SON DAKİKA
Hava Durumu

#Coğrafi İşaret

Porsuk Haber Ajansı - Coğrafi İşaret haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi İşaret haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aydın Memecik Zeytini Avrupa Birliği’nde Tescillendi! Haber

Aydın Memecik Zeytini Avrupa Birliği’nde Tescillendi!

Aydın Ticaret Borsası, Türkiye’nin tarımsal değerlerini uluslararası platformda en üst seviyeye taşımaya devam ediyor. Aydın Ticaret Borsası tarafından PDO-TR-02813 – 12 Kasım 2021 sayı ile tescil talepli başvurusu yapılan Aydın Memecik Zeytini coğrafi işaretli ürünü, 12 Mart 2025 tarihi itibariyle, 2025/00470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Avrupa Birliği ‘nde tescil edilen 31. ürün oldu. Avrupa Birliği’nde tescillenen Aydın Memecik Zeytini coğrafi işaretli ürünü hakkında açıklamada bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Coğrafi işaretler, bir bölgenin kendine özgü agro-ekolojik ve kültürel mirasını yansıtırken, üreticilerimize de ekonomik anlamda büyük faydalar sağlamaktadır. Aydın Kestanesi ve Aydın Memecik Zeytinyağı’nın ardından, şimdi de Aydın Memecik Zeytini’nin Avrupa Birliği tarafından tescillenmesiyle, Aydın Ticaret Borsası olarak ülkemizin tarımsal değerlerini uluslararası alanda en üst seviyeye taşımaya devam ediyoruz. Oda ve borsalar arasında Avrupa Birliği’nde tescilli üç ürüne sahip ilk kurum olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Aydın Memecik Zeytini’nin Avrupa Birliği’nde tescillenmesiyle birlikte ihracat potansiyeli artacak, küresel pazarda bilinirliği ve tercih edilirliği yükselecektir. Bu başarı, yalnızca Aydın için değil, Türkiye’nin tarım mirası ve yerel değerleri için de büyük bir kazanımdır. Geleneksel üretim anlayışımızı koruyarak, dünya çapında daha fazla ürünümüzü tescil ettirmek ve Türkiye’nin adını kaliteyle özdeşleştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi. Aydın Ticaret Borsası’nın Avrupa Birliği coğrafi işaret sürecinde yürüttüğü titiz ve kararlı çalışmalara vurgu yapan Çondur, sürece katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı. “Aydın Memecik Zeytini’nin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil sürecinde bizlere rehberlik eden Coğrafi İşaretler Danışmanımız Sayın Huriye Özener’e, bilimsel katkılarıyla sürece değer katan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sayın Engin Ertan’a, desteğini her zaman hissettiğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi. Aydın Memecik Zeytini, yalnızca sofralık bir ürün değil, aynı zamanda yüksek kaliteli zeytinyağı üretiminde de büyük bir öneme sahiptir. Fenolik bileşenleri açısından zengin olan bu eşsiz zeytin, içeriğindeki yüksek polifenol miktarı ve kendine has acılığıyla diğer zeytin türlerinden ayrışmaktadır.

