SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ender Muhammed Gümüş

Porsuk Haber Ajansı - Ender Muhammed Gümüş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ender Muhammed Gümüş haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sivrihisarlı Çiftçilere Yüzde 50 Hibeli Nohut Tohumluğu Haber

Sivrihisarlı Çiftçilere Yüzde 50 Hibeli Nohut Tohumluğu

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) doğrultusunda Bakanlığa sunulan ve desteklenmeye hak kazanan “Eskişehir'de Nohut Üretimini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Sivrihisar çiftçisine nohut tohumluk desteği verildi. Azkan cinsi nohut tohumlarının %50 hibeli olarak üreticilere teslim edildiği törene İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Potoğlu, Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, İlçe Müdürü Erhan Ulutürk , mahalle muhtarları, projede görevli İl/İlçe Müdürlüğü personeli ve projeden faydalanan çiftçiler katıldı. Proje ile öncelikli olarak ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanların değerlendirilerek tarıma kazandırılması ve tarım arazilerinin daha etkin kullanılması amacıyla Sivrihisar'da nohut üretimi yapan 32 çiftçiye 1080 dekar araziye ekilmek üzere %50 hibeli olarak 10.800 kg tohum desteği sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ekibi koordinatörlüğünde İlçe Müdürlükleri ile beraber çiftçilerin talepleri doğrultusunda hazırlanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında hayata geçirilen “Eskişehir'de Nohut Üretimini Yaygınlaştırma Projesi " ile üreticilere 7.270 dekar alana ekilmek üzere 72.700 kg Azkan nohut tohumu %50 hibeli olarak teslim edilecek. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile 2021 yılında Alpu, 2022 yılında Mahmudiye ilçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce denenerek başarılı sonuçlar alındıktan sonra çiftçiler tarafından benimsenen ve yoğun talep gören; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen; kuraklığa dayanıklı, yerli ve milli nohut çeşidi olan Azkan çeşidi nohut tohumluklarının kullanımının Eskişehir İlinde yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilecektir. Bu kapsamda üreticilerimize 2023 58.800 kg, 2024 yılında ise 103.000 kg hibeli tohum desteği verildi.

Sağlıklı ve Güvenilir Gıda İçin Çalışmalar Sürüyor Haber

Sağlıklı ve Güvenilir Gıda İçin Çalışmalar Sürüyor

Eskişehir İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından devam eden Gastronomi ve Yöresel Ürünler Festivali'nde gıda denetimi yapıldı. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ün de katıldığı denetimde, satış ve muhafaza koşullarına uyulmadan satılan ve etiketsiz olan ürünler tespit edildi. Ayrıca, fuarda bulunan bazı işletmelerin satış koşullarının hijyenik olmadığı tespit edildi. Kontrol görevlileri tarafından mevzuata aykırı satılan tüm gıda ürünleri tek tek denetlendi ve yasaya aykırı olan ürünlere el konuldu. Bu ürünleri satan ve üreten işyerlerine 5996 sayılı Kanun kapsamında gerekli idari yaptırım uygulandı. Ayrıca, resmi kontrol ve denetim sırasında gerekli görülen ürünlerden numuneler alınarak ilgili laboratuvarlara gönderildi. Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş konu ile ilgili yaptığı açıklamada: "Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İl genelinde yürüttüğümüz denetimler ve kontrollerle gıda güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Ekiplerimiz, üretimden tüketime kadar her aşamada titizlikle denetim yaparak halk sağlığını korumaya yönelik tedbirleri eksiksiz bir şekilde uygulamaktadır. İşletmelerin hijyen koşullarına uygun çalışmasını sağlamak, gıda ürünlerinin mevzuata uygun olup olmadığını belirlemek ve vatandaşlarımızın bilinçli tüketim yapmalarını teşvik etmek için eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Bu kapsamda tüketicilerimizin, herhangi bir gıda ürününü satın almadan önce ürün etiketlerini dikkatlice incelemeleri büyük önem taşımaktadır. Etiketsiz, menşei belli olmayan ve içeriği belirsiz ürünlerin kesinlikle satın alınmaması ve tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, ürünlerin son tüketim tarihleri mutlaka kontrol edilmeli ve tarihi geçmiş ürünlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Gıda güvenliği yalnızca denetim ekiplerimizin çalışmalarıyla değil, aynı zamanda duyarlı vatandaşlarımızın desteğiyle de sağlanabilir. Bu nedenle, herhangi bir usulsüzlük veya şüpheli durumla karşılaşan vatandaşlarımızın, Alo 174 Gıda İhbar Hattı'na ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze bildirimde bulunmaları büyük önem arz etmektedir. Bu sayede, denetimlerimizin daha etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlamış olacaklardır. Tüm bu çalışmalarımızı, tüketicilerimizin sağlığını koruma sorumluluğuyla büyük bir hassasiyet içinde yürütmekteyiz. Halkımızın güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi adına denetimlerimizi aralıksız sürdürecek, gerekli görülen tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz" dedi.

Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi Açıldı Haber

Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi Açıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl ilk kez uluslararası boyut kazanan Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasında seçilen fotoğraflar için Eskişehir'de sergi açıldı. Daha önce 13 kez Ulusal alanda bu yılda ilk kez Uluslararası alanda düzenlenen 14. Tarım, Orman ve İnsan konulu fotoğraf yarışmasının sonucunda seçilen fotoğraflar 17-20 Şubat 2025 tarihleri arasında bir alışveriş merkezinde açılan sergide Eskişehirli fotoğraf severlerle buluşuyor. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, kurum müdürleri ve fotoğraf severlerin katıldığı açılış töreninde konuşan İl Müdürü Gümüş: “Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu sergi ile şehir yaşamının yoğun ve stresli koşturmacasında fotoğraflarla da olsa kırsal yaşamı, köylerimizde gerçekleşen tarımsal faaliyetleri, ormanlarımızı, hayvancılık faaliyetlerimizi görmek isteyen sanatsever vatandaşlarımız için güzel bir görsel şölen oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın yıllardır düzenlediği bu yarışma bu yıl uluslararası alanda fotoğrafların yer aldığı bir konum kazandı. Hem ödül almaya hak kazanan hem de gösterime sunulan fotoğrafların yer aldığı sergimizi sizlerin beğenisine sunuyoruz. 20 Şubat akşamına kadar devam edecek olan sergimize tüm fotoğraf sever vatandaşlarımızı bekliyoruz." dedi. Bakanlık bünyesindeki Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının düzenlediği “Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması" bu yıl uluslararası boyuta taşınarak 14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması (UTOİFY) adıyla icra edildi. 14.sü düzenlenen fotoğraf yarışmasına toplamda Bin 988 katılımcı, 8 Bin 776 eserle yarışmaya katıldı. Yarışma; “Genel", “Çiftçi", “Öğrenci", “Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları", “DenizBank Çalışanları" ve bu yılın konusu olan “Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı" olmak üzere 6 farklı kategoride gerçekleştirildi. Seçici kurul tarafından 13 eser ödüle layık bulunurken 120 eser de sergilenmek üzere seçildi. Ayrıca bir eser de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından “Bakan Özel Ödülü'ne layık görüldü. Uluslararası alanda Yarışmaya Burma'dan katılan KyawZay Yar Lin “FishesSelling" adlı fotoğrafıyla birinci olurken,  Birleşik Arap Emirliklerinden ThirumalaiGaneshSheerapathi “Oasis" adlı fotoğrafıyla ikinci ve Rusya'dan Elena Kononova “ReindeerRide" adlı fotoğrafıyla üçüncü oldu. Ulusal birincilik ödülünü “Acı Yol" adlı fotoğrafıyla BeytullahEles, ikincilik ödülünü “Buz Balıkçısı" adlı fotoğrafıyla Özgen Beşli, üçüncülük ödülünü ise “Süpürgeci Zanaatkarlar" adlı fotoğrafıyla Nevzat Yıldırım aldı. Bakan Özel Ödülünü ise “Küçük Çoban Kız" adlı fotoğrafıyla Mehmet Şah Deniz aldı. “Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları Ödülünü" Ender Pekşen, “Denizbank Çalışanları Ödülünü" Meral Kaya, “Çiftçi-Üretici Ödülünü" Adil Emektar, “Öğrenci Ödülünü" Şule Özdemir, "Üretimin ve Üreticinin YüzyılıÖdülünü" Ahmet Aslan, “Geleceğe NefesÖdülünü" Filiz Uzunismail ve “Suya VefaÖdülünü" ise Haluk Sargın aldı. 

