SON DAKİKA
Hava Durumu

#İhracat

Porsuk Haber Ajansı - İhracat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İhracat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ETO Başkanı Güler Tüccar ve Sanayicinin Taleplerini Dile Getirdi Haber

ETO Başkanı Güler Tüccar ve Sanayicinin Taleplerini Dile Getirdi

ETO Başkanı Metin Güler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı TOBB Genel İdare Kurulu toplantısında, e-ticaret yapan firmalardan alınması planlanan verginin yeniden gözden geçirilmesini beklediklerini, ticari kartlara uygulanan taksit sınırlamasının ve yüksek komisyon oranlarının işletmelerini zorladığını, 2025 yılı itibariyle değişecek olan doğalgaz ve elektrik tarifesinin tüccar ve sanayici mağdur edeceğini dile getirdi. Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen TOBB Genel İdare Kurulu Toplantısı’na katıldı. TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleşen toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu ile reel sektör arasında iletişimin güçlü tutulmasının önemine vurgu yaptı. Ekonomi programının verimli olabilmesi için istişarenin ve bilgi paylaşımının gerekliliğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, talepleri dinlemek üzere iş dünyasıyla bir araya gelmesi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a teşekkür etti. Yılmaz ekonomi verilerini TOBB GİK üyeleriyle paylaştı Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede doğru yolda olunduğunu belirterek, Haziran ayından bugüne yıllık enflasyonda 27 puan civarında düşüş meydana geldiğini söyledi. Enflasyondaki düşüşün önümüzdeki dönemde devam etmesini beklediklerini kaydeden Yılmaz, dış talep koşullarının iyileşmesiyle birlikte, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelere fon akışının artacağını kaydetti. Bu yıl yüzde 3,5 civarında büyüme tahminleri olduğunu belirten Yılmaz, istihdamdaki artışın da devam ettiğini sözlerine ekledi. Yeni planlanan vergiler tüccara ek yük getirecek Toplantıya katılan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Odası üyelerinin talep ve sorunlarını dile getirdi. Güler, taslak halinde olan ve e-ticaret yapan firmalardan alınması planlanan gelir ve kurumlar vergisinin zaten az karla iş yapmaya çalışan firmalara ek yük getireceğini, ticareti zorlaştıracağını ve bu taslağın yeniden değerlendirilmesini beklediklerini ifade etti. Bankaların ticareti kartlara uyguladığı taksit sınırlaması ve yüksek komisyon oranlarının da tüccar ve sanayiciyi zor durumda bıraktığını belirten ETO Başkanı Güler, bu uygulamalara son verilmesini beklediklerini kaydetti. Türk ürünlerine uygulanan kota sona ermeli Türkiye’den ihracat edilen ürünlere karşı AB ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde kota uygulanmaya başladığını kaydeden Güler, ihracatta Türk ürünlerine uygulanan kota sorununun çözümü için ilgili bakanlıkların devreye girmesi gerektiğini vurguladı. ETO Başkanı Metin Güler ayrıca 2025 yılı itibariyle değişecek olan doğalgaz ve elektrik tarifesinin işletmeleri yakından ilgilendirdiğini belirterek, yeni tarifelerden dolayı tüccar ve sanayicinin işletme giderlerinin artacağını ve bu uygulamanın yeniden değerlendirilmesi beklediklerini söyledi.

