SON DAKİKA
Hava Durumu

#Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Porsuk Haber Ajansı - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ESOGÜ'den Ramazan Sonrası Diyet Önerileri Haber

ESOGÜ'den Ramazan Sonrası Diyet Önerileri

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Bilge, Ramazan sonrası diyet önerilerinde bulunduğu bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Uğur Bilge’nin açıklaması şöyle: “Bir aylık Ramazan orucu sonrası, yeni bir beslenme düzenine geçilmektedir. Oruç sonrası aşırı beslenme midede aşırı yanma, reflü, kabızlık, bulantı, çarpıntı gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu nedenle bayram sabahından itibaren hafif bir beslenme düzenine geçilmelidir. Bayram ikramlarından kaçınmak için ‘hayır’ diyebilmek veya biriyle bir tabağı paylaşmak uygun çözümdür. Diğer öneriler ise şu şekilde sıralanabilir: Bayram sabahı kahvaltıya hafif başlayın, hafif dengeli bir öğün hazırlayın ve protein kaynağı (haşlanmış yumurta, peynir, yoğurt) ekleyin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Bol su için ve güne 1-2 bardak su ile başlayın. Günde 2-3 atıştırmalık ara öğün (kuruyemiş veya meyve) yapabilirsiniz. Ana öğünlerde ise aşırı yüklenmeyin, bir anda çok fazla yemek mideyi zorlayabilir. Küçük porsiyonlarla başlayın. Öğüne çorba ile başlayın ve lifli gıdalar (salata, sebze yemekleri) tüketin, lifli gıdalar sindirimi destekler. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçının; kızartmalar yerine ızgara, haşlama ya da fırın yemeklerini tercih edin. Tatlı seçiminde ölçülü olun: Baklava gibi ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar (güllaç, sütlaç) veya meyve tercih edebilirsiniz. Tatlıyı ana yemekten 1-2 saat sonra tüketin böylece kan şekerinizin ani yükselmesini önlemiş olursunuz. Bol su için. Gün boyu en az 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterin. Asitli içecekler sindirimi zorlaştırabileceği için tüketmekten kaçının. Bunun yerine bitki çayları, ayran veya sade maden suyu tercih edin. Hareketi ihmal etmeyin: yemek sonrası yürüyüşler yapın. Kısa bir yürüyüş sindirime yardımcı olur ve bayramın tatlı yorgunluğunu alır. Bu önerilerle hem bayramın keyfini çıkarın hem de sağlığınızı koruyun.”

Kadın Girişimciliğinin ve Dayanışmanın Önemi Vurgulandı Haber

Kadın Girişimciliğinin ve Dayanışmanın Önemi Vurgulandı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ev sahipliğinde, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) ve TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Kadınların Gücüyle Dönüşen Dünya: Kırsalda, Teknolojide, Yönetimde" başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panel, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu'nda yapıldı ve yoğun ilgi gördü. Panele ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emine Gümüşsoy, BİTEK Müdürü Prof. Dr. Ferhan Şengür, AKAUM Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur, BİTEK Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Banu İçmen Erdem katılım sağlarken, etkinlik akademisyenler, iş dünyasından temsilciler ve öğrenciler tarafından da ilgiyle takip edildi. Kadın Girişimciliğinin ve Dayanışmanın Önemi Vurgulandı Panelin moderatörlüğünü ESOGÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAM) Müdürü Prof. Dr. Canan Akay yaparken, panelde çeşitli alanlarda başarılı kadınlar deneyimlerini paylaştı. Prof. Dr. Fatma Handan Giray, "Kırsalda Kadın" başlıklı sunumuyla tarım ve gıda güvencesinde kadınların kritik rolünü vurguladı. Kadın emeğinin görünmezliğine dikkat çekerek, eşit kaynaklara erişim sağlandığında tarımsal üretimin ve gıda arzının artacağını belirtti. GMZ Enerji Kurucusu Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz ise teknoloji dünyasında kadınların gücünü ve akademik girişimciliğin önemini anlattı. Hidrojen teknolojileri ve nanofiber membranlar alanındaki akademik çalışmalarını ticarileştirerek GMZ Enerji’yi kurduğunu belirten Kaçmaz, tutkuyla çalışmanın dönüştürücü etkisini vurguladı. TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elif Gürkaynak, kurul olarak kadın girişimciliğini geliştirmek ve istihdamı artırmak amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini belirtti. Kadınların iş hayatında daha fazla yer almasının ülkenin ekonomik gücünü artıracağını ifade etti. Panelin sonunda ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emine Gümüşsoy, katılımcılara teşekkür ederek konuşmacılara plaket takdim etti. Etkinlik, kadın dayanışmasının ve güçlenmesinin önemini bir kez daha ortaya koyarak sona erdi.