Eskişehir'de Soğan ve Patates Üretimi Değerlendirildi Haber

Eskişehir'de Soğan ve Patates Üretimi Değerlendirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ergin Toprak başkanlığında önemli bir tarımsal üretim planlama toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım Havzaları Daire Başkanı Dr. Emre Yeniay, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, soğan ve patates üreticileri ile sektör temsilcileri katıldı. Görüşmelerde özellikle Eskişehir'de soğan ve patates üretimine yönelik yıllar bazında veriler değerlendirilirken, 2025 yılı üretim sezonuna dair planlamalar ele alındı. Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve sürdürülebilir bir üretim sürecinin sağlanması adına, belirlenen üretim kriterleri doğrultusunda ekim yapılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Üretim Planlaması kapsamında, yeni destekleme modeli hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Bu modelle birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını bilmeleri sağlanarak, plansız ekimden kaynaklanan mağduriyetlerin önüne geçilmesinin hedeflendiği ve  planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ekimlerin destekleme alamayacağı belirtildi. Toplantıda ayrıca Türkiye genelinde soğan ve patatese yönelik arz ve talep dengesinin önemi vurgulandı. Aşırı üretimin fiyat dalgalanmalarına, yetersiz üretimin ise piyasada sıkıntıya yol açabileceği belirtilerek, çiftçilerin piyasa koşullarına uygun ve güven veren bir ortamda   üretim yapmalarının önem arz ettiği ifade edildi. Toplantı, üreticilerin karşılaşabileceği sorunlar ve çözüm önerileri üzerine yapılan istişarelerle sona erdi.

TARSİM Tanıtım Toplantısı Yapıldı Haber

TARSİM Tanıtım Toplantısı Yapıldı

​Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleri çiftçilerine yönelik olarak Tarım Sigortasının önemi ve çiftçilere sağladığı güvenceyi daha iyi anlamak amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı Murat Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Odunpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bilal Tosun, Ankara Tarsim Bölge Müdürlüğü uzmanları, STK Temsilcileri, teknik personel ve çiftçiler katılım sağladı. Toplantı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ün Tarım Sigortalarının önemine atıfta bulunduğu açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Tarsim Bölge Müdürlüğü uzmanlarının Devlet Destekli Tarım Sigortalarının tanıtımı ve Tarım Sigortalarının 2025 yılı uygulamaları ve yenilikleri konusunda yaptıkları bilgilendirme sunumlarıyla devam etti. Son bölümde de çiftçilerin sigorta başvuru aşaması ve tarım arazilerinde sel, don, kuraklık, dolu, yaban hayvanı gibi doğal afet veya hastalık ve kaza sonrası hayvansal üretimde oluşan zararların yerinde tespit aşamaları ile teminat ödemelerinin çiftçi hesaplarına aktarma süreçlerinde yaşanılan sorun ve taleplerin dile getirilmesi ve TARSİM Uzmanlarınca bu soruların cevaplandırılması ile sona erdi. TARSİM'in Eskişehir özelinde yaptığı çalışmalarla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ''TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu),  2005 yılında çıkartılan Tarım Sigortaları Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak 2006 yılında yürürlüğe giren Uygulama Yönetmeliği ile yürürlüğe girmiş olup bu kapsamda en az %50-70 arasında devlet desteği, %30-50 arasında çiftçi katkısıyla birçok kategoride yatırılan primlerle çiftçimizin gelirini koruma altına almak amacıyla kurulmuş ve çiftçimizin kazancını garanti altına alarak ülkemizde tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli bir misyon üstlenmiştir. Eskişehir 210.000 hektarı sulu olmak üzere 560.000 hektar ekili ve dikili bitkisel üretim alanı ile 148.000 büyükbaş ve 1.200.000 küçükbaş varlığı ile önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahiptir.  Tarım ve Orman Bakanlığı'mızın büyük önem verdiği Tarım Sigortalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına paralel olarak Eskişehir'de İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde yapılan çalışmalar neticesinde Eskişehir'de TARSİM'e olan ilgi her yıl artarak devam etmektedir. Nitekim TARSİM'in yürürlüğe girdiği 2006 yılında Eskişehirli üreticilerle dokuz poliçe imzalanmış iken bugün bu sayı 73 bine ulaşmıştır. Tanzim edilen poliçeler ile sigorta kapsamına alınan arazi ise 134   dekardan 1.094.000 dekara çıkmıştır. Bunun paralelinde 2006 yılında 7 büyükbaş hayvan sigorta kapsamında iken bugün bu sayı 15.660 seviyesine ulaşmıştır. Aynı şekilde 2010 yılında 6.611   küçükbaş hayvan sigorta kapsamındayken bugün bu sayı 359.813'e ulaşmıştır.2024 yılında TARSİM kapsamında Eskişehir'de 423 Milyon TL toplam prim ödemesine karşılık 132 Milyon TL hasar tazminatı ödemesi yapılmıştır. 2023-2024 üretim sezonu ilimiz için dolu, aşırı yağış, sel ve don zararlarının yüksek oranda gerçekleştiği bir yıl olmuştur. Tabii afetlerden 114 mahallemiz de 92.150 dekar alan etkilenmiş olup 1.352 çiftçimizin düşük faizli borç erteleme işlemi yapılmış ve Cumhurbaşkanlığı acil ödenek giderlerinden 9.000.000 TL. zarar telafi ödemesi gerçekleştirilmiştir. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız çiftçimizin her türlü afet, hastalık ve kazadan tam anlamıyla korunmasını sağlamaktır. Bu amaçla Tarım Sigortaları kapsamındaki üretim alanı ve hayvan sayımızın artması için çalışmalarımız ara vermeden devam edecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız, çiftçilerimizin Tarım Sigortalarına yönelik taleplerini arttırmak amacıyla teşvik çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kapsamında 2025 yılından itibaren aşağıdaki yenilikler getirilmiştir. Üretim Planlamasına konu olan ürünlerde %10 prim indirimi yapıldı. Sözleşmeli üretimde %10-15 prim indirimi yapıldı. Su kısıtı olan ürünlerde ilave %10 prim indirimi yapıldı. Köy Bazlı Verim Sigortası Devlet Destek Oranı %60'dan %70'e çıkarıldı. Ayçiçeği (Yağlık) ürünü teminat kapsamına alındı. Köy bazlı verimler ortalama %16 oranında artırıldı. Gelir Koruma Sigortasında Arpa teminat kapsamına alındı. 5.Risk kategorosinde olan seralara “fırtına" teminatı eklendi. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında, 20 Ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına, gebelikte yavru kaybı teminatı eklendi. Devlet Prim Desteği Oranı %50'den %60'a çıkarıldı. Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için %5 oranında üyelik indirimi yapıldı. İpekböceği, Tarım Sigortaları kapsamına alındı. Geyik zararı Tarım Sigortaları kapsamına alındı. Mantar ürünü Tarım Sigortaları teminat kapsamına alındı. Tarım sigortasının önemini ve çiftçilerimize sağladığı güvenceyi daha iyi anlamak için 14.01.2025 Salı günü Odunpazarı ve Tepebaşı İlçelerimizde başlayan toplantılarımızın 24.01.2025 Cuma gününe kadar 14 İlçemizde Ankara TARSİM Bölge Müdürlüğü uzmanlarının sunumu ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Çiftçilerimiz diledikleri yerde diledikleri toplantılara katılım sağlayabilir.​''  