Eskişehir’in Ocak-Ekim İhracatı 3 Milyar Doları Aştı Haber

Eskişehir’in Ocak-Ekim İhracatı 3 Milyar Doları Aştı

T.C. Ticaret Bakanlığı Ekim 2024 ihracat rakamlarını açıkladı. Eskişehir'in 2024 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,78 artarak 3,7 milyar dolara ulaştı. Sadece ekim ayında Eskişehir’den yapılan ihracat ise 421 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkenin Ocak-Ekim dönemi ihracatı yüzde 3,2 oranında artarak 216,4 milyar dolar oldu. İhracat geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da sürdürmüş ve en yüksek aylık ihracat değerine ulaşmış oldu. İhracatta Finansmana Erişim Kolaylaştırılmalı İhracatta yaşanan başarının devamı için finansman destek beklediklerini belirten Kesikbaş, “Küresel ekonomide, emtia ve enerji fiyatlarında yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye ihracatı büyümeye devam etmekte. Ekonominin tüm aktörlerinin bu zorlu dönemde sorumluluk alması oldukça önemli. Özellikle finans sektörünün elini taşın altına sokması, kaynakların mutlaka imalat sektörüne yönlendirilmesi gerekmekte. Bankaların daha çok sorumluluk almalarını, özellikle Eximbank kredilerinde genişleme ve cazip koşullar sağlanmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Ekonomik İstikrar için Dış Ticaret Açığı Kapanmalı Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, "İhracat konusunda özellikle sanayicilerimizin gayretleriyle önemli rakamlara ulaşıyor ve rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Bununla birlikte, dış ticaret açığında yaşanan düşüşü de makroekonomik istikrar ve ekonomik büyümeye olan pozitif katkısı açısından değerli buluyoruz. Küresel ekonomideki durgunluğa rağmen dış ticaret açığında yakalanan düşüş ivmesinin önümüzdeki süreçte Avrupa ve ABD'deki faiz indirimleriyle birlikte hızlanarak devam etmesini beklemekteyiz” dedi. 

Eskişehir İhracatta Rekor Kırdı Haber

Eskişehir İhracatta Rekor Kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Ekim ayı ihracat verilerine göre, Eskişehir, aylık ihracat rekoru kıran iller arasında ilk sırada yer aldı. Eskişehir’in 2023 yılı Ekim ayında 129 milyon dolar olan ihracat rakamı, 2024 ekim ayında yüzde 14,5'lik artışla 147 milyon dolara yükseldi. Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, “2024 yılı ekim ayı itibarıyla ihracatımız yüzde 14,5 oranında artarak 147 milyon dolara ulaştı. Bu başarının arkasında, sanayicilerimizin özverili çalışmaları, yüksek teknolojiye yaptığımız yatırımlar ve katma değerli üretime verdiğimiz önem yatıyor. Eskişehir OSB olarak hedefimiz, sanayimizi 2025 ve 2030 yıllarına yönelik büyüme stratejilerimizle daha da güçlendirmek ve şehrimizi Türkiye'nin ihracat üssü haline getirmektir. Yıl sonu için hedeflediğimiz ihracat rakamına ulaşmak için uygun bir seyirle devam ediyoruz. Bu başarıda çok büyük emekleri olan sanayicilerimizi ve tüm çalışanlarımızı gönülden tebrik ediyorum” dedi. Küpeli, “Eskişehir olarak ihracatta gösterdiğimiz bu başarı, sanayimizin dinamizmini ve katma değerli üretim konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyuyor. Eskişehir olarak, dünya pazarında rekabet gücümüzü her geçen gün artırıyor ve ihracatta yeni rekorlara imza atıyoruz. Ara vermeden üretmeye devam eden sanayicilerimizin katkılarıyla, ülkemizin yeni ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu. Başkan Küpeli, belirledikleri ihracat hedeflerine ulaşmak adına sanayicilerin yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine yönelmeleri gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskişehir’in, geçtiğimiz yıl ihracat rakamı 4,3 milyar dolara ulaşmıştı. Bu yıl sonu itibariyle 4,5 milyar doları geçeceğiz. Yıllık ihracatımızın 2,2 milyar dolardan fazlası Eskişehir OSB’deki firmalarımız tarafından gerçekleştirildi. Havacılık sanayimizin yıllık ihracat tutarı 436 milyon dolara ulaşmış olup, sektörde üretim yapan firma sayısı 60’ı geçmiştir. Sektörün cirosu 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Eskişehir, yüksek teknolojinin en önemli dallarından biri olan savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatı bakımından, ülkemizde Ankara ve İstanbul’dan sonra %20’lik payla üçüncü sırada yer almaktadır. Beyaz eşya sanayimizin ihracatı ise 1 milyar doları geçmiş durumda. Eskişehir’in toplam ihracatı içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı ’tir. 2030 yılında ihracatımız içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payını %20’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Eskişehir OSB’nin 2030 yılı ihracat hedefimiz ise asgari 5 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak adına, sürekli Ar-Ge yatırımlarına ve eğitim programlarına ağırlık vererek, sanayicilerimizi destekleyecek projeler geliştirmeye devam edeceğiz.”