ESOGÜ'de Beyin Farkındalığı Sempozyumu Düzenlendi Haber

ESOGÜ'de Beyin Farkındalığı Sempozyumu Düzenlendi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen “Beyin Farkındalığı Haftası” etkinlikleri kapsamında “Beyin Farkındalığı Sempozyumu” gerçekleştirildi. Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’ndaki sempozyumun ardından poliklinikler girişinde bilgilendirme standı kuruldu. Etkinlikte bilgilendirici broşürler, kitapçıklar ve bez çantalar dağıtılırken, “Beyin Farkındalığı” ile ilgili anket uygulaması da yapıldı. “Beyin Farkındalığı Haftası” ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Beyin Farkındalığı Haftası (Brain Awareness Week-BAW) beynin fonksiyonları, beyin sağlığı ve korunması, beyin araştırmalarının yararları ve ilerlemeleri hakkında toplumda farkındalık oluşturmak ve geliştirmek amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir kampanyadır. Her yıl Mart ayında tüm dünyada eş zamanlı olarak düzenlenen bu bilinçlendirme faaliyetlerine üniversiteler, hastaneler, hasta grupları, okullar ve çeşitli dernekler destek vermektedir. İlk defa 1996 yılında ABD’de düzenlenmeye başlayan Beyin Farkındalığı Haftası, 1998 yılında uluslararası bir boyut kazanmıştır. ESOGÜ’de ise 1999 yılında Prof. Dr. Ferhan Esen tarafından ESOGÜ Anaokulu’nda başlatılan ve gittikçe genişleyen Beyin Farkındalığı Haftası, bu yıl 10-16 Mart tarihleri arasında ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde 27. kez düzenlenmektdir. Dünya çapındaki bu kampanya 2024 yılına kadar ‘The Dana Alliance for Brain Initiatives’ ve onun Avrupa’daki kardeş kuruluşu olan ‘The European Dana Alliance for the Brain’ koordinatörlüğünde düzenlenmiştir. 2024 yılından itibaren bilinçlendirme kampanyası ‘Dana Foundation’ koordinatörlüğünde devam etmektedir. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Beyin Farkındalığı Haftası’nda ESOGÜ Tıp Fakültesi 1. sınıfında okuyan 14 öğrenci ile Sosyal Sorumluluk Projesi dersi kapsamında Beyin Takımı-2025 oluşturulmuştur. ESOGÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve ESOGÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Yıldız, Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Özlem Aykaç ve Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kocabaş eşliğinde Beyin Takımı-2025 öğrencileri tarafından 12 Mart 2025 günü Milli Zafer İlkokulu 2. Sınıf öğrencilerine ‘Beynimiz ve Nöronlar’ başlıklı sunum yapılacaktır.”

Tüm Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Kutluyorum Haber

Tüm Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Kutluyorum

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Çolak mesajında şu ifadelere yer verdi; ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların eşitlik, daha iyi çalışma ve yaşama şartları elde etme yolunda verdikleri mücadelenin bir simgesidir. Ülkemizin her alanda gelişmesi ve çağdaşlaşmasına çok önemli katkılarda bulunan kadınlarımız, bugün bu katkılarını bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten iş dünyasına kadar hayatın her alanında ülkemizin daha da gelişmesi, refahı ve mutluluğu için sunmaya devam etmektedir. Kadınlarımız yetiştirdikleri nesillerle de ülkemizin geleceğinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Kadın haklarının geliştirilmesi yolunda alınan tüm mesafeye rağmen kadına yönelik şiddet önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi konusunda başta eğitimcilerimiz ve hukukçularımız olmak üzere toplumumuzun her kesimine önemli görevler düşmektedir. Kadınların şiddete maruz kalmadıkları; ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda daha görünür ve güçlü oldukları bir dünyaya ulaşmak temennisiyle Üniversitemizde görev yapan tüm kadın personelimizin ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.''

