SON DAKİKA
Hava Durumu

#Beslenme

Porsuk Haber Ajansı - Beslenme haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beslenme haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Uzmanından Bayramda Beslenme Önerileri Haber

Uzmanından Bayramda Beslenme Önerileri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenleri aktardı. Uzun süreli orucun ardından vücuda birden yüklenilmemesi gerektiğini belirten Pehlivan, önerilerini sıraladı. Ramazan Bayramı öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan tarafından beslenme önerileri paylaşıldı. Öğünlerin içeriği ve tatlı tüketimine ilişkin uyarılarda bulunan Pehlivan, “Ramazan ayı boyunca uzun süreli oruç tuttuğumuzda vücudumuz bir süre dinlenmiş olur. Ancak bayramda sofralarımızda tatlılar, ağır yemekler ve bol ikramlar yerini alır. Ramazan Bayramı, oruç sonrası gelen ilk büyük yemek dönemi olduğu için, şekerin yükselmemesi adına dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Aksi takdirde, kan şekeri düzeylerinde ani dalgalanmalar olabilir” dedi. “Hafif ve sindirimi kolay besinler tüketin” Ramazan Bayramı’nda tüketilmesi gereken öğünlerle ilgili önerilerini de sıralayan Pehlivan, “Sofranızda ilk öğün için hafif ve sindirimi kolay besinler tercih etmelisiniz. Sabah kahvaltısında peynir, birkaç zeytin veya kefir, meyve gibi seçeneklerle başlamanızı öneriyorum. Öğle yemeğinde ise hafif proteinler ve sebzeler tercih edebilirsiniz. Sindirim sisteminizin yavaşça uyandığından emin olun. Eğer dikkat etmezseniz gastrit, reflü, kabızlık, şişkinlik yaşayabilirsiniz” diye konuştu. Bayramda tatlı tüketimine dikkat Bayramda tatlı tüketimine ilişkin de konuşan Pehlivan, şunları söyledi: “Bayramda tatlılar hemen hemen her sofrada yer alır. Ancak aşırı şeker tüketimi kan şekerini hızla yükseltir ve sonrasında ani düşmesine sebep olabilir. Şekerli içeceklerin kan şekerini hızla yükselttiği ve insülin direncini artırabileceğini, bunun da uzun vadede metabolik hastalıklara yol açabileceğini bilerek şekerli içecekleri tüketmemiz gerekiyor. Şeker yerine daha doğal tatlar, örneğin meyve bazlı veya bal ve pekmez ile yapılmış tatlar da sağlıklı bir alternatif olabilir.” “Günde 12-10 bardak su içmeye çalışın” Ramazan Bayramı’nda bol su içmeye de özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Pehlivan, “Oruç süresi boyunca susuz kalan vücudumuza bayramda bolca su takviyesi yapmak çok önemli. Günde 12-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca tatlılar ve ağır yemekler tükettikten sonra bol su içmek, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Ramazan boyunca hareketin azaldığı dönemin ardından pilates, yoga ve esneme hareketleri gibi rahatlatıcı aktivitelerle enerjinizi dengeleyebilirsiniz. Yapılan çalışmalar, egzersizin kan şekerini dengelediğini ve yemek sonrası yürüyüşlerin kan şekerinin yükselmesini engellediğini gösteriyor. Probiyotik kaynağı yoğurt ve kefir gibi besinler, sindirim sistemini destekler bağırsak sağlığını güçlendirir” ifadelerini kullandı.

ESOGÜ'den Ramazan Sonrası Diyet Önerileri Haber

ESOGÜ'den Ramazan Sonrası Diyet Önerileri

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Bilge, Ramazan sonrası diyet önerilerinde bulunduğu bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Uğur Bilge’nin açıklaması şöyle: “Bir aylık Ramazan orucu sonrası, yeni bir beslenme düzenine geçilmektedir. Oruç sonrası aşırı beslenme midede aşırı yanma, reflü, kabızlık, bulantı, çarpıntı gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu nedenle bayram sabahından itibaren hafif bir beslenme düzenine geçilmelidir. Bayram ikramlarından kaçınmak için ‘hayır’ diyebilmek veya biriyle bir tabağı paylaşmak uygun çözümdür. Diğer öneriler ise şu şekilde sıralanabilir: Bayram sabahı kahvaltıya hafif başlayın, hafif dengeli bir öğün hazırlayın ve protein kaynağı (haşlanmış yumurta, peynir, yoğurt) ekleyin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Bol su için ve güne 1-2 bardak su ile başlayın. Günde 2-3 atıştırmalık ara öğün (kuruyemiş veya meyve) yapabilirsiniz. Ana öğünlerde ise aşırı yüklenmeyin, bir anda çok fazla yemek mideyi zorlayabilir. Küçük porsiyonlarla başlayın. Öğüne çorba ile başlayın ve lifli gıdalar (salata, sebze yemekleri) tüketin, lifli gıdalar sindirimi destekler. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçının; kızartmalar yerine ızgara, haşlama ya da fırın yemeklerini tercih edin. Tatlı seçiminde ölçülü olun: Baklava gibi ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar (güllaç, sütlaç) veya meyve tercih edebilirsiniz. Tatlıyı ana yemekten 1-2 saat sonra tüketin böylece kan şekerinizin ani yükselmesini önlemiş olursunuz. Bol su için. Gün boyu en az 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterin. Asitli içecekler sindirimi zorlaştırabileceği için tüketmekten kaçının. Bunun yerine bitki çayları, ayran veya sade maden suyu tercih edin. Hareketi ihmal etmeyin: yemek sonrası yürüyüşler yapın. Kısa bir yürüyüş sindirime yardımcı olur ve bayramın tatlı yorgunluğunu alır. Bu önerilerle hem bayramın keyfini çıkarın hem de sağlığınızı koruyun.”