Satsuma Mandalinanın İhracat Yolculuğu Başladı Haber

Satsuma Mandalinanın İhracat Yolculuğu Başladı

Sonbahar ve kış mevsimlerinde soğuk algınlığına karşı doğal C vitamini deposu olan satsuma mandalinada 2024/25 ihracat sezonu başladı.  Satsuma mandalinanın 2024/25 ihraç sezonunun başlaması nedeniyle Seferihisar’da, “Satsuma Mandalina İhracat Sezonu İlk TIR Yükleme Töreni” düzenlendi.  Satsuma mandalina ihracatında 2024 yılının ilk TIR’larını İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Kuzey Makedonya, Polonya, Ukrayna ve Rusya'ya yolcu ettiler. Türkiye’nin 2023 yılında 576 milyon dolarlık mandalina ihracatı yaptığı bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mandalina bahçelerinde yaptığı inceleme ve aldığı numunelerin kontrolü sonrasında satsuma mandalinanın 14 Ekim 2024 tarihinde kesimine, 18 Ekim 2024 yılında ihracatına izin verdiğini aktardı.  Mandalina ihracatında yüzde 10 artış hedefliyoruz Satsuma mandalina ihraç sezonunun ilk gününde İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın teşrifleriyle ilk TIR’ları Kuzey Makedonya, Polonya, Ukrayna ve Rusya Federasyonu’na yolcu ettiklerini dile getiren Uçak, “Üreticilerimize ve ihracatçılarımıza bereketli bir sezon diliyorum. Sayın Valimize de heyecanımıza ortak oldukları ve her zaman biz ihracatçıların yanında olmalarından dolayı tüm ihracatçılarımız adına çok teşekkür ediyoruz. Bu sezon mandalina rekoltemizde yüzde 10’luk düşüş var ancak ürün kalitemiz ihracata uygun. 2024 yılında mandalina ihracatında yüzde 10 artış hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin’den Uçak’a sertifika İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde yürütülen Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde 100 üreticiyi kapsayan “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesine verdiği destek nedeniyle İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’a teşekkür sertifikası takdim etti. 

