CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı üreticisinin karşı karşıya kaldığı sorunları yerinde incelemek üzere Niğde de şekerpancarı eken köyleri ziyaret etti. Üreticilerle bir araya gelip sorunlarını dinledi.
PANCAR REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pancar, sözleşmeli tarım yapılan ürünlerimizden biri. Bu yıl pancarda TÜİK’e göre. %2'lik bir rekolte düşüşü bekleniyor ve 23 milyon ton civarında bir üretim olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl avans fiyatı hali hazırda çiftçiyi memnun edecek bir fiyat açıklanmadı. 20 Eylül'de başlayacak olan kampanya öncesinde çiftçinin beklentisi, 2500 liranın altında bir pancar fiyatının girdi maliyetlerini karşılamayacağı yönünde” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİLERİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR
Pancar üreticisi Naci Aralcıoğlu ise yaşadığı zorlukları dile getirerek, “Bizim giderlerimiz gübre, mazot, elektrik enerjisi ve işçilik olarak ayrı bir maliyet oluşturuyor. Bölgedeki fabrika özelleştirildi, istediğim zaman ürünü getir diyor, kota uyguluyor. Geçen sene bu yüzden büyük sıkıntı çektik. Randevu veriyor ama istediği zaman almıyor. Kotayı doldurmadığımızda bizden para kesiyor. 100 ton verirsen kota primi veriyor” dedi.
KURAKLIK VE SU KAYNAKLARININ AZALMASI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık sorununun çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, “Bu şartlarda verimli üretim yapmak zorlaşıyor. Eğer açığınız olursa ceza ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu yıl pancar üreticisi olarak bir umudunuz var mı?” diye sordu.
Aralcıoğlu, “2500 lira civarındaki bir fiyat bizi ancak kurtarır. Çünkü mazot pahalı, enerji yüksek, elektrik masrafları artıyor. Sulama suyu en az 15.000 lira geliyor, her dinamoda üçer tane fıskiye var. Kuraklıktan dolayı sulama sıkıntısı çektik ve faturalar 15-20 bin lira arasında geliyor, ödemekte zorlanıyoruz” diye yanıtladı.
PANCAR ÜRETİMİNDE SORUNLAR ARTIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığının su kaynaklarını azalttığını vurguladı: “Mevsim kurak gidince çiftçi yeraltı suyundan faydalanıyor ama yeraltı suyu da her yıl çekiliyor, suda azalma var. Bu durum pancar üretiminde büyük bir problem yaratıyor. Pancar su isteyen bir ürün ve yeterli su verilmezse kuruyor. Şeker pancarı, stratejik bir ürün. Şeker ihtiyacımızı karşılamanın dışında, küspe ve melas gibi alanlarda da fayda sağlıyor. Ancak özelleşen fabrikalar, yeni kurallar getiriyor ve bu da üretimi zorlaştırıyor.”
ÜRETİMDEN VAZGEÇEN ÇİFTÇİLER
Aralcıoğlu, pancar üretiminin düştüğünü belirtti: “Bu yıl ekim çok az oldu. Çiftçi %80 oranında ekim yapmadı. Köyde 1.000 ton ancak çıkar, şeker pancarı ekimi %80 oranında düştü. Köyde 10 kişi falan ekim yaptı, millet kazanamayınca ekmiyor. Geçen sene süreci çok zorlaştırdılar, alırken beklettiler. Bu nedenle millet üretimden tiksindi. Fabrikaların özelleşmesi zararı millete yansıttı, çiftçi de ekimi bırakıyor.”
“ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜN"
CHP’li Ömer Fethi Gürer, şeker pancarının stratejik önemine dikkat çekerek, “Şeker pancarı ekimi, çapası, bakımı, sökümü, nakliyesi ve işlenmesiyle uzun bir süreç. Bu süreçte işçiliğin yanı sıra esnaf da yararlanıyor. Bu nedenle şeker pancarına sahip çıkılması gerekiyor. Üreticiler şikayetlerini bizimle paylaşıyor ve biz de bu durumu yetkililere duyuruyoruz. Özelleşen fabrikaların getirdiği ağır şartların esnetilmesi gerekiyor. Devlet, daha önceki dönemde şeker pancarını çiftçi söktüğünde “kantar” denen yerlerde toplayıp peyderpey fabrikaya alırdı. Fire çiftçi adına azalırdı. Şimdi ise fabrikalar randevu verip benim ihtiyacıma göre getir diyor. Bu durum da fireyi artırıyor ve sorunlu bir süreç devam ediyor. Problemin çözümü, iktidarın doğru bir üretim planlaması yapmasıyla mümkün. Ayrıca, bölgede su kaynaklarının azlığı nedeniyle şeker pancarının su isteği yüksek olan yerlerde ekimiyle ilgili bir planlama yapılması gerekiyor” diye konuştu.