Eskişehir Balı Türkiye'yi Zirveye Taşıdı Haber

Eskişehir Balı Türkiye'yi Zirveye Taşıdı

​“8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi" kapsamında düzenlenen bal yarışmasında "Çam Balı ve Salgı Balları" kategorisinde birincilik kazanan Hakkı İşçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ü ziyaret etti. Ziyaret kapsamında İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş yaptığı konuşmada; “Yurt içi ve yurt dışından gelen ürünler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analiz Laboratuvarı'nda kapsamlı analizlere tabi tutularak 1793 miligram prolin değerine sahip balıyla arıcımız jüri tarafından en yüksek puanı aldı. Bugünlere gelmesine on yıl önce kurumumuzdan almış olduğu arı yetiştiriciliği eğitiminin vesile olduğunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bakanlığımız uhdesinde bulunan tüm hibe ve desteklemelerden üreticimizin yararlanması için elimizden geleni yapacağız. Zaten üreticimiz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürümle   görüşerek   ileride yapılabilecek ortak projeler, alınabilecek hibe ve desteklemeleri hakkında bilgi aldı. Bakanlığımızın yeni destekleme modelinde kriterlerini  yerine getiren arılı kovan destekleri % 212 oranında arttırıldı.Bunlar arıcılığın gelişmesi için önemli gelişmeler. İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve bütçesi 250.000 Avro olan bestHoney En iyi Bal için Hijyen, Paketleme ve Üretim Standartlarının AB düzeyine Getirilmesi projesinin yakında açılışını yapacağız. Bu projede de Hakkı beyle çalışmak istiyoruz. “ dedi.    Arıcılık faaliyetlerini Alpu İlçesi Ağaçhisar Mahallesi'nde 50 kovanda gerçekleştiren Hakkı İşçi “Arılarımı bölgedeki endemik bitkilerin yoğun olduğu ormanlara taşıyarak bal kalitesini arttırıyorum. Zorlu doğa koşullarına rağmen üretime devam ediyorum.  Hobi olarak başladığım arıcılıkta uluslararası arenada ve  Türkiye'de zirveye ulaşmak tarif edilemez bir duygu. Yarışmaya 14 ülke katıldı ve farklı kategorilerde yarıştık. Eskişehir'in balıyla hem bölgeyi hem de şehrimi tanıttığım için gururluyum. Şimdi hedefim, bu işi büyüterek daha fazla kaliteli bal üretimi yaparak daha fazla insanların sağlığına katkı sağlamak." dedi