Eylül Ayı Yaş Meyve Sebze İhracatı 268,6 Milyon Dolar Haber

Eylül Ayı Yaş Meyve Sebze İhracatı 268,6 Milyon Dolar

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 268,6 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç ettiğini açıkladı. En fazla Rusya, Irak ve Almanya’ya ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Ferhat Gürüz, ihracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi Suriye, Dubai, İtalya, Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yakaladıklarını bildirdi. Sektörün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin eylül ayında yüzde 11 artışla 98,8 milyon dolar ihracata imza attığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 37 oranla en güçlü desteği verdiklerini ifade etti. “Eylül ayında en çok üzüm, domates ve incir ihraç ettik” Başkan Ferhat Gürüz, “Türk yaş meyve sebze sektörü olarak eylül alında 329 bin 215 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Bu ayda en çok üzüm, domates ve incir ihraç ettik. Üzümde 41,9 milyon dolar, domateste 41,6 milyon dolar, incirde 36,4 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Bu ürünleri limon, şeftali, biber, elma, armut, patates ve nar takip etti. Eylül ayında ihracat hacminde en yüksek güçlü artışları patates, karpuz ve narda yakaladık.  Yüzde 495 artışla 8,4 milyon dolarlık patates, yüzde 199 artışla 2,2 milyon dolarlık karpuz, yüzde 150 artışla 7,1 milyon dolarlık nar ihraç ettik.” diye konuştu. “Rusya, Irak ve Almanya lider pazarlarımız” Eylül ayı yaş meyve sebze pazarında yüzde 40,5 pay ile Avrupa Birliği’nin ilk sırada yer aldığını, Orta Doğu ülkelerinin yüzde 25,7 ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ise yüzde 21,2 payı bulunduğunu kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, yılın 9’uncu ayındaki sektör ihracatını ülkelere göre değerlendirirken şunları söyledi: “Eylül ayında en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkeler listesinde 38,4 milyon dolar değer ile Rusya birinci, 34,1 milyon dolar değer ile Irak ikinci ve 29,1 milyon dolar değer ile Almanya üçüncü sırada yar aldı. Bu ülkeleri Romanya, Suriye, Ukrayna, Polonya, Suudi Arabistan, Hollanda ve Birleşik Krallık takip etti. Eylül ayında ihracat hacminde en güçlü artışları Suriye, Dubai, İtalya, Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yakaladık. Suriye’ye yüzde 746 artışla 15 milyon dolar, Dubai’ye yüzde 310 artışla 2,9 milyon dolar, İtalya’ya yüzde 87 artışla 3,3 milyon dolar, Polonya’ya yüzde 80 artışla 10,1 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 80 artışla 3,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.” “Hong Kong ve Rusya’daki fuarlarda kaliteli Türk malı algısını güçlendirdik” Yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak “Kaliteli Türk Malı” algısını daha da güçlendirmek ve pazar çeşitliliğini artırmak için önemli hamleler yaptıklarının altını çizen Başkan Ferhat Gürüz, 4-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Asia Fruit Logistica Fuarı’na ve 17-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen World Food Moscow Fuarı’na milli katılım organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Hong Kong Asia Fruit Logistica Fuarı’nda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin organizasyonu ile oluşturulan Türkiye pavilyonunda ihracatçı firmaların ürünlerini tanıttıklarını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Geniş bir alanda yer alan Türkiye pavilyonunda taze sıkılmış elma, nar, limonata ve portakal suyu ikramları ile Türk meyvelerinin tadımını yaptırdık. Türkiye pavilyonunun fuardaki başarısı, Türk ürünlerinin uluslararası arenada tanıtılması ve yeni pazarlar yaratılması açısından önemli bir adım oldu. Türkiye pavilyonunu ziyaret eden Hong Kong Başkonsolosu Sayın Kerim Sercan Evcin ve Hong Kong Ticaret Ataşesi Sayın Dinçer Tatlıoğlu ile bölgedeki ihracat potansiyeli hakkında istişarelerde bulunduk.” diye konuştu. “Moskova’da Türkiye pavilyonu büyük beğeni topladı” Rusya’nın en prestijli ve köklü uluslararası gıda fuarlarından biri olarak kabul edilen World Food Moscow Fuarı’nda Türkiye’den birçok firmanın ürünlerini tanıtıp ihracat köprülerini güçlendirdiğini dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, şöyle konuştu: “Stant tasarımları ile göz dolduran Türkiye pavilyonumuz bu sene de büyük beğeni topladı. Videowallde Türkiye’nin yaş meyve sebze üretimindeki gücünü yansıtan ürünler ile hazırlanan reklam filmi yansıtıldı. Böylece Türk yaş meyve sebze ürünlerinin tanıtımını sağladık. Fuar ziyaretçilerinin ilgisini çekmek ve Türkiye pavilyonuna olan ilgiyi artırmak için VR oyun etkinliği tasarlandı. Oyun içeriğinde Türkiye’nin en çok ihraç ettiği mandalina, domates, limon, biber, şeftali, üzüm, elma, portakal, incir, kiraz, nar, kayısı ve greyfurt kullanıldı. Oyuna katılan ziyaretçiler, ağaçlardan topladıkları ürünlere göre puan kazanırken eğlence ve heyecan dolu dakikalar yaşadı. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Sayın Tanju Bilgiç, Moskova Ticaret Başmüşaviri Sayın Çiğdem Şamiloğlu Erkoç ve Ticaret Müşaviri Sayın Ahmet Onur Öztürk pavilyonumuzu ziyaret etti. Diplomatlarımızla istişarelerde bulunup Rusya pazarındaki fırsatları kapsamlı şekilde değerlendirdik.”

