ESTÜ Yemekhanelerinde Yerinde Üretim Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi 2 Ocak 2025 itibariyle önemli bir yeniliğe imza atarak İki Eylül Kampüsü Ana Yemekhanesi mutfaklarında yemek üretmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2025 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2025 11:05
www.porsukhaberajansi.com

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2 Ocak 2025 itibariyle önemli bir yeniliğe imza atarak İki Eylül Kampüsü Ana Yemekhanesi mutfaklarında yemek üretmeye başladı. Bu önemli değişiklik, öğrencilere ve personele sunulan yemeklerin kalitesini ve sağlığını üst seviyelere taşımayı amaçlamasının yanı sıra yemek üretim süreçlerini de yeniden şekillendirmeyi hedefliyor.

ESTÜ yemekhanelerinde hayata geçirilen yerinde üretim döneminin, üniversitenin daha sürdürülebilir, ekonomik ve sağlıklı bir yemek hizmeti sunma misyonunun bir parçası olduğunu belirten ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Yaklaşık iki yıl önce göreve başladığımda en büyük hayallerimden biri, öğrencilerimize ve personelimize kendi ürettiğimiz kaliteli ve sağlıklı yemekleri sunabilmekti. Bu hedef doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığının sağladığı bütçe sayesinde bir hayalimizi daha gerçekleştirmiş olduk. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığına da minnettar olduğumuzu belirtmek isterim.

Rektör Özcan sözlerine şöyle devam etti. “Kendi mutfağımızda yemek üretmek, öğrenci ve personelimize daha sağlıklı ve taze yemekler sunma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca ekonomik açıdan da avantajlı bir yapı oluşturuyoruz. Bu süreç, Üniversitemizin sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olup, dışa bağımlılığı azaltırken yerel tedarikçilerle işbirliği yaparak bölgesel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Bu sistem, öğrenci ve personelimizin dengeli ve besleyici gıdalarla sağlıklı bir şekilde beslenebilmesini hedeflemektedir. Yemeklerimizin her aşamasında kaliteyi ön planda tutarak, farklı beslenme ihtiyaçlarına hitap edecek menüler sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca kurulan bu sistemin verimliliği arttıracağı ve sürdürülebilir bir yemek üretim modeli oluşturacağına inanıyoruz." diye konuştu.

İki Eylül Kampüsünde yer alan Ana Yemekhane, 307 masa ve 1.101 sandalye kapasitesine sahip olup, toplamda 5 salondan oluşuyor. Bu salonlardan biri personele, diğer dört salon ise öğrencilere hizmet veriyor. Yemekhane hizmeti, 52 personel tarafından sunulurken personel; yemek üretimi, yemek servisi ve yemekhane temizliği süreçlerinin her birinde gün boyunca yoğun bir şekilde görev alıyor.

Günde 3 Binden Fazla Kişiye Yemek Servisi

ESTÜ yemekhanelerinde, günde ortalama 3.000 kişiye yemek servisi sağlanıyor. Hafta içi her sabah, ana yemekhane mutfaklarında hazırlanan yemekler taşıma araçları ile Porsuk ve Ulaştırma MYO’ları ve Fen Fakültesi için Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsüne ulaştırılıyor. Porsuk ve Ulaştırma MYO’larında 200, Fen Fakültesinde ise 400 öğrenci ve personel günlük olarak yemek hizmetinden faydalanıyor.

Yerinde üretim sistemiyle birlikte, yemekhanede her gün 4 çeşit yemek sunuluyor ve her öğün için ayrıca vejetaryen menüler hazırlanıyor. Öğrenci ve personelin dengeli beslenmelerini sağlamak amacıyla, menüler titizlikle planlanıyor. Yemekler her hafta belirli bir düzende sunulurken, öğrenci ve personelin talepleri doğrultusunda menü çeşitliliği sürekli olarak gözden geçiriliyor. Yemeklerin içerikleri, besin piramidine uygun şekilde düzenlenirken ve günlük alınması gereken kalori miktarları dikkate alınarak menüler oluşturuluyor.

Kapsamlı Altyapıyla Taze ve Kaliteli Üretim

Yemekhanede taze ve kaliteli yemek üretimi sağlanabilmesi için kapsamlı bir altyapı oluşturuldu. Gıda güvenliğini temin etmek adına 7 farklı depo kullanılıyor. Depolar, soğuk hava, donuk hava ve kuru erzak olarak düzenlenmiş olup, gıda maddelerinin güvenli şekilde saklanmasını ve taze ürünlerin sürekli kullanılmasını garanti ediyor. Hijyen; üretim süreçlerinde ve depo alanlarında sıkı bir şekilde denetlenirken ve personel eğitimleriyle destekleniyor.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Yemekhanesi, taze ve kaliteli yemeklerin sunulmasına devam ederek öğrenci ve personel memnuniyetini arttırmayı hedefliyor.