Konya'ya Özgü Dört Yöresel Ürün Coğrafi İşaret Aldı Haber

Konya'ya Özgü Dört Yöresel Ürün Coğrafi İşaret Aldı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’ya özgü Balık Çokratması ve Köftü Tatlısı ile Nuzumla Yatak Halısı ve Karapınar Kavurgasının coğrafi işaret tescili aldığını duyurdu. Son eklemelerle birlikte Konya’nın 82 tescilli ürünü olduğunu belirten Başkan Altay, “Şehrimizin kültürel değerlerine sahip çıkmaya, yöresel ürünlerimizin hak ettiği değeri görmesini sağlamaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’ya özgü Balık Çokratması ve Köftü Tatlısı, Seydişehir’e özgü Nuzumla Yatak Halısı ve Karapınar Kavurgasının coğrafi işaret tescili aldığını duyurdu. Coğrafi işaret çalışmaları neticesinde, Konya’ya has yeni lezzetlerin ve el sanatlarının tescillenmesinin mutluluk verici olduğunu belirten Başkan Altay, tescillerin Konya’nın zengin mutfak kültürüyle geleneksel ürünlerini ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde tanıtma fırsatı sunacağını ifade etti. Başkan Altay, tescillerin yerel üreticilerin ürünlerini markalaştırarak ekonomik değer kazanmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına da büyük katkı sağladığını vurgulayarak, “Şehrimize özgü Balık Çokratması ve Köftü Tatlısı ile Seydişehir’e özgü Nuzumla Yatak Halısı ve Karapınar Kavurgasının coğrafi işaret tescili alması bizler için büyük mutluluk. Son eklemelerle beraber Konya’mızın coğrafi işaret tescili alan 82 ürünü oldu. Şehrimizin kültürel değerlerine sahip çıkmaya, yöresel ürünlerimizin hak ettiği değeri görmesini sağlamaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimizi bu eşsiz lezzetleri tatmaya davet ediyorum” değerlendirmesinde bulundu. Köftü Tatlısı ve Balık Çokratmasının tescil başvurusu 2022 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Karapınar Kavurgası için başvuru Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yine 2022 yılında, Nuzumla Yatak Halısı başvurusu ise Seydişehir Belediyesi tarafından 2023 yılında yapılmıştı.

Aydın Çam Fıstığı AB Başvuru Sürecini Başarıyla Tamamladı Haber

Aydın Çam Fıstığı AB Başvuru Sürecini Başarıyla Tamamladı

Aydın Ticaret Borsası tarafından 24 Ağustos 2023 tarihinde PDO-TR-02989 referans numarasıyla Avrupa Birliği'ne menşe adı koruması kapsamında başvurusu yapılan Aydın Çam Fıstığı, başvuru sürecini başarıyla tamamlayarak 31 Ocak 2025 tarihli ve C/2025/778 sayılı Avrupa Komisyonu Resmî Gazetesi'nde ilan edildi. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın iline özgü tarımsal değerlerin tanıtım ve korunması konusundaki çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, Aydın Çam Fıstığı’nın Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde ilan edilmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Çondur, Aydın ilinin tarımsal değerlerini uluslararası pazarda tanıtma ve koruma hedefi doğrultusunda Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmalarına özveriyle devam ettiklerini ifade etti. “Aydın Kestanesinin ve Aydın Memecik Zeytinyağı'nın Avrupa Birliği’nde tescilini sağlayan ve Aydın Memecik Zeytini'nin de tescil sürecinin tamamlanmasını bekleyen Borsamız, şimdi de Aydın Çam Fıstığı’nın Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde ilan edilmesiyle önemli bir adım daha atmıştır. Üç aylık itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından Aydın Çam Fıstığı, Avrupa Birliği tescil belgesini almaya hak kazanacaktır” dedi. Aydın ilinin Avrupa Birliği nezdinde en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip il olarak ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğini vurgulayan Çondur, “Borsamız, menşe adı ile en çok coğrafi işaret tescili alan kurumlar arasında birinci sırada yer almaktadır. Bu kapsamda Borsamız, tescilli coğrafi işaretli ürünlerimizin değerini artırarak bilinirliğini yükseltmeye, ulusal ve uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmeye devam edecektir” şeklinde konuştu. Son olarak Çondur, Aydın Çam Fıstığı’nın Avrupa Birliği Komisyonu’ndaki tüm süreçlerini özveriyle yürüten coğrafi işaret danışmanı Huriye Özener’e, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Erdem Algül’e, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’a, Birlik Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, “İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

