SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kadın Çiftçi

Porsuk Haber Ajansı - Kadın Çiftçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kadın Çiftçi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kadın Çiftçilere Destek: Dut Fidanları Toprakla Buluştu! Haber

Kadın Çiftçilere Destek: Dut Fidanları Toprakla Buluştu!

İzmir’de ipek böceği yetiştiriciliğini canlandırmak ve kadın çiftçileri desteklemek amacıyla yürütülen “Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler” projesi kapsamında önemli bir adım daha atıldı. Ödemiş Zeytinlik Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte 400 adet dut fidanı toprakla buluştu. Etkinliğe İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkan Vekili M. Cumhur Şener, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ufuk Uysal, Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Kılınç, Beydağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Özgür Bağarkası, Kiraz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Özpınar, İl ve İlçe Personeli ve üreticiler katıldı. “Kadınlarımızın Emeği ile Üretim Güçleniyor” Dut fidanı dikim töreninde konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, kadın üreticilere verilen desteklerin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Kadınlarımızın emeğiyle büyüyen bu proje, hem geleneksel ipek böceği yetiştiriciliğini canlandırıyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Bakanlık olarak kadın üreticilerimizin her zaman yanındayız ve onları desteklemeye devam edeceğiz. Dut fidanlarının toprakla buluşması, bu sürecin sürdürülebilirliği için çok önemli bir adım. İpekböcekçiliğini en çok sınırlayan faktör dut yaprağı temini. Bu yüzden dut ağaçlarını artırarak ve bakımlı hale getirerek bu engeli kaldırmayı ve bölgedeki üretimi artırmayı planlıyoruz.” Dokuma Evi Ziyaret Edildi Dut fidanı dikim etkinliğinin ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, S.S. Zeytinlik Gölcük Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait Dokuma Evi’ni ziyaret etti. Burada kadın üreticilerin el emeğiyle dokuduğu ürünleri inceleyen yetkililer, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kadınlarımızın emeğiyle ipekler dokunmaya, üretim büyümeye devam edecek!

Küresel İklim Değişikliği Kadınların İşsizliğini Tetikleyecek Haber

Küresel İklim Değişikliği Kadınların İşsizliğini Tetikleyecek

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların küresel iklim değişikliği ile daha da artacak işsizliği ve tarım işçisi, fabrika işçisi kadınların sorunlarının tartışılması gereken bir gün olduğunu belirtti. Gürer: “Dünya Kadınlar Günü'nün başlangıcı 1908 yılında ABD’de hak mücadelesi veren kadınların mücadelesine dayanmaktadır. 8 Mart, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi. Bugün genelde kutlama olarak yaşanıyor. Esasen kadınların sorunları daha çok konuşulmalı ve çözüm yaratılması, toplum dokusuna önemli katkı sağlayacaktır. Kadın işsizliği, iş yerlerinde yaşadıkları mobbing, eşit koşullarda iş yerlerinde yükselme olanağı yakalayamama gibi mevcut sorunlara gelecekte iklim değişikliği ile çalışma yaşamında oluşacak sorunlar da dikkate alınarak önlemler geliştirilmelidir.” dedi. TARIM İŞÇİSİ KADINLAR Ömer Fethi Gürer: “Günümüzde çoğunluğu kadınlardan oluşan tarım işçileri çok ağır şartlarla, düşük ücret ve güvencesiz çalışıyorlar. Çadırda zor şartlarda yaşam sürdürüyorlar. Çocukları hijyen olmayan şartlarda, eğitimden uzak yaşıyor. Tarlada, bahçede tarım zehirleri, kirli su gibi olumsuzluklarla karşılaşıyorlar. Sürekli göçebe hayatları var. Tarım işçisi kadınlar mutlaka sosyal güvenceye erişmeli ve çalışma şartları iyileştirilmelidir.” dedi. KADINA ŞİDDET ÖNLENMELİDİR Gürer: “Farklı alanlarda da kadın şiddeti giderek artıyor. Şiddetin her türlüsüne karşı olmak insani bir yaklaşımdır. Kadına şiddete karşı en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Kadın, giyim, kuşam, yaşam alanlarında tercihleri belirlemenin ötesinde haklarını her alanda talep etmeli ve bu talepleri geliştirme birlikteliğine erişmelidir. Ülkemizde yaygın bir işsizlik vardır. Bu bağlamda binlerce atama bekleyen kadın öğretmen, mühendis, sağlıkçı gibi yüksek öğrenim mezunu işsiz vardır. İş bulma, işte kalma şartları ağırlaşmıştır. Hâlâ ülkemizde beşik kertmesi, başlık parası, erken yaşta evlenme gibi dünden gelen, kadınları doğrudan ilgilendiren sorunlar da devam ediyor. SGK öncesi anne olanların annelik süreci emekliliğe sayılması için kanun teklifi verdik ama iktidar gündeme almadı.” diye konuştu. Gürer: “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların haklı mücadelelerini iktidarın görmesi ve yasal düzenlemeler yapılması, kadın haklarının her alanda güçlendirilerek yasal düzenlemeye taşınması sağlanmalıdır.” dedi.

