SON DAKİKA
Hava Durumu

#Altın Madeni

Porsuk Haber Ajansı - Altın Madeni haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Altın Madeni haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Alpagut Atalan'da Tarım Alanları ve Su Kaynakları Talan Edilecek! Haber

Alpagut Atalan'da Tarım Alanları ve Su Kaynakları Talan Edilecek!

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu tarafından 9 Nisan 2025 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek olan Alpagut - Atalan Maden Projesi İnceleme Değerlendirme Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu teknik personelleri tarafından proje alanı ile çevreye ve bölgeye zararları, devam eden hukuksal süreç, ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ile ilgili olarak bilgilendirmeler yapıldı. Alpagut Atalan Maden Projesi ile bölgenin en verimli tarım alanlarının ve su kaynaklarının talan edileceğine dikkat çekilen basın toplantısında, Alpagut -Atalan maden projesi ruhsat alanının 18,4 km² olacağı yani Emek Mahallesi, Büyükdere Mahallesi, Gökmeydan Mahallesi, Vişnelik Mahallesi, Akarbaşı Mahallesi, Kırmızıtoprak Mahallesi, Erenköy Mahallesi, Yıldıztepe Mahallesi ve Yenikent Mahallesinin toplam yüzölçümünün 17.9 km² olduğu düşünülürse bu 9 mahalleden daha büyük bir alana sahip olacağı belirtildi. Sadece maden ocak alanının bile Gökmeydan Mahallesi büyüklüğünde olacağı belirtildi. Maden Projesinin ilk adımlarının yıllar önce yapılan sondaj çalışmaları ile başlatıldığı ve sadece o bölgeyle kalmayarak tüm alana yayılacağı belirtildi. Maden projesinde kullanılacak suyun yeraltı suları ve bölgede ki göletlerden yada Sakarya Nehri'nden sağlanacağı belirtilirken, su konusunda ciddi sıkıntılar yaşanacağının altı çizildi. Siyanürlü altın madenciliğinin hem insan hem de doğadaki diğer canlı ve organizmalar için ölümcül bir zehir olduğu belirtilen toplantıda siyanürün çözücü etkisiyle açığa çıkan ağır metallerin, buharlaşma ve yağmur, sızma, taşma gibi yollarla nehirleri besleyen yer altı sularına karışabileceği, solunum, cilt teması veya bulaştıkları içme ve kullanma suları ve besin yoluyla vücuda girebileceği ve kan hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, akıl hastalıkları, anormal doğumlar ve kansere neden olabileceği belirtildi. Proje bitiminde firmanın maden sahasını eski haline getirmesinin imkânsız olduğu belirtilirken, yok edilen ormanların, bozulan su döngüsünün ve kaybolan türlerin geri gelmesinin ve bölgede ki toprak dokusunun aynı hale gelmesinin yüz yıllar alacağının altı çizildi.  

Bakan Murat Kurum, Faciadan Doğrudan Sorumludur! Haber

Bakan Murat Kurum, Faciadan Doğrudan Sorumludur!

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat 2024’te meydana gelen liç yığını çökmesine ilişkin Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılan CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, “Kapasite artışına olur veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, faciadan doğrudan sorumludur, yargılanmalıdır” dedi. 9 işçinin hayatını kaybettiği çevre felaketinde sorumluların yargılanması için duruşmaya katılan ve adliye önünde işçi aileleri ile buluşan Milletvekili Sarıbal, “Kimse bize ‘bu bir kaza’ diyemez. Kimse bize ‘bu işin fıtratında var’ diyemez. Burada, bir iki kişinin üzerine yıkılmaya çalışılan bir suç var. 2-15 yıl arası cezalarla geçiştirilerek, bir felaketin üzeri örtülmeye çalışılıyor. Maden ocaklarına izin verenler, ruhsat dağıtanlar, bu şirketlere göz yumanlar katliamdan doğrudan sorumludur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, doğrudan sorumludur. Denetim yapmayan, çevreyi ve insanı değil, sermayeyi koruyan Bakanlığın İl Müdürlüğü doğrudan sorumludur. Bu düzeni kuran, bu sömürü çarkını işleten Saray rejimi doğrudan sorumludur. Bu dava, toprağımıza, suyumuza, ormanımıza, insanımıza sahip çıkma davasıdır. Bilim insanlarının yıllardır yaptığı uyarılar dikkate alınmadı. Hukuk tanınmadı. Doğa ve insan yaşamı hiçe sayıldı. Sermayenin kar hırsı, siyasi iktidarın vurdumduymazlığıyla birleşti ve 13 Şubat’ta İliç’te bir katliama dönüştü. 9 işçimiz göçük altında kaldı, siyanür ve sülfürik asit Fırat Havzası’na yayıldı. Fırat’ın aktığı her yere ölüm taşındı. Gerçek sorumlular yargılanana, adalet yerini bulana kadar mücadele edeceğiz. Bu sadece Erzincan’ın değil, tüm halkların yaşamını tehdit eden bir ekokırım suçudur. Bu suça ortak olan tüm şirket yöneticileri, yetkililer ve siyasi sorumlular yargılanmalıdır” diye konuştu.