ESOGÜ Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (ESTAM) Açıldı Haber

ESOGÜ Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (ESTAM) Açıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde kurulan Tahkim ve Arabuluculuk Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESTAM) törenle açıldı. ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Özel, Eskişehir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Eskişehir Barosu Başkanı Av. Dr. Barış Günaydın ile akademisyenler, hukukçular ve sektör temsilcileri katıldı.   ESTAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Burcu İrge Erdoğan, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir ve ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak’ın konuşmalarının yer aldığı açılışın ardından düzenlenen panellerde, tahkim ve arabuluculuk alanında uzman isimler bir araya gelerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.  Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Üyesi Dr. Adem Aslan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Uluslararası Tahkim ve Alternatif Çözümler Daire Başkanı Doç. Dr. Eda Manav Özdemir, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer ve Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Uğur Yalçıner gibi önemli konuşmacılar, tahkim ve arabuluculuğun Türkiye’deki gelişimi ve uygulama alanları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Program kapsamında ayrıca Türkiye’deki tahkim merkezlerinin işleyişi, tahkimde ve arabuluculukta temel konular ve güncel tartışmalar gibi başlıklarda oturumlar düzenlendi. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM) ve TOBB UYUM gibi önemli kuruluşların temsilcileri, Türkiye’de alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarının geleceği üzerine değerlendirmelerde bulundu. Etkinlik, tahkim ve arabuluculuk alanında teorik ve pratik bilgilerin paylaşıldığı verimli bir platform sunarak, hukuk camiasının önemli isimlerini bir araya getirdi.                                                                            

ESOGÜ'de Dünya Epilepsi Günü Etkinliği Düzenlendi Haber

ESOGÜ'de Dünya Epilepsi Günü Etkinliği Düzenlendi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın ve epilepsi hemşiresi Yağmur Tuna tarafından, 10 Şubat Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla hastalar ve hasta yakınlarına bilgi vermek amacıyla düzenlenen etkinlik ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Etkinlikte bilgilendirici bir açıklama yapan Doç. Dr. Demet İlhan Algın şunları söyledi: “Her yıl Şubat ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Dünya Epilepsi Günü’nde toplumsal farkındalığı artırmak ve önyargılardan kurtulmak için çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün epilepsi ve diğer nörolojik bozukluklara ilişkin 10 yıllık Sektörler Arası Küresel Eylem planı epilepsiye yönelik halk sağlığı yaklaşımını güçlendirmek için özel bir stratejik amaç ve dünya çapında epilepsili insanlar için on yıllık bir yol haritasıdır. Bu yol haritasına göre 2031 yılına kadar ülkeler epilepsi için hizmet kapsamını 2021'deki mevcut kapsama göre %50 artırmış olacaktır. Bu küresel hedeflere ulaşılması, epilepsili kişilerin bakıma daha iyi erişebilmelerinin yanı sıra, insan hakları doğrultusunda toplumların tüm sektörlerinde artan sosyal haklardan yararlanmaları anlamına gelmektedir. Ülkemizde Türk Epilepsi ile Savaş Derneği (TESD) faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’de her yıl Türk TESD tarafından yapılan epilepsi farkındalık kampanyalarına epilepsi ile uğraşan hekimler, psikologlar ve yardımcı sağlık personeli destek vermektedir. Biz de ESOGÜ Klinik Nörofizyolji Bilim Dalı olarak 10 Şubat Dünya Epilepsi Günü’nde hastalar ve hasta yakınları ile buluşabileceğimiz bir toplantı düzenledik ve ‘epilepsi yolculuğum’ sloganından yola çıkarak, epilepsi hastaları ve yakınlarından epilepsi yolculuklarında karşılaştıkları sorunları ve ihtiyaçlarını iletmelerini istedik. Epilepsi konusunda eğitilmiş kişi sayısı ne kadar artarsa bu hastalara karşı ön yargılarımız azalacak ve acil müdahale sırasında yapılan yanlışlara rastlanmayacaktır. Dünyanın bilinen en eski tıbbi rahatsızlıklarından biri olan epilepsi, en yaygın dördüncü nörolojik bozukluktur ve bu durum beyindeki elektriksel aktivitenin kısa süreliğine durmasına neden olarak tekrarlayan nöbetlere yol açmaktadır. Dünyada epilepsi prevalansı yaklaşık yüzde 1 olarak öngörülmektedir. ESOGÜ Klinik Nörofizyoloji Bilim dalı olarak ‘Epilepsi konuşalım, epilepsiye karşı bilgilendirelim, epilepsi bireylerin hayatlarını olumlu yönde değiştirelim’ diyor ve toplumdaki kırılamayan ön yargılara karşı epilepsi hastalarımızın epilepsi yolculuklarında onlara destek olmak istiyoruz.”

