SON DAKİKA
Hava Durumu

#Anadolu Üniversitesi

Porsuk Haber Ajansı - Anadolu Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anadolu Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

 “Suufle” Uygulaması DİLKOM’da Tanıtıldı Haber

 “Suufle” Uygulaması DİLKOM’da Tanıtıldı

Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) tarafından “Otizmli Çocuklara Alıcı ve İfade Edici Dil Becerilerini Desteklemek Amacıyla Geliştirilen Mobil Uygulama: Suufle”nin uygulayıcı eğitimi Prof. Dr. Seyhun Topbaş Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Dr. Alperen Sağdıç’ın geliştirdiği uygulamanın tanıtımına başta DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken ve DİLKOM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eren Balo olmak üzere çok sayıda öğrenci katılım gösterdi. Dr. Sağdıç: “Suufle öğretim sürecini dijitalleştirebileceğimiz bir mobil eğitim platformudur” Suufle uygulamasının nasıl ve ne amaçla kullanıldığını öğrencilere aktaran uygulama geliştiricisi ve SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Dr. Alperen Sağdıç şunları anlattı: “Geliştirdiğimiz bir uygulamanın DİLKOM gibi bir kurumda eğitimini verebiliyor olmak benim için çok gurur verici. Suufle, öğretim sürecini dijitalleştirebileceğimiz, hedef davranışları dokunmatik ekran üzerinden çalışabileceğimiz bir mobil eğitim platformu. Uygulama davranış analizine dayalı olarak geliştirildi. İçeriği boş, siz dilediğiniz öğrenci için dilediğiniz eğitimi doğrudan uygulamaya ekleyebiliyorsunuz. Suufle ile çocuklarla soru sorma, kitap anlatma, yorum yapma, sohbet etme gibi birçok konuyu çalışabilirsiniz. Özel durumlu çocuklara işin içinde oyun varsa bir şeyler öğretmek çok kolay ve uygulamalar bu işi çok kolaylaştırıyor ancak bunun için üretilmiş uygulamalara baktığımda dillerinin hep İngilizce olduğunu gördüm. Suufle'nin dili Türkçe ancak istediğiniz dile de ayarlayabiliyorsunuz. Suufle benim uzun süre üzerinde çalıştığım bir uygulama. Hala geliştirilme aşamasında. Yeterli kullanıcı sayısına ulaşana dek marketlerde satışa sunulmayacak. Biz SOBE Vakfı’nda Suufle’yi sıkça kullanıyoruz ve DİLKOM’da da kullanılması beni çok mutlu edecek. DİLKOM’a Suufle’nin lisansını vereceğiz ve sizler terapilerinizde kullanabileceksiniz.” Eğitim, soru cevap kısmının ardından Dr. Alperen Sağdıç’a hediye takdim edilmesiyle sona erdi.