Sofralık Zeytin İhracatında Tarihi Rekor Haber

Sofralık Zeytin İhracatında Tarihi Rekor

Sofralık zeytinde dünya liderliği hedefiyle 2024/25 sezonuna giren Türkiye, 2023/24 sezonunu ihracatta tarihi rekorla geride bıraktı. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatı 2023/24 sezonunda yüzde 14’lük artışla 184 milyon dolardan 210 milyon dolara yükseldi. Türkiye sofralık zeytin ihracatında ilk kez 200 milyon doları aşmış oldu. Türkiye’nin son 25 yıldır zeytincilik sektörüne yaptığı yatırımların meyvelerini ihracat rakamlarındaki gelişimle topladığını kaydeden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, 2024/25 sezonuna da büyük umutlarla girdiklerini dile getirdi. Zeytinin ekmekten salatalara, makarnalardan pizzalara pek çok yemeği lezzetlendirdiğini anlatan Er, “2023/24 sezonunda siyah zeytin ihracatımız 162,5 milyon dolar olurken yeşil zeytin ihracatımız 47,5 milyon dolara ulaştı” diye konuştu. Türk zeytini dolar bazında yüzde 46 değerlendi Türkiye’nin 2023/24 sezonunda gerçekleştirdiği 210 milyon dolarlık sofralık zeytin ihracatının yüzde 97’sinin ambalajlı ihracat olduğu bilgisini veren EZZİB Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş, zeytin ihracatında ortalama ihraç fiyatının 2022/23 sezonuna göre yüzde 46’lık artışla 1,84 dolardan 2,70 dolara çıktığının altını çizdi. Gündeş, sofralık zeytin ihracatında miktar bazında yüzde 22’lik düşüşle 100 bin tondan 78 bin tona gerilemesine rağmen, döviz getirisindeki artışın temelinde sofralık zeytin ihracatında ortalama ihraç fiyatının dolar bazında yüzde 46 artışının yattığına vurgu yaptı. Zeytincilik sektörü olarak 2024/25 sezonunda, 2022/23 sezonu benzeri dünya liderliğine ulaşacak bir rekolte beklediklerini paylaşan Gündeş, “Sofralık zeytin ihracatında 100 bin tonu geçmeyi, döviz getirisinde de 250 milyon doları aşmayı hedefliyoruz”dedi. İhracatı Avrupa, Ortadoğu ve Amerika sırtladı Türkiye, 2023/24 sezonunda 121 ülkeye 162,5 milyon dolarlık sofralık siyah zeytin ihraç ederken, Avrupa ülkelerine 90 milyon dolarlık siyah zeytin ihraç etti. Siyah zeytinde ikinci büyük pazarımız 34 milyon dolarla Ortadoğu ülkeleri oldu. Amerika kıtası 12,5 milyon dolarla Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini izledi. Almanya 41,5 milyon dolarlık siyah zeytin talebiyle zirvedeki yerini korurken, Irak 29 milyon dolarlık Türk zeytini tüketti. Siyah zeytin ihracatında üçüncü büyük pazarımız 22 milyon dolarla Romanya olurken, Romanya’yı 11,2 milyon dolarla Bulgaristan ve 10,2 milyon dolarlık siyah zeytin talebiyle ABD izledi. Yeşil zeytin ihracatında Avrupa, 17,5 milyon dolarlak öne çıkarken, Ortadoğu ülkeleri 14,5 milyon dolarlık Türk yeşil zeytini talep etti. Amerika kıtasına ihraç edilen yeşil zeytin 5 milyon doları aştı. Almanya 9 milyon dolarlık taleple zirvede yer alırken, Türkiye; Irak’a 6,8 milyon dolarlık, ABD’ye 4,5 milyon dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 2,5 milyon dolarlık ve İngiltere’ye 2,4 milyon dolarlık yeşil zeytin ihraç etti.