Çocuklar İçin Başlatılan Beslenme Desteği Projesi Çok Sevildi Haber

Çocuklar İçin Başlatılan Beslenme Desteği Projesi Çok Sevildi

Tepebaşı Belediyesi’nin ilkokul öğrencileri için başlattığı beslenme desteği 2024-2025 eğitim öğretim yılında da öğrencilere ulaştırılıyor. Destekten hem çocuklar hem de veliler memnunken Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Çocuklarımızın yüzündeki gülümseme, bizim için en büyük ödüldür” dedi. Tepebaşı Belediyesi ağırlaşan ekonomik şartlarda vatandaşlar için destek niteliğinde çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde ilkokul öğrencisi çocuklar için hayata geçirilen beslenme desteği projesi çok sevildi. Nihal-İsmail Aşevi ekipleri tarafından özenle hazırlanan öğünler, yine belediye çalışanları tarafından öğrencilere beslenme olarak ikram ediliyor. Hazırlanan beslenmenin yanında çocuklara ceviz, badem ve kuru kayısı gibi besleyici gıdalar da veriliyor. Okul girişlerinde açılan stantlar ile beslenmeler çocuklara ulaştırılırken, proje velilerden de takdir topluyor. Çocuklara sağlanan beslenme desteğine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da “Çocuklarımızın sağlıklı, mutlu ve başarılı bireyler olarak yetişmesi hepimizin ortak görevi. Bu görev ve sorumluluğun bir parçası olarak, okullarda beslenme desteği sağlama konusunda kararlı şekilde çalışıyoruz. Amacımız, her çocuğun eşit ve sağlıklı beslenme imkanlarına sahip olmasını sağlamaktır. Çünkü biliyoruz ki sağlıklı bir gelecek, sağlıklı nesillerle mümkündür. Çocuklarımızın yüzündeki gülümseme, bizim için en büyük ödüldür. Tepebaşı Belediyesi olarak tüm imkanlarımız ile çocuklarımıza destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Belediyesi'nin Çocuklara Desteği Sürüyor Haber

Tepebaşı Belediyesi'nin Çocuklara Desteği Sürüyor

Tepebaşı Belediyesi’nin ilkokul öğrencileri için başlattığı beslenme desteği öğrencilere ulaşmaya devam ediyor. Destekten hem çocuklar hem de veliler memnunken Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Tepebaşı Belediyesi olarak çocuklarımız öncelikli olmak üzere tüm imkanlarımızla halkımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Tepebaşı Belediyesi ağırlaşan ekonomik şartlarda vatandaşlar için destek niteliğinde çalışmalar yapmaya devam ediyor. İlkokul öğrencisi çocuklar için hayata geçirilen beslenme desteği projesi de çok sevildi. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde başlayan proje bu yıl da devam ediyor. Nihal-İsmail Aşevi ekipleri tarafından özenle hazırlanan öğünler, yine belediye çalışanları tarafından öğrencilere beslenme olarak ikram ediliyor. Hazırlanan beslenmenin yanında çocuklara ceviz, badem ve kuru kayısı gibi besleyici gıdalar da veriliyor. Okul girişlerinde açılan stantlar ile beslenmeler çocuklara ulaştırılırken, proje velilerden de takdir topluyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın talimatı ile geçen eğitim öğretim döneminde Tepebaşı bölgesindeki okullarda başlayan beslenme desteğinden 25 bin 575 öğrenci yararlandı.  Başkan Ataç: Desteğimiz devam edecek Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da projenin, zorlu ekonomik şartlar ile birlikte çok değerli olduğunu ifade ederek, “Günümüz ekonomisinde vatandaşlarımızın ne kadar zorlandığını çok iyi biliyoruz. Ne yazık ki enflasyon, ağırlaşan hayat şartları, giderek derinleşen ekonomik kriz tüm toplumumuzu derinden etkiliyor. Çocuk okutan anne ve babalarımızın da çektiği zorlukların farkındayız. Bu hassasiyet ile hayata geçirdiğimiz ilkokul öğrencilerimize beslenme desteği çalışmamız, büyük bir ilgiyle ile devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi olarak çocuklarımız öncelikli olmak üzere tüm imkanlarımızla halkımız için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Belediye yetkilileri, beslenme desteğinin Tepebaşı bölgesinde her gün farklı bir okulda öğrencilere ulaştırılarak tüm bölgeye hizmet verileceğini kaydetti.