''Fındık Tirmidi Kavurması'' Coğrafi İşaret Aldı Haber

''Fındık Tirmidi Kavurması'' Coğrafi İşaret Aldı

Ordu mutfağının olmazsa olmazlarından, yerli ve yabancı turistlerin aranılan lezzeti Fındık Tirmidi Kavurması Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Fındık Tirmidi Kavurmasının tescillenmesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret alınan ürün sayısı 20’ye yükseldi.   Bilimsel adı ‘Lactarius Pyrogalus’ olan ve yörede fındık mantarı, fındık kirmidi, bahçe mantarı, bahçe tirmidi isimleriyle bilinen fındık tirmidinin sıvıyağ, soğan, tuz ve tercihe göre domates, yeşil biber eklenerek kavrulmasıyla hazırlanan Ordu Fındık Kirmidi Kavurması artık Ordu’nun patentli ürünü oldu. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Türk Patent ve Marka Kurumunun 16.12.2024 tarih ve 187 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. ORDU’DAKİ İŞLETMELERDE MÜŞTERİLERİN İLK SORDUĞU ÜRÜN FINDIK TİRMİDİ OLUYOR Ordu’daki işletmelerin menüsünde yer alan Fındık Tirmidi Kavurmasının tescil alması, işletmeleri de sevindirdi. Birçok işletme de, en çok tercih edilen ürünlerinin artık Ordu’nun bir markası olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirttiler. Ziyaretçilerin sorduğu ilk ürünün Fındık Tirmidi Kavurması olduğunu belirten işletme yetkilileri, bu yemeğin Ordu’nun tescilli ürünü hale gelmesini sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerini ilettiler.   TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 20’YE YÜKSELDİ   Fındık Tirmidi Kavurmasının ardından 13’ü Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle olmak üzere coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 20’ye çıktı. Daha öncesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından; Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti(Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası(Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması(Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi(Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava tescil almıştı.   ORDU FINDIK TİRMİDİ KAVURMASI NASIL HAZIRLANIR   Ordu Fındık Tirmidi Kavurması hazırlanması: Taze fındık tirmidi iyice yıkanır ve süzgeçten geçirilerek suyu süzülür. Suyu süzülen fındık tirmitleri elle sıkılır ve suyu iyice çıkarılır. Bu aşamada salamura, konserve ya da dondurulmuş fındık tirmitleri de kullanılabilir. Salamura, konserve ya da dondurulmuş fındık tirmidi kullanılması durumunda tirmitler önce suda bekletilir ardından taze fındık tirmidinde olduğu gibi elle sıkılarak suyu çıkarılır. Bir tencerede küp küp doğranmış soğan, sıvı yağ veya tereyağı ile orta derecede yaklaşık 5 dakika kavrulur. İsteğe bağlı yeşil biber ve domates bu aşamada ince ince dilimlenip ilave edilir ve soğanla birlikte kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine hazırlanan fındık tirmitleri ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak fındık tirmidi yumuşayıp suyunu tamamen çekinceye kadar yaklaşık 15-20 dakika orta derece ateşte pişirilir. İsteğe göre karabiber ve pul biber eklenip servis yapılır.

Kütahya Tosunumu ve Kütahya Dolamber Böreğine Coğrafi İşaret Haber

Kütahya Tosunumu ve Kütahya Dolamber Böreğine Coğrafi İşaret

Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret başvurusu yapılan “Kütahya Tosunumu” ve “Kütahya Dolamber Böreği” için Coğrafi İşaret tescili alındı. Kütahya mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan ve uzun yıllardır hem günlük hayatta hem de özel gün ve davetlerde mutlaka ikram edilen “Kütahya Tosunumu” ve “Kütahya Dolamber Böreği” nin Coğrafi işaret tescilinin alınması ile birlikte KÜTBO tarafından coğrafi işaret tescili alınan ürün sayısı her geçen sürede arttığı belirtildi. KÜTBO Başkanı Gültekin, “Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, ürünün karakteristik özelliklerini ve bu özellikler ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı ortaya koyan ve üçüncü taraflara garanti eden bir tür kalite işaretidir. Ürünlerin menşei ve üretim sürecinin (mahreç) doğru bir biçimde değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış olan coğrafi işaret tescili sayesinde yöreye ait ürünlerin haksız rekabet ile karşılaşmaları da önlenebiliyor. Coğrafi işaret tescili sayesinde ürünün gelenekselliği ve yöresel özellikleri korunmuş oluyor.''  dedi. Başkan Gültekin, Kütahya'da üretilen yöresel ürünlerden “Kütahya Tosunumu “ ve “Kütahya Dolamber Böreği” adı altında Coğrafi İşaret Tescili alınan ürünlerin Kütahya'ya ve üreticilere hayırlı olmasını dilerken, Kütahya mutfağının bilinirliliğinin artmasına katkı sağlayacak olan, Coğrafi İşaret Tescilleri çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Menengiç Kahvesi'ne Coğrafi İşaret Haber