Anadolu Üniversitesinde Yapay Zekâ Konuşuldu Haber

Anadolu Üniversitesinde Yapay Zekâ Konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih Kulübü, Yabancı Diller Kulübü ve Arkeoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Sosyal Bilimlerde Yapay Zekanın Etkin Kullanımı” semineri Öğrenci Merkezi Nasreddin Hoca Salonu’nda gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Adem Yurtsever, Dr. Öğr. Üyesi Sonnur Aktay ve Arş. Gör. Dr. Cihan Kara’nın konuşmacı olduğu seminere çok sayıda öğrenci katılım gösterdi. Doç. Dr. Yurtsever: “Yapay zekâ ilerlemeyi, ayak uydurmayı, adapte olmayı gerektiriyor” Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Arkeoloji Kulüp Danışmanı Doç. Dr. Adem Yurtsever seminerde şunları söyledi: “3 yıl içerisinde yapay zekanın geldiği nokta bugünkü katılımınızdan anladığım kadarıyla da birçok kişi tarafından kabul gören bir alan. Yapay zekâ ilerlemeyi, ayak uydurmayı, adapte olmayı gerektiriyor. Bu etkinliğin Yabancı Diller ve Arkeoloji Kulüpleri etkinliklerinin ufak bir fragmanı olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki daha çok işler yapacağız.” Dr. Öğr. Üyesi Aktay: “Bugün güncel bir konu ile birlikteyiz” “Sosyal Bilimlerde Yapay Zekanın Etkin Kullanımı” başlıklı sunumun açılış konuşmasını yapan Dr. Öğr. Üyesi Sonnur Aktay ise “Bugün güncel bir konu ile birlikteyiz. Yapay zekayla ilgili bölümümüzde bir sunum yapılmıştı ancak Cihan Kara’nın bu konuyla ilgili bilgi birikiminden farklı bölümlerin de yararlanmasına karar verdik ve bu bağlamda Arkeoloji Kulübüyle dışarıya açılarak daha geniş bir alanda etkinliğimizi yapıyoruz. Bu sunumun hocalarımız ve öğrencilerimiz için çok etkili olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Arş. Gör. Dr. Kara: “ChatGPT’yle birlikte kullanabileceğiniz birçok farklı uygulama var” Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Cihan Kara ise etkinlikteki konuşmasında şunlara değindi: “Bugün yapay zekâ alanında yalnızca ChatGPT değil başka nelerin olduğunu ve nasıl kullanabileceğinizi göstererek bir sunum yapacağım. Birçok insan, akademisyenler de dahil yapay zekâ kullanıyor fakat bu Chat GPT kullanımından çoğunlukla öteye gidemiyor. Genelde ChatGPT’ye bir soru soruluyor bununla ilgili bir yanıt alınıyor. Bu girdiler değişken olabilir; verdiğiniz komuta göre birtakım yanıtlar alıyorsunuz bu da sohbet robotları üzerinden gerçekleşiyor fakat ben günlük hayatta bu şekilde kullanmıyorum. Yapay zekanın kullanımına uygun birçok araç var ben kendi kullandıklarımdan bahsedeceğim. ChatGPT Plus versiyonunu aylık 20 dolar ödeyerek ilk çıktığından beri kullanıyorum. Günlük işlerim, kod üretimi, konuşma pratiği, görsel üretimi için kullanıyorum.” “Sosyal Bilimlerde Yapay Zekanın Etkin Kullanımı” semineri soru cevap kısmının ardından sona erdi.

ESO'da EMLT+AI Projenin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi Haber

ESO'da EMLT+AI Projenin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ortaklığında ve Anadolu Üniversitesi koordinasyonunda yürütülen, Avrupa Birliği Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Yapay Zeka Algoritmaları Kullanarak Eğitim-İş Uyumsuzluğuna Çözüm Önerisi ile ilgili dijital bir ürün olan EMLT+AI sistemi geliştirildi. Projenin tanıtım toplantısı Eskişehir Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. ESO Üyesi firmaların ve insan kaynakları yöneticilerinin katılımı ile düzenlenen toplantıda EMLT+AI sisteminin şirketler tarafından kullanılabilirliği, iş arayan ve kendini kariyer süreçlerinde geliştirmek isteyen gençlere katkısı hakkında konuşuldu. Proje ara yüzü gençlere kendi özgeçmişlerini analiz edebilecekleri, kariyer süreçlerine ilişkin referans bilgiler alabilecekleri, etkileşimli bir yapay zekâ tabanlı arayüz seçeneğinin yanı sıra mentör görüşmeleri yapabilecekleri gerçek kişilerden oluşan bir mentör ağı ve yeni yüzyıl yetkinliklerine ilişkin e-öğrenme içerikleri sunuyor. Projede yer alan yapay zekâ algoritması; sistemde yer alan firmalar ile EMLT+AI sisteminden eğitim almış ve mentörlük görüşmeleri sağlamış gençleri açık iş ilanları ile eşleştiriyor. Sistem gençlerin kendi eğitim alanları ile uyumlu, yetenek ve becerileriyle örtüşen işlerle buluşmasına katkı sunuyor. Sisteme kayıt yapan firmalar ayrıca açtıkları iş ilanları ile bu ilanlara en uyumlu adaylara ulaşabiliyor. Proje hakkında detaylı bilgi için; https://emltai.eu/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir Efsaneleri Konuşuldu Haber