Bir Çocuğun Sağlıklı Beslenebilmesinin Maliyeti 110 TL Haber

Bir Çocuğun Sağlıklı Beslenebilmesinin Maliyeti 110 TL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, gelişme çağındaki bir çocuğun sağlıklı beslenebilmesinin günlük maliyetinin 110, aylık maliyetinin ise 3 bin 300 lira olduğuna dikkat çekti. Başevirgen, “17 bin liralık asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile, tek çocuk için toplam gelirinin en az yüzde 20’sini sadece çocuğun hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için ayırması gerekiyor. Geçim derdindeki yurttaşlar, peynir yerine çökelek veya yağsız lor peyniri, et yerine bakliyat ve makarna yiyerek yaşamaya çalışıyor. Çocuklarımıza bu kötülüğü yapmaya kimsenin hakkı yok. Geleceğimiz kaybediyoruz” dedi. CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, gelişme çağındaki çocukların sağlıklı beslenebilme maliyetlerini hesapladı. Gerekli besinleri tüketemeyen, sağlıksız bir neslin yetiştiğini belirten Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. “YURTTAŞLARIN ALIM GÜCÜ ET, SÜT VE PEYNİRE YETİŞEMİYOR” Başevirgen, halk tarafından ucuz olarak bilinen marketlerde bile bir litre sütün fiyatının 30 lira, tam yağlı inek peynirin kilosunun ortalama 335 lira, tane yumurtanın ise 5 liraya çıktığını söyledi. Dana etinin marketlerdeki ortalama fiyatının ise 500 lirayı bulduğunu belirten Başevirgen, “Türk-İş’in açıkladığı verilere göre açlık sınırı Eylül ayında 19 bin 830 liraya yükseldi. Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki makas 2 bin 800 liraya kadar yükseldi. Oluşan bu fiyatlarla yurttaşların alım gücünü karşılaştırdığımızda, halkımızın süt içmeyi, peynir, yumurta ve et yemeyi unuttuğunu görüyoruz. Yetişkin bireylerin yeteri kadar et ve süt ürünlerini tüketememesi elbette bir sorun. Fakat asıl önemli tehlike çocuklarımızın bunlardan mahrum kalması” diye konuştu. “ASGARİ ÜCRETLİ ÇOCUĞUNU DOYURSA DA BESLEYEMİYOR” Büyüme döneminde olan çocuklar için protein ve kalsiyum ihtiyacının önemine dikkat çeken Başevirgen, “Özellikle okul çağı ve öncesi çocukların protein ve kalsiyum ihtiyacının karşılanabilmesi için süt ve süt ürünleri ile et tüketimi çok önemli. 7 yaşındaki bir çocuğun sağlıklı beslenebilmesi için günlük 30 gram proteine ihtiyacı var. Bunu için de günlük en az 400 ml süt, 60 gram peynir, 1 adet yumurta ve 50 gram et tüketmek zorunda. Ancak bu hayvansal proteinler için yapılacak harcama, ailenin kendisi hiç tüketmese dahi günlük 110, aylık ise 3 bin 300 lirayı buluyor. Eğer ailenin gelişme çağında 2 çocuğu varsa aylık asgari harcama 6 bin 600 liraya çıkıyor. Yani günümüz şartlarında asgari ücretle çalışan biri, çocuklarını bir şekilde doyursa da aslında sağlıklı besleyemiyor” ifadelerini kullandı “ÇOCUKLAR EVDE DE OKULDA DA AÇ” Okullardaki kantin fiyatlarının da öğrencilerin ve ailelerin boyunu aştığını ifade eden Başevirgen, “Bu yıl ara zam alamayan milyonlarca çalışan açlık ve yoksulluk sınırında hayat mücadelesi verirken, öğrencilerin temel beslenme için okul kantininden yapacakları harcamalar da katlandı. Evde sağlıklı beslenemeyen çocukların okul kantinlerinde de gerçek anlamda beslenebilmesi imkansız. Ailelerin, hiçbir besin değeri olmayan kuru tost ve ayran için bile günlük 100-150 liraya yakın bir tutarı gözden çıkarması gerekiyor. Beslenemeyen bir öğrencinin dersi kavraması ve algılaması da güçleşiyor. Okullarda bir öğün ücretsiz yemek uygulamasını maliyet yükü olarak gören iktidar yüzünden yine olan çocuklarımıza oluyor” dedi. ”PEYNİR YERİNE ÇÖKELEK, ET YERİNE BAKLİYAT, HİÇBİRİ OLMAZSA MAKARNA” 17 bin liralık asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin tek çocuk için toplam gelirinin en az yüzde 20’sini sadece çocuğun hayvansal protein ihtiyacı için ayırması gerektiğini söyleyen Başevirgen, “Çocuk sayısı arttıkça sağlıklı beslenme için ayrılması gereken tutar da o yönde artıyor. Barınma, ısınma, elektrik, su, ulaşım ve diğer masraflar derken asgari ücretle geçinen ailelerin çocuklarına böyle bir bütçe ayırması mümkün değil. Geçim derdindeki yurttaşlar, peynir yerine çökelek veya yağsız lor peyniri, et yerine bakliyat ve makarna yiyerek yaşamaya çalışıyor. Çocuklarımıza bu kötülüğü yapmaya kimsenin hakkı yok. Geleceğimiz kaybediyoruz” açıklamasını yaptı.

