SON DAKİKA
Hava Durumu

#Hobi Bahçesi

Porsuk Haber Ajansı - Hobi Bahçesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hobi Bahçesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarım Arazilerindeki Kaçak Yapılar Yıkılıyor Haber

Tarım Arazilerindeki Kaçak Yapılar Yıkılıyor

Tepebaşı Belediyesi, Alınca Mahallesi’nde tarım arazisine kaçak olarak yapılan ve ‘Hobi Bahçesi’ adı altındaki imara aykırı yapıların yıkım işlemlerini gerçekleştiriyor. Tepebaşı Belediyesi, ilçe sınırları içinde bulunan imara aykırı yapılaşmalara karşı çalışmalarını sürdürüyor. Alınca Mahallesi 10892 ada 16 parselde yer alan tarım arazilerine izinsiz olarak olarak yapılan yapılara; 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa istinaden, Eskişehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,  İl Toprak Koruma Kurulu tarafından alınan yıkım kararları doğrultusunda; belediye ekiplerince de gerekli tespitler yapılarak, 3194 Sayılı İmar Kanunu gereği kaçak yapıların yıkımına karar verildi. Yasal süreleri tamamlanan kaçak yapıların tahliye ve yıkımına, Tepebaşı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü koordinasyonunda başlandı. Yıkım işlemleri Tepebaşı İlçe jandarma Komutanlığı unsurları ve 1 jandarma asayiş komando bölüğü tarafından alınan güvenlik tedbirleri eşliğine ve bakanlık tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütülüyor. “Yasal dayanağı olmayan hobi bahçelerine itibar etmeyin” Tepebaşı Belediyesi yetkilileri, “Tarım Arazilerine ‘Hobi Bahçesi’ adı altında yapılan izinsiz, ruhsatsız, kontrolsüz yapılaşmalar pandemi sürecinde artmış olup, yeni bir İmar Barışı ile affa uğrayabilir beklentisi ile de hız kazanmıştır. İhtiyaçlar ve beklentiler kanunlara aykırı davranmaya gerekçe olmamalıdır. Vatandaşlarımızı hak kaybına uğrayarak mağduriyet yaşamamaları için, bu yasal dayanağı olmayan hobi bahçelerine itibar etmemeleri, yasalara uygun davranmaları konusunda yeniden uyarıyoruz” denildi.  

Başkan Kurt, “İzinsiz Yapılaşma İle Mücadelemiz Devam Edecektir” Haber

Başkan Kurt, “İzinsiz Yapılaşma İle Mücadelemiz Devam Edecektir”

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nin Doğankaya Mahallesi 13848 Ada 1 parselde bulunan hobi bahçesi ile ilgili aldığı yıkım kararı, Doğankaya Mahallesi'nde bulunan SS Eselit Organik Bahçesi’nin başvurusu üzerine Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Kooperatifin itirazları arasında, 5403 sayılı Kanun kapsamında daha önce yapıların eski haline getirilmesi için tanınan sürenin henüz dolmaması, buna rağmen yıkım işleminin başlatılmak istenmesi yer alıyordu. Mahkeme, davacının ileri sürdüğü fiili kullanım hakkı ve yıkımın etkilerinin kalıcı olacağı gerekçesiyle, savunma süreci tamamlanana kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt yaptığı açıklamada tarım arazilerinin izinsiz yapılaşmaya kurban gitmesine asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizerek mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Odunpazarı Belediyesi’nin bu konuda titizlikle çalışarak yasal düzenlemeler ışığında görevini yerine getirdiğini söyleyen Başkan Kurt, kent sakinlerinin mağduriyetini en aza indirmek amacıyla ilgili kurumlarla sürekli iş birliği içinde olduklarını ve yıkım sürecini en şeffaf şekilde yürüttüklerini vurguladı. Başkan Kurt ayrıca “Daha öncede söylediğimiz gibi, vatandaşlarımızın haklarını her zaman koruduk ve korumaya devam edeceğiz. Ancak yasalara aykırı yapılaşmaların sürdürülemez olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Bu doğrultuda, sorumluluk alanımızdaki tüm yapıları denetlemeye devam edeceğiz'' dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Taviz Verdi! Haber

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Taviz Verdi!

Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Cenk Sungur son günlerde kamuoyunda gündeme gelen Hobi bahçeleri tartışmasına tepki gösterdi ve "Tarım Müdürlüğü taviz verdi" dedi. Son yıllarda ülkede ve Eskişehir’de tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasıyla hızla yaygınlaşan hobi bahçeleri tartışması büyüyor. Özellikle pandemi döneminde sayısı artan hobi bahçeleriyle ilgili Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan son açıklamalar, Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Cenk Sungur’un tepkisini çekti. Sungur, Tarım İl Müdürü'nün açıklamalarında sorunun başlıca sorumlusunun belediyeler olarak gösterilmesine sert çıkarak, bu durumun kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini belirtti. "Elektrik ve su aboneliklerine Tarım Müdürlüğü ve DSİ onay verdi" Meclis Üyesi Cenk Sungur, hobi bahçelerindeki elektrik ve su kullanımına dikkat çekerek, bu alanlarda tarımsal sulama için kullanılan elektrik aboneliği konusunda Tarım İl Müdürlüğü'nün verdiği Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerinin etkisine vurgu yaptı. Sungur, belediyelerin ihmali olarak gösterilen bu alanların tarım amaçlı kullanılmadığını belirterek, şu soruları yöneltti: "Bu alanlara elektrik aboneliği için gerekli ÇKS belgelerini Tarım İl Müdürlüğü mü yoksa belediyeler mi verdi?" "ÇKS belgesi verdiğiniz fakat çiftçi olmayan kişiler, teşviklerden faydalandı mı?" "Bu alanlarda tarımsal sulama yapılıp yapılmadığını denetlediniz mi?" “DSİ sulama amaçlı kuyu açma onaylarını neden verdi ve su kullanımını denetledi mi?” *"Tarım Bakanlığı ve Kooperatifler Sorgulanmalı"* Sungur ayrıca, hobi bahçeleri yapımı için kullanılan kooperatiflere de değindi. Tarım İl Müdürlüğü’nün, Eskişehir’de 40 ayrı hobi bahçesi kooperatifinin bulunduğunu açıklamasına karşılık olarak, bu kooperatiflerin faaliyetlerinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenip denetlenmediğini sordu. Sungur, "Bu tavizler verilmemiş olsaydı, hobi bahçelerinin sayısı bu kadar artar mıydı?" diyerek, vatandaşların mağduriyetine dikkat çekti. Son olarak, Sungur, hükümetin "İmar Barışı" ve imar afları gibi politikalarla kaçak yapıların meşrulaştırılmasına olanak sağladığını ve kaçak yapı sahiplerine cesaret verdiğini belirterek, Tarım Bakanlığı'nın bu süreçte yeterli denetimi yapıp yapmadığını sorguladı.

Doğankaya'da Kaçak Yapıların Yıkımı Başlıyor Haber

Doğankaya'da Kaçak Yapıların Yıkımı Başlıyor

Odunpazarı Belediyesi, ilçede imara aykırı yapılaşmaya karşı yürüttüğü kararlı mücadelesine hız kesmeden devam ediyor. Son olarak, Doğankaya Mahallesi'nde bulunan SS Yıldızvadi Gayrimenkul İşletme Kooperatifi’ne ait izinsiz yapılar için de yıkım kararı alındı. Eskişehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün belirttiği doğrultuda, Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulu’nun aldığı karar gereği kaçak yapıların yıkımı yapılacak. Belediye yetkilileri, 13844 ada 33 parselde ve 13845 ada 52 parselde yer alan bu yapılar için yasal sürecin tamamlandığını ve yapı sahiplerinin gerekli önlemleri almaması üzerine yıkım kararı alındığını belirtti. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca alınan kararla; 13844 ada 33 parselde yıkım işlemi 17 Ekim 2024 Perşembe günü saat 10.00’da, 13845 ada 52 parselde yer alan yapıda ise yıkım işlemi 18 Ekim 2024 Cuma günü 10.00’da Odunpazarı Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılacak. Yıkım öncesinde, yapı sahiplerinden taşınmazlardaki eşyalarını ve malzemelerini tahliye etmeleri talep edildi. Eşyaların belirtilen süre içinde çıkarılmaması durumunda, ilgili eşyalar yasal yetkililerce yediemin depolarına kaldırılacak. Yıkım esnasında oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zarardan yapı sahipleri sorumlu tutulacak. Odunpazarı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İzinsiz yapılaşmaya karşı yasal süreçlerimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tarım alanlarının korunması ve çevrenin tahrip edilmemesi adına kaçak yapılara müsaade etmeyeceğiz” denildi.

