Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Bilecik’in Söğüt ilçesi Yakacık Köyü mevkiinde yapılması planlanan Altın ve Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesine ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararına karşı yargı yoluna başvurdu. Büyükşehir Belediyesi, 2. İdare Mahkemesi’nde görülen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açtığı davayı kazandı.
Belediyenin açtığı davada, söz konusu kararın dayanağını oluşturan ve Nisan 2024 tarihinde hazırlanan Proje Tanıtım Dosyasında önemli çelişkiler bulunduğu ifade edildi.
Mahkeme, cevherin alternatif güzergâh olmaması nedeniyle Eskişehir şehir merkezinden Sivrihisar ilçesi sınırlarında yer alan Kaymaz Altın Madenine taşınacak olmasını da önemli bir risk faktörü olarak değerlendirerek, çevre ve insan sağlığı açısından bu taşımanın kabul edilemez olduğuna hükmetti. Trafik planında Eskişehir güzergâhına dair hiçbir değerlendirmenin yer almaması da kararın iptal gerekçeleri arasında yer aldı.
Uyuşmazlık konusuna dair yapılan değerlendirmede; cevherin çıkarılacağı ruhsat sahası ile işleneceği tesisin birbirine bağlı ve tamamlayıcı nitelikte olduğu, bu nedenle projelerin "entegre proje" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Bu bağlamda, işleme tesisine dair süreçlerin göz ardı edilerek verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka aykırı olduğu ve çevresel etkilerin bütüncül bir şekilde değerlendirilmediği öne sürüldü.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çevresel etkilerin göz ardı edildiğini belirterek, halk sağlığı ve doğa için olası riskleri engellemek adına hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildirdi.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Şehrimize zararı dokunacak her girişimin karşısında Eskişehir'in hakkını savunmaya devam ediyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak bu güzel şehrin havasına, suyuna, toprağına sahip çıkıyoruz.” dedi.