Gürer: “Üretici Kan Ağlıyor, İktidar Seyrediyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de buğday, arpa, patates, lahana, fasulye, karpuz, kavun ve biber üreticileri ile görüşmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2024 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 10:34
www.porsukhaberajansi.com

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de buğday, arpa, patates, lahana, fasulye, karpuz, kavun ve biber üreticileri  ile görüşmelerde  bulundu.

Ziyareti sırasında Gürer, üreticilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekerek, iktidarın bu sorunlara duyarsız kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

ÜRÜNLER TARLADA ZİYAN OLDU

Ö.Fethi Gürer, Kırmızı biber de dahi tarlada tüccar beklediğini belirtti. Biber üreticisi, “Geçen yıl 22 ile 25 lira arasında olan biber, bu yıl 8 ile 10 lira arasında gidiyor. Şu anda ortalama maliyetim 22 ile 28 lira arasında değişiyor ve kesinlikle zarar ediyoruz” diyerek, bu şartlarda para kazanmanın imkansız olduğunu vurguladı. Üretici, günlük su maliyetlerinden, gübre ve işçi giderlerine kadar her kalemde maliyetlerin 0 ‘ün üzerinde arttığını, ancak buna rağmen ürünlerinin hale gönderildiğinde satılmadığını dile getirdi. “Bu ürünü toplayıp toptancı haline gönderiyoruz, ancak halden yeterli talep gelmiyor, satılmıyor diyorlar. Bizim bir pazarımız olmadığı için fiyat, geçen yılın üçte biri olduğu halde biber tarlada kalıyor. Hatta toplattığım biberi bile satamadım. Biberde de sorun var; karpuzumuz tamamen tarlada kaldı. Hal gönderdim, 1 liradan fiyat biçmişler. O da bırakın maliyetini işçilik ve nakliyeyi bile karşılamaz. Diğerlerini göndermedim.” diyerek, durumu özetledi.

"BU ŞARTLARDA TARIM YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUM"

Çiftçi, 2019 yılında Cumhurbaşkanı’nın "Ekilmeyen bir metre yer kalmasın" çağrısına uyarak üretime başladığını, ancak bu yıl yaşadığı zorluklar nedeniyle tarımdan soğuduğunu belirtti. “Seneye büyük ihtimalle bu işi yapmayı düşünmüyorum” diyen üretici, “Ekonomiye katkıda bulunabilir miyim?” düşüncesiyle başladığı bu işten tamamen vazgeçme noktasına geldiğini ifade etti.

GÜRER: "PEKİ, BU İŞİ KİM YAPACAK?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin tarımdan vazgeçme eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, “Kiminle konuştuysam, 'Gelecek yıl çiftçilik yapmayacağız' diyorlar. Peki, bu işi kim yapacak?” diye sordu. Biber üreticisi ise bu soruya, “Onu büyüklerimiz daha iyi bilir ama beni kurtarmıyor” cevabını verdi. Üretici, ailesinin geçimini sağlamak için verdiği mücadelenin sonucunda borçlanmış durumda olduğunu, bankadan kullandıkları kredilerin ödenememesi halinde hacizle karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

BORÇLAR ERTELENMELİ, ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Biber üreticisi, yaşadıkları finansal sıkıntıları aşabilmek için borçların ertelenmesi gerektiğini vurguladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, bu konuda kanun teklifi verdiklerini, ancak siyasi iktidarın bu sorunu ciddiye alarak bir çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. “Bütün biberimiz tarlada kaldı” diyen üretici, işçi maliyetlerinin, nakliye giderlerinin ve mazot fiyatlarının sürekli arttığını, bu şartlarda üretim yapmanın imkansız hale geldiğini belirtti. Üretici, “Geçen yıla göre ürünlerimiz %30 civarında değer kazanması gerekirken %30-%40 civarında eksiye geçtik” ifadeleriyle zararlarının boyutunu anlattı.

“ÜRETİCİ KAN AĞLIYOR”

CHP’ li  Vekil Ömer Fethi Gürer, Çukurkuyu’da karpuzun, kavunun, biberin ve domatesin tarlada kaldığını, üreticilerin ekonomik anlamda büyük bir daralma yaşadığını ifade etti. Üreticilerin kredilerini dahi ödeyemeyecek durumda olduğunu belirten Gürer, iktidarın bölge üreticisinin bu duruma duyarsız kalmaması gerektiğini söyledi. Gürer, “Üreticimiz diyor ki, 'üretime katkım olsun, tarıma katkım olsun diye bu işe başladım, ama en iyi şekilde değer bulacak ürün bile değer bulmuyor.'” sözleriyle, tarımın içinde bulunduğu çıkmazı gözler önüne serdi.

ÜRETİCİ: "FARKLI ÜRÜNLER DENEDİM AMA HEPSİ ZARARDA"

Üretici, ürün çeşitlendirmesi yaparak kavun, karpuz, biber ve buğday yetiştirdiğini, ancak hiçbir ürününde değer artışı yaşanmadığını, aksine hepsinde zarar ettiğini belirtti. “Diyelim ki biri para etti, yani değer artışı oldu, onu oradan karşılarım. Farklı ürünler denedim ama hepsi birden zararda” diyen üretici, bu şartlarda tarım yapmanın artık mümkün olmadığını ifade etti.