SON DAKİKA
Hava Durumu

#Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü

Porsuk Haber Ajansı - Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sivrihisarlı Çiftçilere Yüzde 50 Hibeli Nohut Tohumluğu Haber

Sivrihisarlı Çiftçilere Yüzde 50 Hibeli Nohut Tohumluğu

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) doğrultusunda Bakanlığa sunulan ve desteklenmeye hak kazanan “Eskişehir'de Nohut Üretimini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Sivrihisar çiftçisine nohut tohumluk desteği verildi. Azkan cinsi nohut tohumlarının %50 hibeli olarak üreticilere teslim edildiği törene İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Potoğlu, Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, İlçe Müdürü Erhan Ulutürk , mahalle muhtarları, projede görevli İl/İlçe Müdürlüğü personeli ve projeden faydalanan çiftçiler katıldı. Proje ile öncelikli olarak ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanların değerlendirilerek tarıma kazandırılması ve tarım arazilerinin daha etkin kullanılması amacıyla Sivrihisar'da nohut üretimi yapan 32 çiftçiye 1080 dekar araziye ekilmek üzere %50 hibeli olarak 10.800 kg tohum desteği sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ekibi koordinatörlüğünde İlçe Müdürlükleri ile beraber çiftçilerin talepleri doğrultusunda hazırlanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında hayata geçirilen “Eskişehir'de Nohut Üretimini Yaygınlaştırma Projesi " ile üreticilere 7.270 dekar alana ekilmek üzere 72.700 kg Azkan nohut tohumu %50 hibeli olarak teslim edilecek. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile 2021 yılında Alpu, 2022 yılında Mahmudiye ilçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce denenerek başarılı sonuçlar alındıktan sonra çiftçiler tarafından benimsenen ve yoğun talep gören; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen; kuraklığa dayanıklı, yerli ve milli nohut çeşidi olan Azkan çeşidi nohut tohumluklarının kullanımının Eskişehir İlinde yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilecektir. Bu kapsamda üreticilerimize 2023 58.800 kg, 2024 yılında ise 103.000 kg hibeli tohum desteği verildi.

Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi Açıldı Haber

Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi Açıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl ilk kez uluslararası boyut kazanan Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasında seçilen fotoğraflar için Eskişehir'de sergi açıldı. Daha önce 13 kez Ulusal alanda bu yılda ilk kez Uluslararası alanda düzenlenen 14. Tarım, Orman ve İnsan konulu fotoğraf yarışmasının sonucunda seçilen fotoğraflar 17-20 Şubat 2025 tarihleri arasında bir alışveriş merkezinde açılan sergide Eskişehirli fotoğraf severlerle buluşuyor. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, kurum müdürleri ve fotoğraf severlerin katıldığı açılış töreninde konuşan İl Müdürü Gümüş: “Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu sergi ile şehir yaşamının yoğun ve stresli koşturmacasında fotoğraflarla da olsa kırsal yaşamı, köylerimizde gerçekleşen tarımsal faaliyetleri, ormanlarımızı, hayvancılık faaliyetlerimizi görmek isteyen sanatsever vatandaşlarımız için güzel bir görsel şölen oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın yıllardır düzenlediği bu yarışma bu yıl uluslararası alanda fotoğrafların yer aldığı bir konum kazandı. Hem ödül almaya hak kazanan hem de gösterime sunulan fotoğrafların yer aldığı sergimizi sizlerin beğenisine sunuyoruz. 20 Şubat akşamına kadar devam edecek olan sergimize tüm fotoğraf sever vatandaşlarımızı bekliyoruz." dedi. Bakanlık bünyesindeki Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının düzenlediği “Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması" bu yıl uluslararası boyuta taşınarak 14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması (UTOİFY) adıyla icra edildi. 14.sü düzenlenen fotoğraf yarışmasına toplamda Bin 988 katılımcı, 8 Bin 776 eserle yarışmaya katıldı. Yarışma; “Genel", “Çiftçi", “Öğrenci", “Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları", “DenizBank Çalışanları" ve bu yılın konusu olan “Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı" olmak üzere 6 farklı kategoride gerçekleştirildi. Seçici kurul tarafından 13 eser ödüle layık bulunurken 120 eser de sergilenmek üzere seçildi. Ayrıca bir eser de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından “Bakan Özel Ödülü'ne layık görüldü. Uluslararası alanda Yarışmaya Burma'dan katılan KyawZay Yar Lin “FishesSelling" adlı fotoğrafıyla birinci olurken,  Birleşik Arap Emirliklerinden ThirumalaiGaneshSheerapathi “Oasis" adlı fotoğrafıyla ikinci ve Rusya'dan Elena Kononova “ReindeerRide" adlı fotoğrafıyla üçüncü oldu. Ulusal birincilik ödülünü “Acı Yol" adlı fotoğrafıyla BeytullahEles, ikincilik ödülünü “Buz Balıkçısı" adlı fotoğrafıyla Özgen Beşli, üçüncülük ödülünü ise “Süpürgeci Zanaatkarlar" adlı fotoğrafıyla Nevzat Yıldırım aldı. Bakan Özel Ödülünü ise “Küçük Çoban Kız" adlı fotoğrafıyla Mehmet Şah Deniz aldı. “Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları Ödülünü" Ender Pekşen, “Denizbank Çalışanları Ödülünü" Meral Kaya, “Çiftçi-Üretici Ödülünü" Adil Emektar, “Öğrenci Ödülünü" Şule Özdemir, "Üretimin ve Üreticinin YüzyılıÖdülünü" Ahmet Aslan, “Geleceğe NefesÖdülünü" Filiz Uzunismail ve “Suya VefaÖdülünü" ise Haluk Sargın aldı. 

