:
Tüm tavuk: Ocak ayında kilogramı 65 TL iken bugün 98 TL’ye yükseldi. Artış oranı: %50
Fileto tavuk: Ocak ayında 169 TL iken bugün 226 TL’ye çıktı. Artış oranı: %33
But pirzola: Ocak ayında 99,50 TL iken bugün 168 TL oldu. Artış oranı: %66
Kalçalı but: Ocak ayında 59 TL iken bugün 89 TL’ye ulaştı. Artış oranı: %50
Kanat: Ocak ayında 139 TL iken bugün 221 TL’ye çıktı. Artış oranı: %58
Gürer, bu artışların vatandaşın sofrasında tavuk tüketiminin azalmasına neden olduğunu belirtti.
EMEKLİNİN SOFRASINDAN 65 KİLOGRAM TAVUK EKSİLDİ
Artan fiyatlar nedeniyle emeklilerin ve asgari ücretlilerin alım gücü büyük ölçüde düştü. Gürer, Ocak ayında emekli maaşıyla 192 kilogram tavuk alabilen bir emeklinin bugün aynı maaşla yalnızca 127 kilogram tavuk alabildiğini ifade ederek, "Emeklinin sofrasından 65 kilogram tavuk eksildi. Tavuk çiftlikleri giderleri artıyor. Yem fiyatları artıyor. Tavuk eti fiyatına maliyet girdileri artış olarak yansıyor.” dedi.
ASGARİ ÜCRETLİNİN SOFRASINDA 98 KİLOGRAM DAHA AZ TAVUK VAR
Asgari ücretle çalışan vatandaşların durumu da farklı değil. Gürer, Ocak ayında asgari ücretle 261 kilogram tavuk alınabilirken, bugün bu rakamın 173 kilograma düştüğünü belirtti. “Asgari ücretlinin sofrasından 98 kilogram tavuk eksildi. Bu tablo, vatandaşın protein ihtiyacını karşılamasının her geçen gün daha da zorlaştığını gösteriyor” dedi.
VERİLERE GÖRE ARTIŞ DEVAM EDEBİLİR
Tavuk fiyatlarındaki artışın ilerleyen süreçte de devam edebileceğini belirten Gürer, TÜİK’in Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini paylaşarak ilerleyen süreçte daha da yüksek fiyatların vatandaşları beklediğine dikkat çekti:
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, 2024 Kasım ayında aylık değişimin en yüksek olduğu alt gruplardan biri olarak kümes hayvanları ve yumurtalarda %28,49 artış gösterdi.
"ET, YUMURTA VE TAVUK FİYATLARI VATANDAŞI ZORLUYOR”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Besicinin girdi fiyatları artınca et fiyatları da arttı. Ancak besiciden çıkıp kesime giden hayvanın etinin fiyatı rafta bir kat daha artıyor. Vatandaş kırmızı ete erişimi zorlaşıyor. Yumurta fiyatlarındaki artışların ardından şimdi de tavuk fiyatlarındaki artış vatandaşın ucuz protein kaynağından mahrum bırakıyor” diye konuştu. Gürer, “Beslenme, et ve süt gibi ürünlerin fiyat artışları ile artık lüks oldu. Vatandaşın sofrası her geçen gün daha da yoksullaşıyor” dedi.
"İKTİDAR SEYİRCİ KALIYOR"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu tablo karşısında iktidarın herhangi bir önlem almamasını eleştirerek, "Gıda ürünleri üreticiden çıkınca fiyatları artıyor, üretim girdi maliyetleri yükseliyor, ama vatandaşın gelirinde hiçbir iyileşme yok. Üreticiyi desteklemeyen, tüketiciyi korumayan politikaların sonucu bu. Vatandaş ne et ne yumurta ne de tavuk alabilecek durumda. İktidar bir an önce tarım ve hayvancılıkta üretim girdi maliyetlerini düşürmeli, aracılık sistemi mutlaka düzenlemeli ve sürekli artan fiyatları dengelemek için acil tedbirler almalıdır." diye konuştu.
"SOFRASINDA BİR EKMEK BİR SU KALACAK "
Ömer Fethi Gürer, “Tavuk artık emeklinin ve asgari ücretlinin alırken zorlanacağı bir noktaya geliyor. Vatandaş artık ne yumurta ne de tavuğu eskisi gibi alamıyor. Gıda fiyatlarını dengelemek ve üretim maliyetlerini düşürmek için adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde vatandaşın sofrasında sadece ekmek ve su kalacak."
Gürer, vatandaşın temel gıda maddelerine erişiminin sağlanması için kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirterek, hem üretici hem de tüketici lehine politikaların hayata geçirilmelidir” dedi.