Eskişehir'de Kadın Çiftçilere Safran Eğitimi Haber

Eskişehir'de Kadın Çiftçilere Safran Eğitimi

​Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce 2023  Yılı  Yenilik  Yayım  Projeleri  kapsamında Eskişehir  Geçit Kuşağı  Tarımsal Araştırma  Enstitü  Müdürlüğü    ortaklığı  ile  yürütülen "Eskişehir'li  Hanımlar  Safran Üretiyor" - Safran Yaygınlaştırma Projesi kapsamında; Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı salonunda çiftçi eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Eğitim toplantısına Eskişehir İl Tarım ve Orman Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Geçit Kuşağı Tarımsal  Araştırma  Enstitü  Müdürü Dr.Suat Özdemir, Enstitü Müdürlüğü'nden Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Mustafa Çakmak, konu uzmanı Ziraat Mühendisi Necla Alıcı, Selim Taşgın; İl Müdürlüğü'nden ilgili Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya, teknik personel ve  safran üreticisi kadın  çiftçiler katılım sağladı. Eğitimde, "Nasıl kaliteli ve daha verimli safran üretebilirim?" sorusuna yanıt arandı. Geçit Kuşağı Tarımsal  Araştırma  Enstitü  Müdürü Dr.Suat Özdemir'in açılış konuşmasından sonra Enstitü Müdürlüğü'nden Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Mustafa Çakmak, konu uzmanı Ziraat Mühendisi Necla Alıcı, İl Müdürlüğü'nden ilgili Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya'nın sunumlarıyla yeni üretime başlayacak üretici adayları ve mevcut safran çiftçileri için safran yetiştiriciliğinde, bakım ve besleme yöntemleri, yabancı ot kontrolü gibi temel konular ele alındı. Safran kalite kriterleri detaylı şekilde aktarıldı. Eğitim sürecinde Enstitü bünyesindeki safran dikili alanlar ziyaret edilerek, mevsime uygun olarak yerinde bilgi paylaşımı sağlandı. Bu sayede katılımcılar, teorik bilginin yanı sıra uygulamalı olarak da safran yetiştiriciliğinin inceliklerini öğrenme fırsatı buldu. Tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi,  uygulanması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla "Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor (Safran Yaygınlaştırma Projesi)" projesi, Han İlçesi  Gökçekuyu Mahallesi, Seyitgazi İlçesi  Beykışla Mahallesi, Sarıcakaya İlçesi Mayıslar Mahallesi, Tepebaşı İlçesi Kızılinler Mahallesi ve Sivrihisar İlçesi Merkez Mahallelerinde genel olarak  Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifi, Eskişehir Kadın Çiftçi Derneği Üyeleri ve Kadın Çiftçilerle 100'er m2lik alanda olmak üzere toplamda 800m2 alanda demonstrasyon bahçeleri kuruldu. Projenin 2.yılı olan 2024 yılı itibariyle projeye dahil olan yeni kadın çiftçilerle birlikte demonstrasyon kapsamında dikilen safran alanları 2 dekara ulaştı. Eskişehir,  2023 yılı itibariyle Safran üretiminde önemli atılım yaparak özel sektör devlet işbirliği ile toplamda 122 dekarlık Safran üretim alanına ulaştı ve 81 il arasında Türkiye'de birinci sıraya yükseldi.