Eskişehir’i Bile Bile Zehirleyenlerden Hesap Soracağız! Haber

Eskişehir’i Bile Bile Zehirleyenlerden Hesap Soracağız!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer mahkeme kararı ve ÇED iptaline rağmen Kaymaz'da atık barajı inşaatına devam edilmesine ve buna göz yumanlara tepki gösterdi. Devletin elindeki Koza Altın İşletmeleri’nin Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi Kaymaz mahallesinde mahkemenin yürütmeyi durdurma ve ÇED iptal kararına rağmen 3. Maden Atık Depolama Tesisi projesi yapımına devam etmesi Meclis gündemine taşındı. TBMM’de söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Koza’nın da Bakanlığın da yaptığı suçtur! Hukuk tanımazlıktır! Eskişehir halkını bile bile zehirlemektir! Aynı Bakana soruyoruz: Neyin karşılığında Eskişehirlilerin hayatıyla oynuyorsunuz? ‘Bu işi bitirdik’ sanmayın. Eskişehir'i zehirleyenlerden ve buna göz yumanlardan mutlaka hesap soracağız. Eskişehir'i zehir çöplüğü, yeni bir İliç yaptırmayacağız” dedi. TBMM’de İSYAN ETTİ Sivrihisar’ın Kaymaz mahallesinde Koza Altın İşletmeleri’ne ait Kaymaz altın ve gümüş madeni 3. Atık depolama tesisinin yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptaline karşın faaliyetlerini sürdürmesi Eskişehirlileri ayağa kaldırdı. Sivil toplum örgütleri, dernekler ve Eskişehirliler mahkeme kararı ve ÇED iptaline rağmen şirketin atık barajı inşaatına devam etmesine ve buna göz yumanlara tepki gösterirken, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer duruma Meclis’ten tepki gösterdi. “YAPILAN HUKUK TANIMAZLIKTIR, BİLE BİLE ESKİŞEHİR’İ ZEHİRLEMEKTİR” Mahkeme kararını tanımayan Koza Altın Şirketi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın suç işlediğini belirten CHP’li Çakırözer, “Bu yapılan hukuk tanımazlıktır, suçtur! Eskişehir halkını bile bile zehirlemektir” dedi. “Neyin karşılığında Eskişehirlilerin hayatıyla oynuyorsunuz?” diye soran Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda şunları söyledi: “ESKİŞEHİR’İ ZEHİR ÇÖPLÜĞÜ YAPTIRMAYACAĞIZ” “Devletin elindeki Koza A.Ş. dibimizdeki Sivrihisar Kaymaz'da dev bir siyanürlü atık barajı kuruyor. Yılların talanı yetmemiş, şimdi Türkiye'nin dört bir yanından getireceği altını siyanür ile ayrıştıracak. 1 milyon Eskişehirli karşı, çevreciler, belediyelerimiz karşı. Hukuk mücadelemizi kazandık. Yürütmeyi durdurma, sonra da ÇED'in iptali çıktı. Katliam durdu sandık ama hukuku yok saymış, inşaatı bitirmişler. Çevre Bakanlığı ‘8 denetim yaptık, inşaat yoktu’ diyor ama işte uydudan çekilmiş belgesi apaçık gösteriyor. Mahkeme kararını yok sayarak adım adım bitirmişler. Koza'nın da Bakanlığın da yaptığı suçtur, hukuk tanımazlıktır, Eskişehir halkını bile bile zehirlemektir. Aynı Bakana soruyoruz: Neyin karşılığında Eskişehirlilerin hayatıyla oynuyorsunuz? Bu işi bitirdik sanmayın. Eskişehir'i zehirleyenlerden ve buna göz yumanlardan mutlaka hesap soracağız. Eskişehir'i zehir çöplüğü, yeni bir İliç yaptırmayacağız.”

Eskişehir Halkı, Hukuksuzluklara Karşı Sessiz Kalmayacak! Haber

Eskişehir Halkı, Hukuksuzluklara Karşı Sessiz Kalmayacak!