Eskişehir Geleceğe ve İnsanlığa Nefes Oldu Haber

Eskişehir Geleceğe ve İnsanlığa Nefes Oldu

2019 yılında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile her yıl kutlanan 11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında tüm Türkiye'de aynı anda gerçekleştirilen ve bu yıl "Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” sloganı ile 11.11.2024 saat 11.00'da Eskişehir'de düzenlenen etkinlikte 14 ayrı lokasyonda yaklaşık 16 hektarlık sahada toplam 14800 fidan toprakla buluşturuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy; "Ormanlar bir ülkenin akciğerleri, en büyük zenginlik ve yaşam kaynağıdır. Ağaç sanayisinin ve yaşam alanlarımızın vazgeçilmezi ormanlarımızda yetişen ağaçlar hayatımızın bir parçasıdır. Aldığımız nefesimiz, hayat bulduğumuz suyun ana kaynağı olan ormanlarımız, toprak kaymaları ve erozyonların önlenmesi için tek çare ve doğal önlem aracıdır. Bu nedenle koruyup, kollayıp, değer verip, ormanlarımızı mümkün olduğunca çoğaltmamız gerekmektedir." dedi. Ağaç sevgisini bir seferberlik haline dönüştüren, fidan dikimini millet meselesi olarak gören, geleceğe nefes olan herkese gönülden teşekkür eden Vali Aksoy konuşmasının devamında şunları söyledi: "Ağaçlandırma seferberliği kapsamında ilimizde gerçekleştirilecek olan fidan dikim töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Türkiye, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biridir. Son yıllarda, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 11 Kasım'da büyük bir ağaçlandırma çalışması gerçekleştiriliyor. Eskişehir'de de bu kapsamda organize sanayi bölgemizde ağaçlandırma çalışmasını sürdürüyoruz. Şehrimizin bütün ilçelerinde farklı programlarla bu çalışmalara devam ediyoruz.'' dedi.