Büyükşehir'den Kadın Üreticilere Tam Destek Haber

Büyükşehir'den Kadın Üreticilere Tam Destek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il genelinde tarıma ve çiftçilere verdiği desteklerde, kadın üreticilere ayrı bir önem veriyor. Hayata geçirilen birçok destekleme projesinde kadınlar, üretime katkı sağlaması için teşvik ediliyor. Bu sayede kadın çiftçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, kırsalda ikamet eden vatandaşların gelir ve refah düzeyinin iyileştirilmesi, kırsal ekonomik alt yapının güçlendirilmesi ve tarımsal ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçiriyor. KADIN ÇİFTÇİLERE DESTEK Özellikle kadın ve genç çiftçilere öncelik verilen, “Fikir Sizden, Destek Bizden Projesi”, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) ve “Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası” başta olmak üzere; mazot, gübre, tohum, meyve fidanı, modern sera, arıcılık gibi çok sayıda desteklerle çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Toprağı bin bir emekle işleyen kadın çiftçiler projelere ilgi gösteriyor ve üretime katkı sağlıyor. Kadın elinin değdiği her yer güzelleşiyor. ARICILIK YAPAN KADIN KOOPERATİFİNE ZİYARET Büyükşehir Belediyesi, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla tüm kadın çiftçilerin bu önemli gününü kutladı. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Uğur Şahin, kadınların kurduğu Dr. Sumru Müstecaplıoğlu Halıdere Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret ederek, Başkan Tahir Büyükakın’ın selamlarını iletti. Ziyarette kooperatif başkanı Meral Deniz ve yönetim kurulu üyeleri, Halıdere Yalı Mahalle Muhtarı Yalçın Gürsoy ile kadın üreticiler hazır bulundu. Büyükşehir Belediyesinin arıcılık desteği verdiği kooperatifin, bölgede bal üretimine verdiği katkılardan dolayı teşekkür eden Şahin, Başkan Büyükakın’ın dünya kadınlar günü dolayısıyla tebriklerini iletti, derneğin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı. “BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEĞİ İLE ÇOK HIZLI YOL ALDIK” Kooperatif başkanı Deniz ise 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla kendilerini unutmayan Başkan Büyükakın’a teşekkür etti. Çocuk yaştan bu yana arıcılık yapan babasının yanında bu işi öğrendiğini ve genç nesillere aktarmak için kadınlarla birlikte kooperatif kurduklarını söyleyen Deniz, 20 kovanla başladıkları arıcılığa şu an 100’den fazla kovanla devam ettiklerini aktardı. Büyükşehir Belediyesinin arılı kovan ve bal üretimine kadar gerekli olan bütün ekipman desteğini verdiğini belirten Deniz, “Hem tarımı hem de köyümüzü daha da aktif hale getirmek için deniz turizminden de yararlanarak çalışmalara başladık. Kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgemizde, tarımı önce arıcılıkla güçlendirme istedik. Ürettiğimiz kestane ballarını satarak hem kooperatif üyelerimize gelir sağlıyor hem de bal üretimini artırıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin proje desteğiyle çok hızlı bir şekilde yol aldık. Büyükşehir’in bu projesiyle çok daha aktif hale gelmeyi başardık. Kadınlar olarak arıcılığı hem genç nesillere aktarıyoruz hem de ev ekonomilerine katkı sağlıyoruz. Bizlere destek veren Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

Tarımı, Kadınlarla Canlandıracağız Haber

Tarımı, Kadınlarla Canlandıracağız

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tarlada patlıcan hasadı yapan kadın çiftçileri ziyaret ederek onlarla birlikte patlıcan topladı. Bundan sonra kadın çiftçilerin sağlık taramalarının ücretsiz olarak Büyükşehir tarafından yapılacağını aktaran Akın “Tarımsal kalkınmayı kadınlarla başaracağız.” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde BAÇEM’de düzenlenen programın ardından Çoruk Mahallesi’nde tarlada patlıcan hasadı yapan kadın çiftçileri ziyaret etti.  Kadın çiftçilerin “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü” kutlayan Başkan Akın, onlarla birlikte patlıcan topladı. Başkan Akın’ı bir anda karşılarında gören işçiler, şaşkınlıklarını gizleyemezken ziyaretin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Bu yıl ki hasatla ilgili bilgi alan Başkan Akın, tarlada en çok kadınların çalıştığını ifade ederken kadın çiftçilere özel hayata geçirdikleri hizmetler hakkında da bilgi verdi. Patlıcan hasadından istenilen kazancı elde edemediklerini söyleyen çiftçiler, Başkan Akın’ı da kente genelinde tarımı kalkındıracak projeleri hayata geçirdiği içinde tebrik etti. Tarlada, ilk defa bir belediye başkanının kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen kadın çiftçiler, tarıma yönelik atılımlarından dolayı Başkan Akın’ı takdir ettiklerini söyledi. İLK KEZ BİR BAŞKAN, ZİYARETE GELDİ Burhaniye’de 45 yıldır çiftçilikle uğraşan Meryem Kurtcan, ilk defa bir belediye başkanının kendilerini ziyaret ettiğini belirtirken “Başkanımızın ziyaretinden çok memnun olduk. Kendisini yakından gördük. Daha çok desteklerini bekliyoruz. 15 yaşından beri tarımla uğraşıyorum. 60 yaşındayım. Bu yaşıma kadar sadece Ahmet Başkan, tarlada ziyaretimize gelip halimizi hatırımızı sordu. Biz kendisinden çok memnunuz. Tarımla ilgili çalışmalarını da takdir ediyoruz. Çiftçinin yüzü artık gülsün istiyoruz.” diye konuştu.