ESOGÜ'de Kanser Taramaları Hakkında Bilgilendirme Standı Açıldı Haber

ESOGÜ'de Kanser Taramaları Hakkında Bilgilendirme Standı Açıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, halkın kanser taramalarıyla ilgili bilgi düzeylerini artırmak amacıyla; ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Didem Arslantaş, Arş. Gör. Dr. Erman Kavlu ve Arş. Gör. Dr. Bengisu Karagöz koordinatörlüğünde, Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından bilgilendirme standı açıldı. “Bir Üniversite Hastanesi Polikliniklerine Başvuran 18 Yaş ve Üstü Bireylerin Kanser Taramalarına Yönelik Bilgi Düzeyleri” isimli sosyal sorumluluk projesine ait etkinliğe ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammed Fatih Önsüz ve Prof. Dr. Selma Metintaş da katıldı. Etkinlikte halkın kanser taramalarıyla ilgili bilgi düzeyi ölçülürken, bir taraftan da hastalar ve hasta yakınlarına yönelik bilgilendirici çalışmalar yapıldı. Etkinlikle ilgili olarak ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan yapılan açıklama şöyle: “Halk sağlığı ve koruyucu hekimlik; sağlıklı toplumların oluşturulmasında, kişilerin sağlığının geliştirilmesinde görev almaktadır. Halk sağlığı faaliyetleri kapsamında, toplumun aşılanması, temiz suya ulaşımının sağlanabilmesi; bulaşıcı ve kronik hastalıkların önlenebilmesi için çalışmalar yürütülmekte ve toplum sağlığının korunmasını merkezine alan bir anlayışla hareket edilmektedir. Bireylerin ve toplumların genel sağlık düzeyinin artırılmasında kanser taramalarının düzenli ve gereken yaşlarda yapılabilmesi önem taşımakta ve bu da halk sağlığı ve koruyucu hekimlik anlayışının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Kanser taramaları, kanserin erken evrede tespit edilmesine olanak tanıyarak tedavi şansını artırmakta ve hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal (kolon ve rektum) kanser gibi türler için düzenli taramalar, toplumsal farkındalığın artması ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasıyla daha yaygın hale gelmiştir. Bu kapsamda Tıp Fakültesi dönem 1 Sosyal Sorumluluk proje dersi (Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı) kapsamında öğrenciler tarafından halkın kanser taramalarına yönelik bilgi düzeyini belirlemek ve bilgi düzeyini artırmak için anket form ve broşür hazırlanmıştır. Hazırlık aşamasının tamamlanmasının ardından 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında Hastanemiz poliklinikler girişinde stant kurulmuştur. Eskişehir halkının kanser taramaları hakkındaki bilgi düzeylerini tespit etmek amacıyla geliştirilen anket formu yüz yüze görüşme yöntemiyle hastaneye başvuranlara uygulanmıştır. Öğrencilerin hazırladıkları broşürler ve Sağlık Bakanlığı’ndan temin edilen afişler ise hastalar ve hasta yakınlarına anlatılarak bilgilendirme yapılmıştır. Tıp fakültesi dönem 1 ve dönem 6 öğrencilerinin yürütücülüğüyle gerçekleştirilen etkinliğe halkımız büyük ilgi göstermiştir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.