Seracılık Devlet Destekleri İle Büyümeye Devam Ediyor
Eskişehir'in yükselen değeri seracılık Devlet destekleri ile büyümeye devam ediyor. Son yıllarda Kırsal Kalkınma Programları kapsamında verilen desteklerle Eskişehir'de 2002 yılında sadece 9,2 dekar olan sera varlığı, geçen 22 yıl içerisinde 5.550 dekara ulaştı. Kırsal Kalkınma Projelerinin yanı sıra Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2023 yılında spesifik olarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunulan “Eskişehir de Sera Naylonlarını Yeniliyoruz" ve “Seralarda Solarizasyon ile Zararlı Mücadelesi" projelerinin kabulü ile 2024 yılında da Eskişehir'de seracılığı geliştirmeye yönelik Devlet teşviklerine devam ediliyor.
Bu kapsamda Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Sarıcakaya ilçesinde düzenlenen programda üreticilere sera naylonu, solarizasyon örtüsü ve hibe sözleşmeleri teslim edildi.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımlarıyla düzenlenen etkinliğe Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, Sarıcakaya Belediye Başkanı Ahmet Dönmez, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, kurum amirleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Vali Aksoy programda yaptığı konuşmada: “Bugün Sarıcakaya ilçemizde 105 üreticimizin seralarını yenilemek üzere bu programı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca diğer çalışmalarımızı da bununla beraber ortaya koyacağız. Dünya üzerinde 310 Bin hektar sera alanı bulunuyor. Bu seraların yaklaşık 210 Bin hektarı Avrupa ülkelerinde yer alıyor. Türkiye ise seracılıkta Dünyada 4. sırada yer almaktadır. Ülkemizde sebze üretiminin yaklaşık olarak %25'i seralarda gerçekleştirilmektedir.
Eskişehir'e baktığımızda topraklarımızın %41'i tarımsal toprak olarak gözüküyor. 560 Bin hektarlık tarımsal faaliyet yapılacak alan bulunmaktadır. Bunun 210 Bin hektarlık alanında sulu tarım yapılabilmektedir. Devlet Su İşlerinin (DSİ) yürütmekte olduğu projelerle sulu tarım yapılabilen alanları her yıl artırmaya devam ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız üretim noktasında üreticilerimize çok önemli destekler veriyor. 2015-2018 yılları arasında genç çiftçi desteği ile yeni sera yapımına 0 hibe verildi. Son iki yılda tarım, hayvancılık ve gıda alanlarından mezun olanlara 0 hibe desteği verilmektedir. Sarıcakaya ilçemizde de tarım alanında eğitim veren bir lisemiz var. Lise mezunlarımızın genç üreticiler olarak ilçeye değer katmasını bekliyor ve istiyoruz. Tarımda genç istihdamına çok önem veriyoruz. Çünkü bu sürdürülebilir kalkınma için çok önemlidir. Sarıcakaya bölgesi seracılıkta Türkiye'nin en önemli ve kıymetli arazilerine sahip. Sarıcakaya'yı tüm Türkiye tanıyor. Bu anlamda ürün ve gelir artırmak için kurumlarımız ve üniversitelerimiz çalışmalar yapıyor ve yeni projeler hazırlıyor. Biz Valilik olarak bütün projeleri ve çalışmaları önemsiyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına yeşil sebze Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerimizden gidiyor. Böylesine önemli bir üretimi yapan ilçelerimiz sadece Eskişehir'in değil tüm Türkiye'nin bu noktadaki ihtiyacını karşılamada çok önemli çalışmalar ortaya koyuyor. 