SON DAKİKA
Hava Durumu

#Turizm

Porsuk Haber Ajansı - Turizm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Turizm haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi Açılıyor Haber

Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi Açılıyor

Eskişehir’in kültürel zenginliklerini korurken, turizmi canlandırmayı ve sanatı herkesle buluşturmayı hedefleyen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, “Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi”ni 9 Kasım Cumartesi günü açıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskişehir’in tarihi dokusunu sanatsal bir yaşam alanına dönüştüren kompleksin açılışına tüm Eskişehirlileri davet etti. Yıllardır gerçekleştirdiği çalışmalarla Eskişehir’in kültür sanat şehri olarak anılmasını sağlayan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediyesi Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde “Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi” çalışmalarını tamamladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kompleksin 9 Kasım Cumartesi günü saat 17.00’de açılacağı müjdesini vererek, Eskişehirlileri açılışa davet etti. Hem ulusal hem de uluslararası sanatçı ve sanatseverlerin ilgisini çekecek komplekste Eskişehir’in kültürel zenginlikleri korunurken, tarihi dokusu da sanatsal bir yaşam alanına dönüştürüldü. Kompleks sadece sanat eserlerine ev sahipliği yapmakla kalmayacak, aynı zamanda sanatçıların, akademisyenlerin, sanatseverlerin ve genç yeteneklerin bir araya gelerek ortak projeler üretebileceği yaratıcı bir buluşma noktası haline gelecek. Ayrıca kompleks içerisinde bulunan Sanat Sokağı’nda sanatçıların yarım gün veya tam gün kiralayabilecekleri, sanat üretimi ve sanatçı yetiştirmeyi, sanatı her kesimle tanıştırmayı amaçlayan sanatçı atölyeleri de yer alacak.

Odunpazarı Yerli Turistlerin Gözdesi Oldu Haber

Odunpazarı Yerli Turistlerin Gözdesi Oldu

Eskişehir’in tarihi semti Odunpazarı, hafta sonları ve tatil günlerinde yerli turistlerin akınına uğruyor. Tarihi atmosferi, kültürel dokusu ve özgün mimarisiyle dikkat çeken Odunpazarı evleri ve sokakları, Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen ulusal ve uluslararası festivallerle daha da hareketleniyor. Odunpazarı Belediyesi’nin son yıllarda kültürel etkinliklere ağırlık vermesi, yerli turistlerin ilgisini çeken önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Bölgedeki festivaller, sanat etkinlikleri ve açılan müzeler hem kültürel hem de ekonomik açıdan bölgeyi canlandırıyor. MÜZELER İLGİ ODAĞI Odunpazarı tarihi bölgesindeki galeri ve müzeler, özellikle ailelerin ve genç ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Odunpazarı Belediyesi’ne ait Ahşap Eserler Galerisi (Müzesi), Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi (Müzesi), Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi (Müzesi), Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, Cam Sanatları Galerisi (Müzesi), Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisi (Müzesi), Sıcak Cam Atölyesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Galerisi (Müzesi), Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Galerisi (Müzesi), Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nin yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Müzeler Kompleksi, Odunpazarı Modern Müze (OMM) ile bölgede bulunan diğer müze ve sanat merkezleri, Odunpazarı’nın kültürel yapısını yansıtırken ziyaretçilerine sanatsal ve kültürle dolu bir deneyim sunuyor. Özellikle hafta sonu tatillerinde Odunpazarı’na olan talep, konaklama ve yeme-içme sektörünü de hareketlendiriyor. Yerli turistlerin giderek artan ilgisi, Odunpazarı’nı Türkiye’nin kültürel başkentlerinden biri haline getirme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Eskişehir'e Turist Yağıyor Haber