Menengiç Kahvesi'ne Coğrafi İşaret

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Gaziantep Menengiç Kahvesi Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret tescili, Avrupa komisyonu tarafından onaylandı. Gaziantep mutfağına ait özel lezzetlerden birisi olan Menengiç Kahvesi, Türkiye’de coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Tarımsal Projeler, Coğrafi İşaretler ve Markalaşma Şube Müdürlüğü ve Ezogelin Kadın Kooperatifi’nin girişimleri ile Ezogelin Kadın Kooperatifi adına Avrupa Birliğinde de tescillendi. GAZİANTEP’İN AB TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 3’E ÇIKTI  Yöresel, doğal ve sağlıklı özellikleriyle ön plana çıkan Gaziantep’in kafein içermeyen ve aromatik lezzeti ile dikkat çeken Menengiç Kahvesinin ardından Antep Baklavası ve Araban Sarımsağı ile beraber Gaziantep’in AB Coğrafi İşaret tescili alan ürün sayısı 3’e çıktı. TESCİL BEKLEYEN LEZZETLERE BAŞVURULAR DEVAM EDECEK  Türkiye’de 106 Coğrafi coğrafi işaretli ürün ve 1 adet geleneksel ürün ile en fazla coğrafi işarete sahip olan il konumunda olan Gaziantep’te Nar Ekşisi, Lahmacun, Fıstık Ezmesi, Muska, Antep Fıstığı, Antep Bulguru, Koruk Ekşisi, Nizip Nanesi ürünlerinin AB tescilini bekliyor. Büyükşehir Belediyesi Coğrafi İşaretler ve Markalaşma Şube Müdürlüğü Gaziantep Mutfağına ait özel lezzetler Avrupa Birliği tescil çalışmaları için çalışmalara ve diğer kurumlarla iş birliğine devam ediyor. 

Aydın Enginarına Coğrafi İşaret İçin Geri Sayım Başladı Haber

Aydın Enginarına Coğrafi İşaret İçin Geri Sayım Başladı

Aydın Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan “Aydın Enginarı” için coğrafi işaret tescilinde geri sayım başladı. Aydın Ticaret Borsası tarafından 8 Ağustos 2023 tarih, C2023/000202 başvuru numarası ile müracaatı yapılarak koruma altına alınan Aydın Enginarının Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde incelenmesinin ardından, 01.10.2024 tarihli Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde ilan edildi. Başvurusu yapılan “Aydın Enginarı”, üç aylık itiraz süresinin sonunda coğrafi işaret tescil belgesini almış olacak. Aydın Enginarının Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmasının ardından Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Çondur, “Ülkemizin en yoğun enginar üretiminin yapıldığı ilimizde yetişen Aydın Enginarının benzerlerinden ayırt edilmesi, ulusal ve uluslararası düzeyde daha kaliteli ve güvenilir bir şekilde tanıtılması amacıyla, Aydın Ticaret Borsası olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na, “Aydın Enginarı” adıyla başvuruda bulunmuştuk. Başvurumuz neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde, Aydın Enginarı ilan edildi. Üç aylık itiraz süresinin tamamlanmasının ardından Aydın Enginarının coğrafi işaret tescil belgesini alarak Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili için de başvuru hazırlıklarımıza başlayacağız. İlimize ve üyelerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Aydın'ın bereketli topraklarında yetişen ve eşsiz lezzeti ile bilinen Aydın Enginarının hem tarım sektörü hem de tüketiciler nezdinde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Çondur, alınacak olan bu coğrafi işaret tescilinin sadece Aydın Enginarının değerini artırmakla kalmayacağını, bölgenin ekonomik kalkınmasına da önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Aydın Enginarı’nın coğrafi işaret başvuru sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eden Çondur, Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın sürecin her aşamasında destek sağladığını ve başvurunun takip edilmesine büyük katkı sunduğunu vurgularken, Huriye Özener’in danışmanlık hizmetleri ile başvurunun titizlikle hazırlanmasında önemli rol oynadığını belirtti. Ayrıca, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak ve Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe’nin de sürecin başarıyla sonuçlanmasına verdikleri katkılardan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.