Eğitim İçerisinde En Önemli Alan Okul Öncesidir

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2025 06:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2025 06:35
www.porsukhaberajansi.com

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Çalıştayı” Eğitim Fakültesi E Blok Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaya başta Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Melek Erbil Kaya ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gültekin olmak üzere öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.

Çalıştayın açılış konuşmalarını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Melek Erbil Kaya ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gültekin yaptı.

Dekan Prof. Dr. Dinç: “Eğitim içerisinde en önemli alan okul öncesidir”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç şunları söyledi: “Yaklaşık yedi çeyrek asırdır resmi eğitime geçmiş bir ülkeyiz. Bu süreçte eğitimle ilgili yapılan çalışmaların odağında öğretim programları ve müfredatlar olmuştur. Bence eğitim içerisinde en önemli alan okul öncesi ve daha sonra da sınıf eğitimidir. Bu yüzden özellikle okul öncesi öğretmenleri ve öğretmen adayları için bu programın önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün burada Millî Eğitim Bakanlığından okul öncesi öğretmenlerimiz var. Öğrencilerimiz için birinci elden, programı yapanlardan bilgileri öğrenmek kadar değerli bir şey yok. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

Dr. Öğr. Üyesi Kaya: “Planlama süreçlerini deneyimleme şansı elde edeceğiz”

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Melek Erbil Kaya konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde Okul Öncesi Eğitimi programı geliştirme çalışmaları ve gelişim süreci aslında ilk 1952 yılında başladı. Daha sonrasında 1989, 1994, 2002, 2006, 2013 ve 2024’e kadar birbirini inceleyen birtakım çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların en sonuncusu olarak geliştirilen ve beceri temelli yapısı ile bizlerin dikkatini çeken “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı” oldu.  Bugün programı geliştirme sürecinde görev alan hocalarımızdan dinlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Zoom bağlantımız ve çalıştayın öğleden sonraki oturumuyla eğitim modelinin planlama süreçlerini

deneyimleme şansı elde edeceğiz. Bizimle bilgi ve deneyimlerini paylaşan hocalarımıza teşekkür ediyoruz.”

Prof. Dr. Gültekin: “Bu tarz programlar önemli birer rehber oluyorlar”

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gültekin ise “Çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tarz programlar Milli Eğitim teori ve politikasını uygulamaya dönüştüren çok önemli rehber, yol gösterici, günümüz deyimi ile de tam bir yol haritası oluyorlar. Milli Eğitimin teori ve politikası program yoluyla uygulamaya dönüştürülüyor. Bu açıdan mevcut programların çok iyi hazırlanması ve sürekli olarak da geliştirilmesi gerekiyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Çalıştayı” Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Ömeroğlu’nun çevrim içi olarak Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programının genel tanıtım sunumunu gerçekleştirmesi ile başladı. Çalıştay gün boyunca hem çevrim içi hem de yüz yüze katılımla paralel olarak devam etti. Çalıştay, katılımcı grupların program kapsamında kazanımlarının değerlendirilmesi ve teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.