Tarım Arazilerinde ki Kaçak Yapılar Yıkılıyor Haber

Tarım Arazilerinde ki Kaçak Yapılar Yıkılıyor

Tepebaşı Belediyesi, Alınca Mahallesi’nde tarım arazisine kaçak olarak yapılan ve ‘Hobi Bahçesi’ olarak isimlendirilen imara aykırı yapıların yıkım işlemlerini gerçekleştiriyor. Tepebaşı Belediyesi, ilçe sınırları içinde bulunan imara aykırı yapılaşmalara karşı çalışmalarını sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi ekipleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, Alınca Mahallesi 10892 ada 16 parselde yer alan tarım arazisi vasfındaki alanlara izinsiz olarak inşa edilen yapılar tespit edildi. Eskişehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün İl Toprak Koruma Kurulu tarafından söz konusu parsel ile ilgili alınan karar doğrultusunda, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince yıkım kararı kesinleşti. Bu doğrultuda Tepebaşı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince alınan yıkım kararları uygulanmaya başlandı. Yıkım işlemleri ise bakanlık tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütülüyor. “Yasal dayanağı olmayan hobi bahçelerine itibar etmeyin” Tepebaşı Belediyesi yetkilileri, “Tarım arazilerine ‘Hobi Bahçesi’ adı altında yapılan izinsiz, ruhsatsız, kontrolsüz yapılaşmalar pandemi sürecinde artmış olup, yeni bir İmar Barışı ile affa uğrayabilir beklentisi ile de hız kazanmıştır. İhtiyaçlar ve beklentiler kanunlara aykırı davranmaya gerekçe olmamalıdır. Vatandaşlarımızı hak kaybına uğrayarak mağduriyet yaşamamaları için, bu yasal dayanağı olmayan hobi bahçelerine itibar etmemeleri, yasalara uygun davranmaları konusunda uyarıyoruz” denildi.

Odunpazarı’nda Hobi Bahçesi Adı Altındaki Kaçak Yapıların Yıkımı Başlıyor Haber

Odunpazarı’nda Hobi Bahçesi Adı Altındaki Kaçak Yapıların Yıkımı Başlıyor

Odunpazarı Belediyesi, ilçe genelinde imara aykırı yapılaşmaya karşı başlattığı mücadelesine hız kesmeden devam ediyor. Belediye, kamuoyunda ''hobi bahçeleri'' olarak bilinen, izinsiz yapıların bulunduğu Sarısungur Mahallesi’nde önemli bir adım atarak yıkım işlemlerine başlayacak. Yapılan incelemeler sonucunda, Sarısungur Mahallesi 14052 ada 43 parselde yer alan tarla vasfındaki arazide izinsiz olarak inşa edilen yapılar tespit edildi. Eskişehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden belediyeye gelen üst yazıda, İl Toprak Koruma Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, ilgili parselde yer alan yapıların imara ve tarımsal üretim koşullarına aykırı olduğu belirlendi. Yapı sahiplerine, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 21. maddesi gereğince ceza uygulandı. İlk etapta 278 bin 67 lira para cezası kesilen yapı sahiplerinin cezayı ödememesi ve yapıları kaldırmaması üzerine, ceza üç katına çıkarılarak 834 bin 501 liraya ulaştı. Yasal sürelerin dolmasının ardından Odunpazarı Belediyesi, izinsiz yapıları yıkma ve arazinin tarımsal üretime uygun hale getirilmesi kararı aldı. Yıkım işlemi, bakanlık tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütülecek ve masraflar yapı sahiplerinden tahsil edilecek. “Tarım arazilerinin korunması öncelikli” Belediye yetkilileri, Sarısungur Mahallesi'nde gerçekleştirilecek bu yıkımın sadece kaçak yapılaşmaya karşı bir mücadele olmadığını, aynı zamanda tarım arazilerinin korunması ve yeniden üretime kazandırılmasının da önemli bir hedef olduğunu vurguladı. Eskişehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ''İzinsiz yapıların, tarımsal üretim alanlarına zarar verdiği, doğal kaynakları tükettiği ve planlı kentleşmeye engel olduğu'' belirtildi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise yaptığı açıklamada, ''Doğayı koruma ve tarım alanlarını geliştirme hedefimiz doğrultusunda, imarsız ve kaçak yapılara karşı mücadelemiz sürecek. Sarısungur Mahallesi’ndeki bu yıkım, sadece bir başlangıç. Vatandaşlarımızdan, kanunlara ve imar planlarına uygun hareket etmelerini bekliyoruz'' dedi. Belediye yetkilileri, yıkım işlemleri sonrası arazinin tarımsal üretime uygun hale getirileceğini ve aynı bölgede yeşil alanların korunarak sosyal projelerin hayata geçirileceğini ifade etti. Bununla birlikte, bu tür izinsiz yapılaşmaların önüne geçmek adına kontrollerin daha sık yapılacağı ve gerekirse cezai yaptırımların artırılacağı vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.