 Armağan Portakal Kadın Çiftçilere “Toprağın Ritmini” Anlattı Haber

 Armağan Portakal Kadın Çiftçilere “Toprağın Ritmini” Anlattı

Tarımda çiftçi kadınların tarımsal üretimdeki rollerinin önemine vurgu yapmak, karşılaştıkları zorlukları ve onların sürdürülebilir kalkınmadaki vazgeçilmez yerini anlatmak amacıyla kutlanan 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Yazar, Aktivist, Üretici Armağan Portakal üretici olmasına giden yolu kadın çiftçilerle paylaştı. EFes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel 15 Ekim’in kadın üreticilerin günü olduğunu belirterek; “Bugün kırsalda yaşayan kadınlara bir onur ve şükran günüdür. Burada ellerinin bereketini toprağa veren kadınları görüyoruz. Bugün biz Havutçulu’daydık. Köydeki kadınlarla beraber JES’E Hayır dedik. Üretim sonsuz olsun, devam etsin, sürdürülebilir olsun, sağlıkla devam etsin dedik. Şimdi de üretici kadınlarla Efes Tarlası Yaşam Köyü’ndeyiz” dedi. TOPRAK VE TABİAT BENİ EĞİTTİ Armağan Portakal, değişimin kadınlarla başlayacağını belirterek; “10 yıl önceye kadar Armağan, kurumsal hayattan istifa etmiş, birçok sosyal sorumluluk projelerine katılmış, sosyal hayatı gelişmiş olan bir kadındı. Sonra Seferihisar’da bugün Torlak Çiftliği dediğimiz bir arazi aldım. Arazinin içerisindeki zeytin ağaçlarını günce de direk orayı üreten bir yer yapmak istedim ve toprağın içerisinde, tarımın içerisinde yaşamaya başladım. Toprak ve tabiat beni eğitmeye başladı. 10 yıllık tecrübemin içerisinde öyle anlar yaşadım ki, eskiden birisi bana bunları anlatsaydı inanmazdım. Biz inanılmaz büyük bir döngünün, inanılmaz bir zenginliğin içerisinde sadece bir nokta olarak yaşıyoruz. Benim toprağın ritmi dediğim şey sadece bir slogan değil benim tamamen Torlak Çiftliği’nde yaşamaya başladığım 2 yıl sonra aydınlanmanın sonunda dilimden dökülenlerdir. 350 zeytin ağacımız var. Aralarına dutlar, bademler ve farklı ağaçlar diktim” dedi. EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ’NDEN ÇOK ETKİLENDİM 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Armağan Portakal; “Efes Tarlası Yaşam Köyü’nden olağanüstü etkilendim. Burada her şey çok güzel tasarlanmış. Burada eğitimler hakkında bilgi aldım. Burası bir açık laboratuvar gibi. Selçuk’un sahili, geçmişi ve karakteri korunmuş. Bunları görmekten dolayı da çok mutlu oldum. Önemli olan bugün JES’E direnişiz. Çünkü biz toprak ve suyu sonsuz zannediyoruz. Ama sonsuz değil. Bir santim toprağın meydana gelmesi yüzlerce, binlerce yıldır devam eden bir sürece işaret ediyor. Biz her ağacı kestiğimizde, toprağa her kazma vurduğumuzda, her betonu diktiğimizde geleceğimizden kesin ve geri dönüşü olmayan bir şeyler kaybediyoruz. Biz sahip çıktığımız sürece bir geleceğimiz var” dedi.  EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ SALATALARI GELİYOR Armağan Portakal’ın konuşmasının ardından kadın çiftçilere Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde fide dağıtıldı. Karaot Tohum Derneği ile başlayan yeni çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biz köylülerle birlikte Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde ürettiğimiz fideleri köylerde tekrar toprakla buluşturacağız. Bunlar genelde salatalık malzemelerin fideleri olacak. Köylü kazanacak, ayrıca esnaf odamızla vardığımız anlaşma sonucu mevcut restoranlarda artık Efes Tarlası Yaşam Köyü salataları olacak. Kendi işletmelerimizde onlar olacak. Üretimi teşvik etmek amacıyla mahalleye dönüşen köylerde belediyeye geçen bütün arazileri köylerimizle birlikte işlemeye onlardan elde edilmiş olan ürünleri bütün esnafla paylaşmaya aynı zamanda kendi sofralarımızda döngüyü sağlamak istiyoruz. Bunu yapmamızın çok önemli bir sebebi var. Birçok kooperatif kuruldu. Çok sayıda üretici var. Birçok doğal üretici var. Doğal üretim ve yerel tohumlarla üretim yapılıyor. Ama üretimi yapanların haricinde aynı nitelikte tüketimi talep eden bir kitleye ihtiyacımız var” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.