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Kaymaz Mahallesi’nde, TMSF bünyesindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin mahkeme kararlarına rağmen hukuksuz bir şekilde devam eden projelerini Meclis gündemine taşıdı. Süllü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Eskişehir 1. ve 2. İdare Mahkemeleri tarafından verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen altın madenciliği faaliyetlerinin sürdüğü iddialarını dile getirerek, bu durumun hukuk devleti ilkesini ve yargı kararlarının bağlayıcılığını hiçe saydığını belirtti. “YARGI KARARLARINA RAĞMEN HUKUKSUZLUK SÜRÜYOR” Süllü, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle, yargı kararlarını hiçe sayan faaliyetlerin sorumlularını ve Bakanlığın denetim mekanizmalarındaki eksiklikleri sorguladı. Kaymaz ve Sarıcakaya’da sürdürülen vahşi altın madenciliği projelerinin çevreye ve halk sağlığına yönelik ciddi tehditler oluşturduğunu belirten Süllü, “Yargı kararlarını yok sayarak faaliyetlerine devam eden şirketlere karşı Bakanlığın etkin denetim mekanizmalarını işletmesi ve halkın yaşam hakkını koruması bir zorunluluktur. Mahkemeler, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davalar sonucunda projelere ilişkin yürütmeyi durdurma ve iptal kararları vermiştir. Ancak şirket, bu kararları yok sayarak projelerini sürdürmektedir. Eskişehir halkı, bu hukuksuzluklara karşı sessiz kalmayacaktır.” dedi. “BAKANLIK DENETİMLERİ NEDEN YETERSİZ?” Süllü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmesini durdurduğu ve iptal ettiği 3. Atık Maden Depolama Tesisi projesinin inşasına kim veya kimler izin vermiştir? Yargı kararlarına rağmen, iptal edilen projeye ilişkin inşaat faaliyetleri neden denetlenmemiş ve durdurulmamıştır? Bu süreçte sorumlu idari makamlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sarıcakaya Altın ve Gümüş Madeni projesine yönelik Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına karşın, faaliyetlerin devam ettiği yönündeki iddialar doğru mudur? Doğru ise bu hukuksuzluğun önlenmesi adına Bakanlığınızca ne tür adımlar atılmıştır? ÇED olumlu kararlarına ilişkin mahkemelerce alınan yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen projelerin uygulanmaya devam etmesi, Bakanlığınızın denetim ve müdahale mekanizmalarında bir eksiklik olduğunu göstermekte midir?” şeklindeki sorularına Bakan Kurum’dan yanıt istedi.

CHP Milletvekili Süllü: ''Artık Bize Masal Anlatmayın!'' Haber

CHP Milletvekili Süllü: ''Artık Bize Masal Anlatmayın!''

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü Sarıcakaya'nın Bilal Habeşi Mahallesi'ndeki altın madeni projesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına tepki gösterdi. CHP Milletvekili Süllü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ''Eskişehirimiz ve ülkemiz maden çöplüğüne dönüşmesin'' dedi. Süllü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ''Güzel beldemiz Kaymaz'ı yıllardır yerle bir eden altın madeninin 3. Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi için Bakanlık tarafından verilen ÇED olumlu raporuna karşı Büyükşehir Belediyemizin kazandığı hukuk mücadelesine karşın Eskişehir'i mahvetme kararlılığında olanlar dur durak bilmiyor. Bir yanda Kaymaz için mücadele verirken, Alpagut Atalanteke, Tekeciler'de Cengiz Holding'in gerçekleştirmeyi düşündüğü Altın Madeni projesine direnirken, Sarıcakaya'nın Bilal Habeşi Mahallesi'ndeki altın madeni projesine ÇED Gerekli Değildir kararı verildiğini öğrendik. Kaymaz’daki altın madenciliği faaliyetleri, bölgemizin doğal varlıklarını ve vatandaşlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını tehdit ederken tehlike şimdi tüm şehrimize yayılacak. Bu tehlike şimdi daha da büyüyor. Eskişehir'de son 10 yılda 318 maden arama ve taşocağı faaliyetine ruhsat verildi. Başka illerden getirilecek cevherlerle milyonlarca metreküp zehirli atığın Eskişehir’e yığılması planlanıyor! Bu korkunç tablo yalnızca doğamızı değil, halkımızın sağlığını da ciddi riske atıyor. İktidarın doğayı hiçe sayan politikaları yüzünden, ülkemizin her köşesi gibi Eskişehir de vahşi madenciliğin acımasız pençesine terk ediliyor. Ormanlarımız, toprağımız, tatlı su kaynaklarımız; altın uğruna vahşi madenciliğe feda edilmemeli! Gelecek nesillere miras bırakacağımız şey zehir dolu atık havuzları değil, temiz ve yaşanabilir bir doğa olmalıdır!''

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.