SON DAKİKA
Hava Durumu

#Eskişehir Doğa Ve Yaşam Platformu

Porsuk Haber Ajansı - Eskişehir Doğa Ve Yaşam Platformu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir Doğa Ve Yaşam Platformu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Alpagut Atalan'da Tarım Alanları ve Su Kaynakları Talan Edilecek! Haber

Alpagut Atalan'da Tarım Alanları ve Su Kaynakları Talan Edilecek!

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu tarafından 9 Nisan 2025 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek olan Alpagut - Atalan Maden Projesi İnceleme Değerlendirme Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu teknik personelleri tarafından proje alanı ile çevreye ve bölgeye zararları, devam eden hukuksal süreç, ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ile ilgili olarak bilgilendirmeler yapıldı. Alpagut Atalan Maden Projesi ile bölgenin en verimli tarım alanlarının ve su kaynaklarının talan edileceğine dikkat çekilen basın toplantısında, Alpagut -Atalan maden projesi ruhsat alanının 18,4 km² olacağı yani Emek Mahallesi, Büyükdere Mahallesi, Gökmeydan Mahallesi, Vişnelik Mahallesi, Akarbaşı Mahallesi, Kırmızıtoprak Mahallesi, Erenköy Mahallesi, Yıldıztepe Mahallesi ve Yenikent Mahallesinin toplam yüzölçümünün 17.9 km² olduğu düşünülürse bu 9 mahalleden daha büyük bir alana sahip olacağı belirtildi. Sadece maden ocak alanının bile Gökmeydan Mahallesi büyüklüğünde olacağı belirtildi. Maden Projesinin ilk adımlarının yıllar önce yapılan sondaj çalışmaları ile başlatıldığı ve sadece o bölgeyle kalmayarak tüm alana yayılacağı belirtildi. Maden projesinde kullanılacak suyun yeraltı suları ve bölgede ki göletlerden yada Sakarya Nehri'nden sağlanacağı belirtilirken, su konusunda ciddi sıkıntılar yaşanacağının altı çizildi. Siyanürlü altın madenciliğinin hem insan hem de doğadaki diğer canlı ve organizmalar için ölümcül bir zehir olduğu belirtilen toplantıda siyanürün çözücü etkisiyle açığa çıkan ağır metallerin, buharlaşma ve yağmur, sızma, taşma gibi yollarla nehirleri besleyen yer altı sularına karışabileceği, solunum, cilt teması veya bulaştıkları içme ve kullanma suları ve besin yoluyla vücuda girebileceği ve kan hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, akıl hastalıkları, anormal doğumlar ve kansere neden olabileceği belirtildi. Proje bitiminde firmanın maden sahasını eski haline getirmesinin imkânsız olduğu belirtilirken, yok edilen ormanların, bozulan su döngüsünün ve kaybolan türlerin geri gelmesinin ve bölgede ki toprak dokusunun aynı hale gelmesinin yüz yıllar alacağının altı çizildi.  

Şehrimizin Geleceğine Sahip Çıkmaktan Vazgeçmeyeceğiz Haber

Şehrimizin Geleceğine Sahip Çıkmaktan Vazgeçmeyeceğiz

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, TEMA Vakfı ile Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu iş birliğiyle düzenlenen “Altın Madenciliğinin Eskişehir ve Sakarya Havzasına Etkileri” konulu panele katıldı. Başkan Ataç, “Şehrimizin bugününe ve geleceğine kararlılıkla sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, TEMA Vakfı ile Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu iş birliğiyle “Sakarya Vadisi Yok Olmasın” sloganı ile düzenlenen “Altın Madenciliğinin Eskişehir ve Sakarya Havzasına Etkileri” konulu panele katıldı. Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Başkan Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Moderatörlüğünü Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray’ın yaptığı panelde TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, Doğa ve Yaşam Platformu’ndan Filiz Fatma Özkoç, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura konuşmacı olarak yer aldı. “Bütün havzanın su kaynaklarını tüketecek” Panelde yapılacak maden çalışmalarında Eskişehir’e etkilerinden bahsedildi. Sahnede sunum gerçekleştiren TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Bu madencilik projeleri sadece bir bölgeyi değil, özellikle akarsuların ve su varlıklarının etrafında yerleşim aldıkları için bütün havzanın su kaynaklarını tüketecek. O nedenle havza bazında bakılması gerekiyor” dedi. Ataç ayrıca yaptığı sunumda, altın madenciliğinin çok büyük ölçeklerde çalıştığını ve uzun yıllar sürdüğünü belirterek Eskişehir’in yüzde 71’inde maden ile ilgili çalışmaların olduğuna dikkat çekti. Başkan Ataç: Sakarya havzasını korumak için el birliği ile yola çıktık Panelde konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Zamanında büyük ova diye tescilledikleri Alpu ovasına termik santral yapmaya kalktılar. Ama sizler, bizler hep birlikte buna itiraz ettik. Senelerce mahkemelere başvurarak iptal ettirdik. Sıra Sakarya havzasına geldi. Sakarya havzasını korumak için el birliği ile yola çıktık. Alpu Ovasına termik santral yaptırmadığımız gibi bu havzamızda da doğamıza, sağlığımıza, toprağımıza zarar verecek maden çalışması yaptırmayacağız. Şehrimizin bugününe ve geleceğine kararlılıkla sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ben bugüne kadar burada emeği olan TEMA Vakfı’na, sivil toplum kuruluşlarına ve siz Eskişehir halkına çok teşekkür ediyorum” dedi. Düzenlenen panele katılan diğer protokol üyeleri de Eskişehir’e ve çevresine zarar verecek herhangi bir çalışmaya karşı olduklarını belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.