Eskişehir Safran Festivali Gerçekleştirildi Haber

Eskişehir Safran Festivali Gerçekleştirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve SAFFON-A Tarım A.Ş. tarafından birlikte düzenlenen “Eskişehir Safran Festivali" Türkiye'nin en büyük safran tarlasında gerçekleştirildi. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımıyla gerçekleşen Eskişehir Safran Festivali'ne, Vali Yardımcısı Ali Çetin, AK Parti Eski Milletvekili Harun Karacan, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Taha Güven, Eskişehir KOSGEB Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Figen Engin, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun​,Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri,  çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Vali Hüseyin Aksoy; “Türkiye'de üretilen toplam safran alanının daha fazlası Eskişehir'de bugün bulunduğumuz bu noktada gerçekleştiriliyor. 112 dönümlük bir noktada safran üretimi gerçekleştiriliyor ve hem ülkemiz hem de Eskişehir adına önemli bir tarımsal faaliyet olarak karşımızda duruyor. Yaşanan küresel iklim değişiklikleri nedeniyle su noktasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bazı kısıtlılıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Özellikle su tüketiminin de az olması safranın önümüzdeki süreçte tercih edilen bir tarımsal üretim çeşidi olması bakımından önem arz ettiğini de ifade etmek isterim. Su noktasında tüketimi fazla olan ürünler yer altı suları başta olmak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğümüzün Genel Müdürlüğünün projelendirdiği alanlarda su bakımından farklı sonuçlar karşımıza çıkabiliyor. Bu bakımdan suya az ihtiyacı duyulan noktalarda tarımsal üretime geçmemiz bölgemiz açısından da oldukça önemli. Konya Ovası'ndan başlayan obrukların artık bizim Sivrihisar bölgesinde görülmeye başlamış olması yeraltı sularında azalmanın varlığını bizlere hissettiriyor. Bu bakımdan tarımsal üretim anlamında da suya az ihtiyaç olan ürünlere yönelmemiz oldukça önemli. Bu boyutuyla da safran üretiminin hem su tüketimi bakımından hem de dekar başına elde edilen gelir bakımından da oldukça cazip olduğunu görüyoruz" dedi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş gerçekleştirdiği konuşmada; “Bugün güzel ve anlamlı bir festival yapıyoruz. Bu güzel nadide çiçekleri olan safran esasen Anadolu'da geçmişinden beri var olan bir bitkidir. Bu alana ekilen Karaarslan çeşidinin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde tescili yapıldı. Tüm Türkiye'deki yetiştiriliş alanı itibariyle şu andaki ekiliş alanı sahamız, ülkenin tamamından daha fazla oldu. Eskişehir'de Tarım İl Müdürlüğümüzce, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzle beraber “Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor" projesini hazırlamıştık. Bu proje kapsamında safran ürününe olan ilgiyi arttırmak için ilk etapta Sarıcakaya, Han, Seyitgazi, Tepebaşı ve Sivrihisar İlçelerinde 8 kadın üreticiye 100'er m2 alanda olmak üzere toplamda 800 metrekare alanda demonstrasyon bahçeleri kuruldu. Projenin ikinci yılı olan 2024 yılı itibariyle projeye dahil olan yeni kadın çiftçilerle birlikte deneme alanı olarak safran dikili alanımızı toplam 2 dekar alana çıkarmış bulunmaktayız. Şu an üzerinde bulunduğumuz bu alan ise 112 dekar ve Safranbolu'da ekiliş alanı 40 dekara düşünce tüm Türkiye'de bu tarlanın ne kadar önemli olduğu daha bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Safran bitkisinin birazdan toplayacağımız çiçeklerinin dişi organları, kırmızı renkli olanları çok pahalı olmakla kalmıyor, yaprakları yine reçel olarak hazırlanıp tüketilebiliyor. Aynı zamanda sadece çiçek ve stigma üretimi değil, yumru yani soğan üretiminde de safran tarlasından çiftçilerimiz burada asla hayal bile edemeyeceğimiz bir gelir elde edebilecek seviyeye geliyor. Eskişehir'in adını Safranbolu'nun adını geçecek şekilde, belki de ileride 'Safran Şehri' olarak değiştirecek kadar safran ekimi için çaba sarf edeceğiz. Hasadımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi. SAFFON-A Tarım A.Ş. Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy, şenlikte yaptığı konuşmasında, Türkiye'deki en büyük safran üretim merkezini Eskişehir'de kurduklarını belirterek, hedeflerinin projeyi yaygınlaştırarak tarıma katkı sunmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin, safrandaki ekili alanı ve üretimine yüzde 100 katkı sağladıklarını aktaran Temizsoy, şunları belirtti: “Karabük Safranbolu'da yıllardır safran olarak bildiğimiz alanda, toplam dikili alan 40 dönüm. Türkiye'nin tamamında, bizden önce 80 dönüm. Sadece burası 112 dönüm. İklimimiz uygun. Bu projeyi anlattığım çiftçiler, bürokratlar ya da ziraat mühendisleri 'pazarı var mı' diye soruyor. İspanya, bizden yılda 3 tonluk safran talebinde bulundu. Numunelerini ileteceğiz. Ancak tüm Türkiye'nin resmi üretimi maalesef ki 100 kilogram. Bu projeyi sadece para kazanmak için yapmadık. Devletimizin ve tarım camiamızın dikkatini bu değerli tarımsal ürüne çekmek istedik. Bu proje okyanusta bir damladır. Pazarın büyüklüğüne baktığımızda aslında dünya pazarında hiçbir şeyiz. Sadece yurt içinden hasat sonrasında 200 kilogram siparişimiz var. Projenin bilinirliğini artırarak büyütmek istiyoruz. Türk tarımına ve çiftçisine alternatif ürünler sunmak istiyoruz. Burada kurak bir tarım yapıyoruz, suya ihtiyaç duymuyoruz" dedi. Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyet yapılan konuşmaların ardından işçilerle birlikte sepetlere safran toplayarak ardından hasat ettikleri safran çiçeklerinin stigma ayırma işlemini gerçekleştirdiler. İlki gerçekleşen Eskişehir Safran Festivali safran çayı ikramı ile sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.