Afyonkarahisar Belediyesi ve Uluslararası Mevlevî Kültürünü Yaşatma Derneği işbirliği ile düzenlenen “Mevlânâ’nın 751. Vuslat Yıl Dönümü” münasebetiyle gerçekleştirilecek olan Şeb-i Arûs programı, “Mevlânâ ve Mevlevîlik Yolunda 18 Hizmet Sergisi” açılışıyla başladı. Sergiye, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Özlem Kılıçtürk, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sergide, derviş olma yolunda yapılan 18 hizmet, Mevlevilik terimleri, Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin güzel sözleri ve çeşitli hat sanatı eserleri yer aldı.
“MEVLÂNÂ, BİZE YOL GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR”
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’yi, vuslatının 751’inci yılında rahmet, minnet ve derin bir saygıyla andıklarını dile getiren Belediye Başkanı Burcu Köksal, “Mevlânâ, asırlar öncesinden gelen çağrısıyla hâlâ bize yol göstermeye, karanlığa ışık tutmaya devam ediyor. ‘Gel, ne olursan ol yine gel’ diyerek herkesi sevgiyle kucaklayan bu çağrı, sadece kişisel bir daveti değil, aynı zamanda toplumsal barışa, kardeşliğe ve birlikteliğe olan inancın en güçlü ifadesidir.” dedi.
“HER DÖNEM ŞEHRİMİZDE KADINA BÜYÜK ÖNEM VERİLMİŞTİR”
Afyonkarahisar'ın, Mevlevilik açısından ikinci önemli merkez olduğunu vurgulayan Başkan Köksal, “Şehrimiz, asırlardır bu kültürel ve manevi mirası koruyan bir köprü olmuştur. Mevlânâ’nın ‘Şeb-i Arûs’ dediği, yani sevgiliye kavuşma günü olarak gördüğü bu özel anma günü, bizler için yalnızca bir anma değil, aynı zamanda Mevlânâ’nın mesajını yeniden hatırlama, yaşatma ve dünyaya yayma fırsatıdır.” dedi. Kendisinin de bu şehirde seçilen İlk Kadın Belediye Başkanı olduğunu belirten Başkanımız, “Mevlevilik tarihine de baktığımız zaman şehrimizde önemli yere sahip olan Destina Hatun ve Güneş Han’ın isimleri karşımıza çıkıyor. Buradaki Dergâh’ta yönetici olarak görev yapmışlardır. Bu durum, şehrimizde kadına verilen öneme güçlü bir örnektir.” ifadelerini kullandı.
“MEVLÂNÂ’NIN ÖĞRETİLERİNİ YAŞATMAYA GAYRET EDİYORUZ”
Yerel yönetim olarak Mevlânâ’nın öğretilerini, mirasını yaşatmayı görev bildiklerini belirten Başkan Köksal, “Mevlânâ’nın dediği gibi, ‘Dert insana yol gösterir.’ Biz, bu güzel şehrin sorunlarına çözüm üretirken Mevlânâ’nın anlayışıyla hareket etmeye çalışıyoruz. Barış ve huzur içinde bir Afyonkarahisar inşa etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Her bir mahallemizde, her bir vatandaşımızda Mevlânâ’nın öğretilerini yaşatmaya gayret ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sevgi ve hoşgörüyle her zorluk aşılır, her dert şifaya kavuşur.” şeklinde konuştu.
“AFYONKARAHİSAR’IN MEVLEVİLİK KÜLTÜRÜNDE AYRI BİR YERİ VE ÖNEMİ VARDIR”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Özlem Kılıçtürk de bir konuşma yaparak, Afyonkarahisar'ın Mevlevilik kültürüne katkısına dikkat çekti. Mevlânâ’nın evrensel mesajlarının bugün de ışık tutmaya devam ettiğini belirten Vali Yardımcısı Özlem Kılıçtürk, “Afyonkarahisar’ın Mevlevilik kültüründe ayrı bir yeri ve önemi vardır. Sultan Divani Mevlevihanesi, Anadolu’nun ilk Mevlevihanelerinden biridir ve kuruluşu 13’üncü yüzyıla kadar dayanmaktadır. Mevlânâ Celaleddin Rumi’den sonra adeta ikinci pir olarak kabul edilen Divan Mehmet Çelebi’nin mezarı burada olduğundan, Mevlevilerce Konya Mevlevi dergâhından sonra en önemli Mevlevihane kabul edilen yer, bugün Afyonkarahisar’daki Mevlevi Camii, yani Türbe Camii olarak bilinmektedir.” dedi. Vali Yardımcısı Kılıçtürk, Hazreti Mevlana’yı vuslatının 751. yılı sebebiyle rahmetle anarak konuşmasını tamamladı.
ŞEB-İ ARÛS ETKİNLİKLERİ DEVAM EDECEK
Konuşmaların ardından gerçekleşen, Mevlevilik kültürünün en derin sembollerinden biri olan Sema Töreni ile katılımcılara Mevlevilik ruhu yaşatıldı. Şeb-i Arûs etkinlikleri kapsamında gerçekleşen sergi açılışının ardından etkinlikler, 17 Aralık Salı günü, öğle namazının ardından Mevlevî Türbe Camii’nde Mevlit Programı ve lokma dağıtımı ile devam edecek ve aynı gün saat 19.30’da düzenlenecek “Vuslat ve Sultan Divan-ı Paneli” ile gün tamamlanacak. 18 Aralık Çarşamba günü saat 15.30’da, Mevlevî Konağı’nda gerçekleşecek olan Sema Gösterisi ve helva dağıtımı ile etkinlikler son bulacak.