Eskişehir'de Soğan ve Patates Üretimi Değerlendirildi Haber

Eskişehir'de Soğan ve Patates Üretimi Değerlendirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ergin Toprak başkanlığında önemli bir tarımsal üretim planlama toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım Havzaları Daire Başkanı Dr. Emre Yeniay, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, soğan ve patates üreticileri ile sektör temsilcileri katıldı. Görüşmelerde özellikle Eskişehir'de soğan ve patates üretimine yönelik yıllar bazında veriler değerlendirilirken, 2025 yılı üretim sezonuna dair planlamalar ele alındı. Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve sürdürülebilir bir üretim sürecinin sağlanması adına, belirlenen üretim kriterleri doğrultusunda ekim yapılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Üretim Planlaması kapsamında, yeni destekleme modeli hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Bu modelle birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını bilmeleri sağlanarak, plansız ekimden kaynaklanan mağduriyetlerin önüne geçilmesinin hedeflendiği ve  planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ekimlerin destekleme alamayacağı belirtildi. Toplantıda ayrıca Türkiye genelinde soğan ve patatese yönelik arz ve talep dengesinin önemi vurgulandı. Aşırı üretimin fiyat dalgalanmalarına, yetersiz üretimin ise piyasada sıkıntıya yol açabileceği belirtilerek, çiftçilerin piyasa koşullarına uygun ve güven veren bir ortamda   üretim yapmalarının önem arz ettiği ifade edildi. Toplantı, üreticilerin karşılaşabileceği sorunlar ve çözüm önerileri üzerine yapılan istişarelerle sona erdi.

Halk Elinde Manda Islah Projesi İçin Önemli Adım Haber

Halk Elinde Manda Islah Projesi İçin Önemli Adım

​Eskişehir'de manda yetiştiriciliğini geliştirmek ve verimliliği artırmak amacıyla önemli bir adım atıldı. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eskişehir Manda Yetiştiricileri Birliği'nin ortak çalışmalarıyla yürütülen saha tarama ve tespit çalışmaları, Halk Elinde Manda Islah Projesi için güçlü bir temel oluşturmayı hedefliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayıyla hayata geçirilmesi planlanan proje, il genelindeki manda yetiştiriciliğini daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Proje sayesinde manda başına sağlanacak verim artışı, yetiştiricilerin mevcut destek miktarını 6 katına çıkaracak ve ekonomik kazançlarını önemli ölçüde artıracak. Bu gelişme, yalnızca manda yetiştiricilerinin gelir seviyesini yükseltmekle kalmayıp, aynı zamanda Eskişehir'de manda yetiştiriciliğini modern ve rekabetçi bir yapıya kavuşturacak. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bölgedeki potansiyeli değerlendirerek sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı destekleyecek bu tür projelerin, kırsal alandaki ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmede önemli bir rol oynayacağını belirtti. Manda yetiştiricileri için yeni bir dönemi başlatacak olan Halk Elinde Manda Islah Projesi, Eskişehir'in tarım ve hayvancılık sektöründe öncü illerden biri olma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sertifikalı Çobanlara 36 Bin TL Destek Haber

