SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tarsim

Porsuk Haber Ajansı - Tarsim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarsim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Büyükbaştan Seracılığa Kadar Tüm Kayıplar Karşılandı Haber

Büyükbaştan Seracılığa Kadar Tüm Kayıplar Karşılandı

​Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024'ün ilk 7 ayında Tarım Sigortaları (TARSİM) kapsamında, afetlerden ve risklerden zarar gören üreticilere 3 milyar lira tazminat ödendiğini belirterek “Yüzde 67'ye kadar devlet prim desteğiyle üreticilerimizin emeğinin ve alın terinin yanındayız." ifadelerini kullandı. Tarım sigortalarının, kurulduğu günden bu yana üreticilere ciddi manada destek olduğunu dile getiren Yumaklı, küresel iklim değişikliğine bağlı görülme sıklığı artan kuraklık ve sel gibi doğal afetler karşısında, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından tarım sigortalarının daha da önemli hale geldiğine dikkati çekti. Bu bağlamda, tarım sigortalarının kapsamını her yıl daha da genişleterek çiftçilere ürünlerini her türlü afet ve riske karşı koruma imkanı getirdiklerinin altını çizen Yumaklı, “Tarım sigortaları kapsamında, yüzde 67'ye kadar devlet prim desteğiyle üreticilerimizin emeğinin ve alın terinin yanındayız" ifadelerini kullandı. 2024 YILININ İLK 7 AYINDA 3 MİLYAR TL TAZMİNAT ÖDENDİ 2024 yılında 1 Ocak- 31 Temmuz tarihlerinde tarım sigortaları kapsamında, doğal afetlerden ve risklerden zarar gören üreticilere 3 milyar lira hasar tazminatı ödendiğini bildiren Yumaklı, şunları kaydetti: “Bitkisel, sera, hayvancılık, kümes, arı ve su ürünleri branşlarında dolu, don, fırtına, hortum, sel-su baskını, yangın, heyelan, aşırı yağış, hayvan hastalık, yavru atma, hırsızlık, zorunlu kesim, ölüm, nakliye ve kaza gibi afet ve risklere karşı tarım sigortaları şemsiyesi altına giren üreticilerimizin uğradıkları zararlar karşısında tazminat ödemeleri yapılmıştır. Üreticilerimizin tarım sigortalarına yönelik artan talebinden son derece memnunuz. Bu ilgi tarım sigortalarını geliştirmedeki motivasyonumuzu artırıyor. Tarım sigortalarının öneminin önümüzdeki süreçte daha da artacağını göz önüne alarak üreticilerimizi bu alanda desteklemeye devam edeceğiz." BÜYÜKBAŞTAN SERACILIĞA KADAR TÜM ALANLARDA KAYIPLAR KARŞILANDI Tarım sigortaları kapsamında, 2024 yılının ilk 7 aylık döneminde büyükbaş hayvancılık için 1 milyar 764 milyon lira, bitkisel ürünler için 980 milyon 105 bin lira, küçükbaş hayvanlar için 138 milyon 500 bin lira, seracılık için 74 milyon 882 bin 828 lira, su ürünleri için 53 milyon 597 bin 167 lira, kümes hayvanları için 11 milyon 322 bin lira, arıcılık için ise 5 milyon 300 bin 548 lira olmak üzere toplam 3 milyar 26 milyon 772 bin  lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi.

TARSİM Mandalinanın Sigorta Bedelini Artırdı Haber

TARSİM Mandalinanın Sigorta Bedelini Artırdı

İhracatçı istedi, TARSİM mandalinanın sigorta bedelini kilogramda 7,5 TL’den 12,5 TL’ye çıkardı. Taze meyve sebze ürünleri arasında 2023 yılında 576 milyon dolarlık ihracat tutarıyla ihracatın lider ürünü olan mandalinada 2024/25 sezonu hazırlıkları sürüyor. Üreticilerle sözleşme yaparak yeni sezon hazırlıklarına başlayan ihracatçılar, mandalina bahçelerindeki ürünleri don, dolu vb. afetlerde oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına alan tarım sigortasında ürün bedelinin düşük kalması nedeniyle Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.’ye ürün sigorta bedellerinin artırılması talebinde bulundu. Satsuma mandalinada ürünün sigorta tutarının kilogram başına 7,5 TL olduğunu, bu tutarın güncel ürün fiyatlarının çok gerisinde kaldığını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, talepleri sonrasında satsuma mandalinada sigorta tutarının 12,5 TL’ye yükseltildiğini, diğer narenciye ürünleri portakal, limon ve altıntopun sigorta tutarlarında da iyileştirmeler yapıldığını kaydetti. İklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün arttığını vurgulayan Başkan Uçak; “Çiftçilerimizin, ihracatçılarımızın 1 yıllık emeklerinin zayi olmaması adına tarım sigortası hayati derecede önemli. Tarım sektöründe sürdürülebilirlik için sigorta bedellerinin doğru tespiti çok hayati. Bu anlamda yıllık 1,8 milyon tonluk üretimle dünya üçüncüsü olduğumuz mandalinada sigorta bedellerinin artırılması ile ilgili başvurumuzu hızlı bir şekilde hayata geçiren Tarım ve Orman Bakanlığımıza, TARSİM Genel Müdürlüğümüze üreticilerimiz ve ihracatçılarımız adına teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde yaptığı Ege Bölgesi Turunçgil Rekolte Tahmin Raporuna göre; Ege Bölgesi’nde 682 bin ton narenciye rekoltesi beklenirken, portakal 286 bin 403 tonla ilk sırada yer alıyor. Mandalina rekoltesi 262 bin ton tahmin edilirken, Limon rekoltesi 127,5 bin ton olarak hesaplandı. Altıntop rekoltesi ise; 6 bin 127 ton öngörüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.