Çocukluk Çağında Obezite Uyarısı Haber

Çocukluk Çağında Obezite Uyarısı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge  çocukluk çağı obezitesi tehlikesine dikkat çekerken, yaz tatilinde çocukların obeziteden mutlaka korunması gerektiğini belirterek konu ile ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Uğur Bilge’nin açıklaması şöyle: “Çocukluk çağı obezitesi global bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya çapında yetişkin obezitesi 1990'dan bu yana iki kat artarken, ergenlik çağındaki obezite dört katına çıktı. 2022 yılında 5 yaş altı 37 milyon çocuk aşırı kilolu iken, 5-19 yaş arası 390 milyondan fazla çocuk ve ergen aşırı kilolu ve bunların 160 milyonu obezdi. Çocukluk çağında obeziteye erken müdahale etmek diyabet, kalp hastalığı ve eklem sorunları da dahil olmak üzere yaşamın ilerleyen dönemlerindeki sorunları önleyebilmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra fiziksel aktivite eksikliği, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz bir yaşam tarzı kilo alımına yol açar. Ebeveynler bu konuda dikkatli olmalıdır. Okullar tatile girdiğinde tüm düzen değişir. Düzensiz uyku, yemek ve aktivite programları, daha fazla ekran (televizyon, tablet, telefon vb.) süresi, çocukların aşırı kilo alması için mükemmel bir ortamdır. Fazla kilolu veya obez olanlar bu ortama daha yatkındır ve sağlık sorunları riski daha yüksektir. Yaz tatili döneminde çocukları obeziteden korumak için yemek ve ara öğün saatlerini düzenleyin. Yemek düzenleri ortadan kalktığında, çocuklar gün boyunca ‘atıştırmaya’ eğilimlidir ve daha fazla kalori alırlar. Yemek ve ara öğün saatleri belirleyin ve çocukların yalnızca bu saatlerde yemesine izin verin. Daha küçük tabaklar ve porsiyon boyutları kullanmak çocukların daha az yemeye alışmasına ve tok hissetmesine yardımcı olur. Düşük şekerli yoğurt, az yağlı peynir, meyve ve sebze gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Çocuğunuzu düzenli olarak su içmeye teşvik edin ve gazlı içecek ve meyve suyu gibi şekerli içecekleri sınırlayın. Ekran süresini sınırlayın. Çocuklar ekranın önünde aktif olmadıkları gibi, yemek yeme ve yedikleri miktarı artırma eğilimindedir. Ekran süresini sınırlayın ve çocuğunuzu açık havada oyun oynama, okuma veya hobiler gibi alternatif aktivitelere teşvik edin. Düzenli fiziksel aktivite hedefleri koyun. Çocuğunuza her gün ev işleri, yürüyüşe çıkma veya arka bahçede ya da parkta futbol oynama gibi fiziksel aktiviteler belirleyin. Yeterince uyuduklarından emin olun, yatma ve uyanma saatlerini okul yılı zamanlarına yakın ayarlayın ve bunlara uyun. Düzenli uyku ve yemek programı sürdürmeniz, sağlıklı beslenmeniz, çocuklarla fiziksel aktivite yapmanız, yemek yerken ekrandan uzak durmanız ve çocuklarınızın sahip olmasını istediğiniz diğer sağlıklı alışkanlıkları sizin de edinmeniz çocuklarınızın sizi örnek almasını sağlar. Sağlıklı alışkanlıklar için örnek olmak, çocukların davranışlarını şekillendirmenin en etkili yoludur.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.