Sertifikalı Çobanlara 36 Bin TL Destek

Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) Eğitiminde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi. Düzenlenen sertifika törenine Seyitgazi Kaymakamı Abdulkadir Zengin, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir, Seyitgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı, Seyitgazi Halk Eğitim Müdürü Melih Kayacan, Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden, İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve kursiyerler katıldı.         Düzenlenen törende konuşan Kaymakam Abdulkadir Zengin yaptığı konuşmada: “Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı'mızın ortaklığında düzenlenen Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) Eğitimine katılarak sertifika almaya hak kazanan 19 kadın, 35 erkek toplamda 54 kursiyerimizi tebrik ederim. Kursun düzenlenmesinde emeği geçen kurum personellerimize teşekkür ederim" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş yaptığı konuşmada kursa katılarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerleri tebrik etti. İl Müdürü Gümüş: “Kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için düzenlenen eğitim sonunda verilen sertifika ile belge sahipleri, diğer tüm şartları da sağladığı takdirde Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilmekte olan 36.000 TL tutarındaki Çoban Desteğinden faydalanabilecek. Bu belgeye sahip yetiştiriciler hayvancılık kredilerinden yararlanmak istedikleri takdirde kredi puanları, faiz ve miktarları pozitif yönde etkilenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen hayvancılık projelerine başvurularında artı puan kazanacak" dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki iş birliği protokolü kapsamında 30 Eylül – 28 Ekim 2024 tarihleri arasında Seyitgazi Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) Kursu'na 19 kadın, 35 erkek olmak üzere toplam 54 kursiyer katıldı. Gerçekleştirilen kurs kapsamında yetiştiricilere Sürünün Beslenmesi, Sürü Bakım İşleri, Sürünün Sağlığı, Sürüyü Yönlendirme ve İş Sağlığı ve Güvenliği konularında 104 saatlik eğitim verildi. Bu sertifikaya sahip olan yetiştiriciler veya sertifikalı çoban çalıştıran işletme sahipleri 100 baş anaç hayvan sayısına ulaştığı ve 5 aylık sigortalarını yaptırdıkları takdirde Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yılda 36 Bin TL destek alabilecek.