AHBİB İhracatın Yıldızlarını Ödüllerle Taçlandırdı Haber

AHBİB İhracatın Yıldızlarını Ödüllerle Taçlandırdı

Türkiye’nin 2023 yılındaki 12,4 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatına 2,1 milyar dolar değer ile destek veren Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), bu performansa en güçlü desteği veren 27 üyesini ödüllendirdi. AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş’in ev sahipliğinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) hizmet binasında gerçekleştirilen 2023 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özgür Emire, Mersin İl Emniyet Müdürü Kürşat Karabörk, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı. “Sektör ihracatında yüzde 17 olan payımızı yüzde 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” Törenin açılış konuşmasını yapan AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünde sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek verdiklerini belirterek bu oranı yüzde 30’un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin yüksek enflasyonla mücadelesinde döviz ihtiyacının büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Veysel Memiş, bu zorlu dönemde ihracatçıların motivasyonunu güçlü tutmanın çok kıymetli olduğunun altını çizdi. AHBİB’in 2023 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlere değinen Başkan Veysel Memiş, Almanya, ABD, Dubai, Singapur, Rusya’daki prestijli fuarlara katıldıklarını, aynı dönemde Etiyopya’dan alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdiklerini ve İtalya’nın Salerno şehrine sektörel ticaret heyeti düzenlediklerini anlattı. “Türk bulgurunu Rusya’da tanıtıyoruz, pazardaki sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz” Yeni pazar arayışları ve pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlerin yanı sıra tanıtım çalışmalarına da ağırlık verdiklerini dile getiren Başkan Veysel Memiş, Bulgur Tanıtım Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Veysel Memiş, “Bu çalışmamızda, tüm dünyada bulgur ismiyle bilinen ve sektörümüzde önemli bir yeri olan bu ürünümüzün Rusya’da tanıtımını yaparak imajının geliştiriyor, pazardaki sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz.” dedi. Proje kapsamında Hasat Yolu faaliyetini de eş zamanlı yürüttüklerini kaydeden Başkan Veysel Memiş, Rusya’nın gastronomi, sosyal medya fenomeni ve medya mensuplarını bulgurun ana üretim merkezi olan Mardin’de misafir ettiklerini ve interaktif deneyimlerle tanıtımlar yaptıklarını söyledi. “Mersin, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe önemli rol oynuyor” Daha sonra sahneye çıkan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren AHBİB üyesi firmaları tebrik ederek, Mersin’in hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe önemli rol oynadığını belirtti. AHBİB 2023 Yılı İhracatın Yıldızları listesinde 7 firmanın Mersin merkezli olmasından büyük memnuniyet ve mutluluk duyduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, büyük emek vererek Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sağlayan AHBİB ihracat ailesine teşekkür etti. Pandemi süreci ve deprem afetinde Mersin’deki ihracatçıların büyük duyarlılık göstererek ihtiyaçların karşılanmasına destek verdiğini anımsatan Vali Pehlivan, asrın felaketinde kentte zarar gören okulların yeniden yapılması ve onarımı konusunda aynı hassasiyeti göstereceklerine inandığını söyledi. Vali Pehlivan, Mersinli sanayicileri ve ihracatçıları, başarılı sporculara ve takımlara sponsorluk desteği vermeye de davet etti. AHBİB 2023 Yılı İhracatın Yıldızları listesine giren firmalar Konuşmaların ardından AHBİB Başkanı Veysel Memiş ile birlikte Vali Ali Hamza Pehlivan, Emniyet Müdürü Kürşat Karabörk, MTSO Meclis Başkanı Hamiz İzol ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, AHBİB’in 2023 yılındaki ihracat performansına Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illerinden en güçlü desteği veren 27 firmaya ödüllerini verdi. 2023 Yılı İhracatın Yıldızları listesinde şu firmalar yer aldı: Arbel Bakliyat, Başhan Agro, Memişoğlu Tarım Ürünleri, Armada Gıda, Aves Enerji Yağ, ADM Besin, Omnia Nişasta, Dicle Gıda, Durum Gıda, Pioneer Tohumculuk, Tat Nişasta, Akyem Adana Yem, Anı Bisküvi, Bifa Bisküvi, Modern Çikolata, Şimşek Bisküvi, Lark Gıda, Özalp Un ve Unlu Mamuller, Oylum, Öz-Yıl Un, Eryağ-Erciyes Yağ, Bakers Unlu Mamullar, Ekrem Agro, Bayramoğlu Kardeşler, Mirbey Un, Progen Tohum ve İnci Bulgur. Törende ayrıca en fazla sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren Anı Bisküvi, Bifa Bisküvi, Şimşek Bisküvi ve Omnia Nişasta’nın temsilcilerine de bu kategorideki ödülleri takdim edildi.

Eskişehir İhracatında Önemli Artış Haber

Eskişehir İhracatında Önemli Artış

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir’de faaliyet gösteren firmaların eylül ayında 419 milyon dolar ihracat yaptığı bilgisini paylaştı. Eskişehir ihracatının ilk 9 ayda önemli bir artış kaydettiğini belirten Kesikbaş, “Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, Eskişehir ihracat rakamı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 14,05 artışla 3,26 milyar dolara ulaştı. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya oldu” açıklamasında bulundu. Stratejik Sektörler Şehrimiz için Avantaj Eskişehir sanayisinin önemli bir ivme sergilediğini belirten Kesikbaş, “Son yıllarda özellikle havacılık, savunma, raylı sistemler ve beyaz eşya imalatı gibi sektörlerde ciddi kabiliyetler kazanılmıştır. Ülkemizin ve Eskişehir’in kalkınmasında stratejik öneme sahip olan bu sektörlere kent olarak sahip çıkmamız ve desteklememiz son derece kritik. Bu sektörlerin varlığını Eskişehir için bir şans ve avantaj olarak değerlendiriyoruz. İhracatımız içindeki ileri teknoloji seviyesini, dolayısıyla ihracatımızın kilogram değerini yukarıya taşıyabilmek için bu sektörlere şehrin tüm aktörleri olarak sahip çıkmalıyız. Ancak sektörel uzmanlaşma ve uluslararasılaşma ile Eskişehir sanayisini ve gelir seviyesini büyütebilir, şehrimizi bir marka haline getirebiliriz” dedi. Üçüz Dönüşüm ile Büyüyeceğiz ESO’nun topluma dönük bir sanayi odası olduğunu her fırsatta hatırlattıklarının altını çizen Kesikbaş, “Kentin sanayisini daha sürdürülebilir, verimli ve kapsayıcı hale getirmek için entegre bir yaklaşım olan üçüz dönüşüm yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Yeşil, Dijital ve Toplumsal Dönüşüm olarak adlandırdığımız bu yaklaşım, sanayinin çevresel etkilerini azaltırken, teknolojik yenilikleri kullanarak verimliliği artıracak ve toplumsal faydayı ön planda tutacak bir model. İhracatımızın artması, sanayimizin uzun vadede daha rekabetçi ve dayanıklı bir yapıya kavuşması için üçüz dönüşüm odağında çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Eylül Ayında En Çok İhracat Yapılan Ürün Bakliyat Oldu Haber