Eskişehir Efsaneleri Konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Eskişehir Efsaneleri” semineri Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfükar Bayraktar’ın konuşmacı olduğu seminere, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Güllüpınar, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katılım gösterdi. Prof. Dr. Bayraktar: “Efsaneler inanç yönü ağır basan anlatmalardır” Efsanelerin ne olduğuna, Eskişehir’deki efsaneler hakkında herhangi bir makalenin yayımlanmadığına ve bu sebeple de araştırmalar yürüttüğüne değinen Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfükar Bayraktar konuşmasında şunlara değindi: “Efsaneler olağanüstü, elle tutulamayan, gözle görülemeyen ya da birtakım tabiat oluşumlarının hikayesini anlatan olağanüstü vakalar, olaylar gibi ifadelerdir. Mitoloji ile efsane kavramı birbirine çok karıştırılır. Mitoloji ile efsane arasındaki en temel ayrım ikisinin temelinde de evreninin yaratılışıyla ilgili ifadeler yer almasıdır. Mitoloji eski dünya, efsane ise günümüzdeki dünya noktasında bize önemli bilgiler sunar. Efsaneler mitlerin modernleşmiş şekilleri olarak ifade edildiği için temelde kutsal ögeler taşımaktadırlar. Efsaneler inanç yönü ağır basan anlatmalardır ve anlatılan şeylerin gerçekten yaşandığına inanılır. Efsaneleri 6 ana başlık altında tasrif ettik. Dijital kültür yani internet, sosyal medya ve bu platformlardaki efsaneleri tek tek derledik. Yazılı kaynaklardan Eskişehir’le ilgili bütün efsaneleri toparladık son olarak da belirli yerlerde derleme çalışmaları yaptık. Yunus Emre ile ilgili çok fazla efsane tespitinde bulunduk, Seyyid Battal Gazi ve Kesik Başlar efsanesi de Eskişehir ve çevresinde en fazla anlatılan efsaneler olarak karşımıza çıktı. Yer adları ile ilgili; Kanlıkavak Parkı Efsanesi, Sivrihisar Kalesi, Beş Bacalı Kilim efsanesi, Odunpazarı Evleri ile ilgili inanışlar da yine söz konusu.” Prof. Dr. Bayraktar’ın konuşmasının ardından Türk Halk Anabilim Dalı öğrencisi Hazal Aslan da araştırma hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Seminer soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Anadolu Üniversitesi 66 Yaşında! Haber

Anadolu Üniversitesi 66 Yaşında!

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Kemal Şenocak Anadolu Üniversitesi'nin kuruluşunun 66.yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Rektör Şenocak mesajında şu ifadelere yer verdi; ''66 yıl önce, Eskişehir’de bir üniversite kurma hayaliyle başlayan Anadolu Üniversitesinin yolculuğu, akademik mükemmeliyet ve eğitimde fırsat eşitliğini esas alan güçlü bir kurumun varlığını müjdelerken bizler bugün Anadolu Üniversitesi ailesi olarak ilk günkü heyecanımızla misyonumuzu sürdürmeye kararlılıkla devam ediyoruz. Açık ve uzaktan öğretimdeki öncü rolümüz sayesinde ülkemizin bayrağını dört kıtada gururla dalgalandırıyor; sunduğumuz nitelikli yükseköğretim ile milyonlarca insanın hayallerine ortak oluyoruz. Yıllardır süregelen çağdaş eğitim anlayışımız, güçlü araştırma kapasitemiz ve topluma katkı sunan projelerimizle uluslararası düzeyde saygın bir eğitim merkezi olmayı başardık. Uzman akademik kadromuz, evrensel bilim kültürüne yaptığı katkılarla Üniversitemizin dünya çapında saygın bir yükseköğretim kurumu olma niteliğini pekiştirirken; öğrencilerimiz ve mezunlarımız bilim, sanat ve toplumsal gelişim alanlarında Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sunuyor. Geleceğe dair vizyonumuz, eğitim ve araştırmada inovasyonu teşvik etmek ve bu alandaki küresel iş birliklerimizi zenginleştirmektir. Bu doğrultuda, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırarak toplumumuzun ve ülkemizin gelişimine katkıda bulunmayı sürdüreceğiz. Anadolu Üniversitesi ailesi olarak, bilimin ışığında nice başarılarla dolu yıllara ulaşmayı temenni ediyoruz. Bu özel günde, kuruluşumuzdan bugüne emek veren tüm akademik ve idari kadromuza, öğrencilerimize ve mezunlarımıza içten teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemizin, daha nice nesillere rehberlik edecek bir eğitim çınarı olarak varlığını sürdürmesi dileğiyle 66. kuruluş yıl dönümümüz kutlu olsun.''

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.