Eskişehir Safran Festivali Gerçekleştirildi Haber

Eskişehir Safran Festivali Gerçekleştirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve SAFFON-A Tarım A.Ş. tarafından birlikte düzenlenen “Eskişehir Safran Festivali" Türkiye'nin en büyük safran tarlasında gerçekleştirildi. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımıyla gerçekleşen Eskişehir Safran Festivali'ne, Vali Yardımcısı Ali Çetin, AK Parti Eski Milletvekili Harun Karacan, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Taha Güven, Eskişehir KOSGEB Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Figen Engin, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun​,Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri,  çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Vali Hüseyin Aksoy; “Türkiye'de üretilen toplam safran alanının daha fazlası Eskişehir'de bugün bulunduğumuz bu noktada gerçekleştiriliyor. 112 dönümlük bir noktada safran üretimi gerçekleştiriliyor ve hem ülkemiz hem de Eskişehir adına önemli bir tarımsal faaliyet olarak karşımızda duruyor. Yaşanan küresel iklim değişiklikleri nedeniyle su noktasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bazı kısıtlılıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Özellikle su tüketiminin de az olması safranın önümüzdeki süreçte tercih edilen bir tarımsal üretim çeşidi olması bakımından önem arz ettiğini de ifade etmek isterim. Su noktasında tüketimi fazla olan ürünler yer altı suları başta olmak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğümüzün Genel Müdürlüğünün projelendirdiği alanlarda su bakımından farklı sonuçlar karşımıza çıkabiliyor. Bu bakımdan suya az ihtiyacı duyulan noktalarda tarımsal üretime geçmemiz bölgemiz açısından da oldukça önemli. Konya Ovası'ndan başlayan obrukların artık bizim Sivrihisar bölgesinde görülmeye başlamış olması yeraltı sularında azalmanın varlığını bizlere hissettiriyor. Bu bakımdan tarımsal üretim anlamında da suya az ihtiyaç olan ürünlere yönelmemiz oldukça önemli. Bu boyutuyla da safran üretiminin hem su tüketimi bakımından hem de dekar başına elde edilen gelir bakımından da oldukça cazip olduğunu görüyoruz" dedi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş gerçekleştirdiği konuşmada; “Bugün güzel ve anlamlı bir festival yapıyoruz. Bu güzel nadide çiçekleri olan safran esasen Anadolu'da geçmişinden beri var olan bir bitkidir. Bu alana ekilen Karaarslan çeşidinin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde tescili yapıldı. Tüm Türkiye'deki yetiştiriliş alanı itibariyle şu andaki ekiliş alanı sahamız, ülkenin tamamından daha fazla oldu. Eskişehir'de Tarım İl Müdürlüğümüzce, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzle beraber “Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor" projesini hazırlamıştık. Bu proje kapsamında safran ürününe olan ilgiyi arttırmak için ilk etapta Sarıcakaya, Han, Seyitgazi, Tepebaşı ve Sivrihisar İlçelerinde 8 kadın üreticiye 100'er m2 alanda olmak üzere toplamda 800 metrekare alanda demonstrasyon bahçeleri kuruldu. Projenin ikinci yılı olan 2024 yılı itibariyle projeye dahil olan yeni kadın çiftçilerle birlikte deneme alanı olarak safran dikili alanımızı toplam 2 dekar alana çıkarmış bulunmaktayız. Şu an üzerinde bulunduğumuz bu alan ise 112 dekar ve Safranbolu'da ekiliş alanı 40 dekara düşünce tüm Türkiye'de bu tarlanın ne kadar önemli olduğu daha bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Safran bitkisinin birazdan toplayacağımız çiçeklerinin dişi organları, kırmızı renkli olanları çok pahalı olmakla kalmıyor, yaprakları yine reçel olarak hazırlanıp tüketilebiliyor. Aynı zamanda sadece çiçek ve stigma üretimi değil, yumru yani soğan üretiminde de safran tarlasından çiftçilerimiz burada asla hayal bile edemeyeceğimiz bir gelir elde edebilecek seviyeye geliyor. Eskişehir'in adını Safranbolu'nun adını geçecek şekilde, belki de ileride 'Safran Şehri' olarak değiştirecek kadar safran ekimi için çaba sarf edeceğiz. Hasadımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi. SAFFON-A Tarım A.Ş. Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy, şenlikte yaptığı konuşmasında, Türkiye'deki en büyük safran üretim merkezini Eskişehir'de kurduklarını belirterek, hedeflerinin projeyi yaygınlaştırarak tarıma katkı sunmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin, safrandaki ekili alanı ve üretimine yüzde 100 katkı sağladıklarını aktaran Temizsoy, şunları belirtti: “Karabük Safranbolu'da yıllardır safran olarak bildiğimiz alanda, toplam dikili alan 40 dönüm. Türkiye'nin tamamında, bizden önce 80 dönüm. Sadece burası 112 dönüm. İklimimiz uygun. Bu projeyi anlattığım çiftçiler, bürokratlar ya da ziraat mühendisleri 'pazarı var mı' diye soruyor. İspanya, bizden yılda 3 tonluk safran talebinde bulundu. Numunelerini ileteceğiz. Ancak tüm Türkiye'nin resmi üretimi maalesef ki 100 kilogram. Bu projeyi sadece para kazanmak için yapmadık. Devletimizin ve tarım camiamızın dikkatini bu değerli tarımsal ürüne çekmek istedik. Bu proje okyanusta bir damladır. Pazarın büyüklüğüne baktığımızda aslında dünya pazarında hiçbir şeyiz. Sadece yurt içinden hasat sonrasında 200 kilogram siparişimiz var. Projenin bilinirliğini artırarak büyütmek istiyoruz. Türk tarımına ve çiftçisine alternatif ürünler sunmak istiyoruz. Burada kurak bir tarım yapıyoruz, suya ihtiyaç duymuyoruz" dedi. Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyet yapılan konuşmaların ardından işçilerle birlikte sepetlere safran toplayarak ardından hasat ettikleri safran çiçeklerinin stigma ayırma işlemini gerçekleştirdiler. İlki gerçekleşen Eskişehir Safran Festivali safran çayı ikramı ile sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.