Eylül Ayında En Çok İhracat Yapılan Ürün Bakliyat Oldu

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, eylül ayında 172,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yılın 9’uncu ayında uzak pazarlarda elde ettikleri rekor düzeydeki artışların ihracat raporlarına yansıdığını vurgulayan Başkan Veysel Memiş, “Eylül ayında ihracat yaptığımız 144 ülkenin 42’sinde ihracatımızı artırdık” dedi. “Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika pazarlarında aktif rol almalıyız” Türk gıda ürünlerinin kalitesini ve lezzetini dünya mutfakları ile buluşturmak üzere yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Veysel Memiş, geçen ay Rusya’da gerçekleştirdikleri bulgur tanıtımının yanında İtalya pazarına yönelik düzenledikleri ticari heyet ile üyelerinin bu pazarı da yakından tanıma fırsatı yakaladığını anımsattı. Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün mevcut pazarlarının yanında Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi potansiyeli yüksek olan uzak pazarlarda da etkinliğini artırmayı hedeflediğini kaydeden Başkan Veysel Memiş, “Bu bölgelerde gıda güvenliği ihtiyacını karşılayarak stratejik ticaret ortağı haline gelmeyi amaçlıyoruz. Özellikle Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika gibi hızla büyüyen pazarlarda aktif rol almak sektörümüzün geleceği için kritik önem taşımaktadır.” diye konuştu. “Eylül ayında en çok bakliyat, pastacılık ürünleri, şeker ve şeker mamulleri ihraç ettik” Eylül ayında AHBİB sorumluluk bölgesinde sektörün 208 bin 714 ton ürünü değere dönüştürdüğünü kaydeden Başkan Veysel Memiş, “Eylül ayında en çok ihracat yaptığımız ürün grubunda 63 milyon dolar değer ile bakliyat birinci sırada yer aldı. Söz konusu dönemde bakliyat ürün grubunda yüzde 15 oranında artış sağladık. Yüzde 389 artış ve 28,2 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri ikinci, yüzde 21 artış ve 19 milyon dolar değer ile şeker ve şeker mamulleri üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında bölge ihracatımızda en önemli ürün kırmızı mercimek oldu. Yüzde 43 artışla 39,2 milyon dolar değere ulaştığımız kırmızı mercimek, bölge sektör ihracatımızın yüzde 23’ünü oluşturdu.” ifadelerini kullandı. “İhracat artışında Endonezya, Filistin ve Avusturya başı çekti” AHBİB’in eylül ayı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, en önemli pazarların Orta Doğu, Afrika, Avrupa Birliği ve Amerika ülkeleri olduğunu, pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik yürüttükleri faaliyetlerin söz konusu döneme ilişkin raporlara çarpıcı şekilde yansıdığını söyledi. Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde Irak, Suriye ve İtalya ilk üçte yer aldı. Irak’a yüzde 38 artışla 41,8 milyon dolar, Suriye’ye yüzde 77 artışla 12 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İtalya pazarında 9,4 milyon dolar değere ulaştık. Bu ülkeleri Sudan, Filistin, Mısır, Almanya, Avusturya, Cezayir ve Suudi Arabistan takip etti. Eylül ayında ihracat yaptığımız 144 ülkenin 42’sinde performansını yükselten Birliğimiz, ihracat hacminde en güçlü artışları Endonezya, Filistin, Avusturya, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Honduras ve Guatemala pazarlarında elde etti.” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.