2023 yılında; Türkiye'de toplam roka üretiminin %76'sını üreterek Türkiye 1.si olduk. Aynı şekilde Türkiye toplam tere üretiminin %36'sı ile yine Türkiye 1.siyiz. Dereotu, maydanoz, semizotu ve taze soğan üretimiyle Türkiye 2.siyiz. Brokoli üretimiyle Türkiye'de 7.sıradayız. Bugünkü buluşmamızda olduğu gibi her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Üretim sizden destek bizden. İlimizde bulunan seralarımızda toplam 88 Bin 405 ton sebze ve bazı tıbbi bitkiler yetiştiriliyor. Ayrıca fide üretimi yapılıyor. Yine Sarıcakaya ilçemizde 2 Bin 482 dekarlık sera alanında 42 Bin 400 ton ürün elde ediliyor. DSİ Laçin Sulama Göleti ile yaklaşık olarak 12 Bin dekar alanda sulu tarım yapılmaktadır. Bu üretimlerle 2024 yılı birim fiyatlarıyla ülkemiz ekonomisine 124 Milyon Liralık katkı sağlanmıştır. Bugün devlet destekli seracılığın güzel bir örneğini güzel ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Hem naylon desteği hem de ilaç kullanımını azaltmak için attığımız adımlar sizlerin daha sağlıklı, bol mahsul almanıza vesile olacaktır. Hepinize bol kazançlar, bereketli hasatlar diliyorum. Bu projelerin hayata geçmesinde emeği geçen Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Tarım ve Orman İl Müdürümüz başta olmak üzere, İl Müdürlüğümüzün değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de siz değerli üreticilerimize, siz değerli çiftçilerimize yapıyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş programda gerçekleştirdiği konuşmada: “Bu yıl Kırsal Kalkınma Destekleri Hibe Çağrısında Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze sunulan 123 adet sera projesinin tamamı İl Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızca onaylanmıştır. Hibe sözleşmeleri imzalanan bu projelerle Eskişehir'de %50 hibe desteği ile 418 Bin m² yeni sera yapımına başlanacaktır. Söz konusu projeler için çiftçilerimize toplam 94 Milyon TL hibe desteği verilecektir.
Eskişehir 2002 yılında sadece 9,2 dekar örtü altı sera varlığına sahipken, geçen 22 yıl içerisinde; mikro klima özelliği gösteren Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerimiz ile Tepebaşı ilçemizde ve jeotermal kaynakların bulunmasıyla birlikte Mahmudiye ilçemizdeki sera alanıyla beraber Eskişehir'de toplam sera alanı 5.550 dekara ulaşmıştır. Özellikle son yıllarda Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında seracılık projelerine verdiğimiz hibelerle, Eskişehir sera varlığı bakımından Türkiye genelinde ilk 10 il içerisinde yer almaktadır
Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce yeni sera yapımına verdiğimiz desteklerin yanında, mevcut seraların yenilenmesi ve teknolojik olarak geliştirilmesi için ilimizdeki tüm seraları ve seracılık yapan çiftçilerimizi kapsayacak şekilde hazırladığımız 2 yeni projemiz Bakanlığımızca onaylanarak kaynak aktarımı yapılmıştır. Bu projelerin ilki olan, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce desteklenen Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan “Eskişehir de Sera Naylonlarını Yeniliyoruz Projesi" olup, Bakanlığımızca sağlanan 5 Milyon TL bütçe ile; Tepebaşı İlçemizde 33, Mihalgazi İlçemizde 87 ve Sarıcakaya ilçemizde 105 çiftçimiz olmak üzere toplam 225 üreticimizin seraları yenilenecektir. Diğer projemiz ise Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüzce desteklenen, Bakanlığımızın kalıntı eylem planı kapsamında hazırladığımız “Seralarda Solarizasyon ile Zararlı Mücadelesi Projesi" olup, çiftçilerimizin zararlılarla mücadelede kimyasal ilaç kullanımının azaltılması hedeflenmiştir. Bu projemiz, ilk olarak 2022 yılında uygulanmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu projemiz de % 80 hibe ile Mihalgazi ilçemizde 45, Sarıcakaya ilçemizde 15 çiftçimizle 60 dekar alanda uygulanacaktır. İnşallah bu bereketli topraklarda, Allah'ın yardımıyla, değerli çiftçilerimizin emekleriyle daha fazla çalışacağız, daha fazla kazanacağız. Hayata geçirdiğimiz projelerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Sarıcakaya ilçesinde Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan 71 üreticiyi temsilen Ayşe Nur Toygar, Hatice Ertürk ve Mehmet Kaya'ya sözleşmeleri taktim edildi. Ardından projeler kapsamında hibe almaya hak kazanan üreticilere sera naylonları ve solarizasyon örtüleri teslim edildi.