Eskişehir'e Turist Yağıyor

Şehir turizminin önde gelen şehirlerinden Eskişehir’e turist akını devam ediyor. Hafta sonunda ziyaretçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin tematik müzelerine büyük ilgi gösterirken Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde de yoğunluk oluşturdular. Son yıllarda iç turizmin vazgeçilmez şehirlerinden biri haline gelen Eskişehir’de, turizm sezonu yaz aylarının ardından aralıksız devam ediyor. Hafta sonunda ziyaretçiler, Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ndeki müzeler ile Tarihi Odunpazarı Evleri başta olmak üzere Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Kentpark, Porsuk Çayı gondol ve bot turlarına yoğun ilgi gösterdi. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin tematik müzeleri Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Hamam Müzesi, Kent Belleği Müzesi, İmren Erşen Oya Müzesi, Zuhal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi, Berna Türemen Kedi Sanat Evi ve Ali İsmail Türemen Mavi Sanat Evi turistlerden büyük ilgi gördü. Müzelerde uzun kuyrukların oluştuğu ve büyük yoğunluk yaşandığı hafta sonunda Türkiye’nin dört bir yanından gelen turistler Eskişehir’in güzelliklerini keşfettiler. Eskişehir’in değişim ve dönüşümüne hayran kaldıklarını belirten ziyaretçiler, “Eskişehir müzeleri ve şehircilik projeleri ile örnek bir şehir. Çok güzel ve keyifli bir hafta sonu geçirdik. Yaz döneminde de tekrar ziyarete geleceğiz. Herkes Eskişehir’i mutlaka gelip görmeli.” dediler. Eskişehir’de yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Misafirlerimizi şehrimizde ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Yaz döneminin ardından bu ilginin kış döneminde de kesintisiz devam etmesini çok değerli buluyorum. Eskişehir, turizm sezonu uzayan şehirlerin başında geliyor. Şehrimizin turizm potansiyelini biliyoruz. Çok daha ilerisi için yatırımlarımız ve çalışmalarımız sürüyor. Müzelerimiz, tematik parklarımız, kültür sanat etkinliklerimiz, bot ve gondollarımızla herkesi çağdaş, Cumhuriyet şehri Eskişehir’e bekliyoruz.” diye konuştu.

Başkan Ceritoğlu Sengel’den Turizm İçin Markalama Vurgusu! Haber

Başkan Ceritoğlu Sengel’den Turizm İçin Markalama Vurgusu!

İzmir Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı İzmir'in kadın belediye başkanlarının katılımıyla İZQ İnovasyon Merkezi'nde gerçekleşti. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ve İzmit'in kadın belediye başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Efes Selçuk sadece İzmir'in değil sadece Ege Bölgesi’nin değil Türkiye'nin gözbebeğidir” dedi. İzmir Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda İzmir'in kadın belediye başkanlarını çalışmalarını ve projelerini anlattı. Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun ardından Efes Selçuk’u anlatan Başkan Ceritoğlu Sengel İzmir'in kent olarak bir lobisi olması gerektiğinin altını çizerek; “İzmir ihracat anlamında ürünlerin üretildiği yerlerden bir tanesidir. Bir meyve sepetinin içinde yaşıyoruz değil mi? İzmir'in gerçekten siyaset ile kamuoyu ile odalarla, kamu kurumlarıyla bir lobisi var mı? Hep beraber bir yerlerle kontak kuruyor muyuz?” dedi. 2019’DAN BU YANA MARKALAMA ÇALIŞMASI YAPIYORUZ İzmir’in tarihi, tarımsal ve turistik zenginliklerinin ortaya çıkarılması için bir kompozisyona ihtiyaç duyduğunun altını çizen Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Efes Selçuk Belediye Başkanı olarak şunu söylemek isterim ki; “Efes Selçuk” ibaresini kullanmaya başladığım 2019 yılından bu yana bir şeyin mücadelesini veriyoruz.  Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bana dava açtı. Danıştay bunun cezai müeyyidesi olmadığı yönünde kanaat kullandı.  Biz bir markalama çalışması yapıyoruz, değerlerimize sahip çıkıyoruz. Efes’i Aydın’da zannediyorlar. Agroturizm dediğimiz tarımı ve turizmi bir araya getiren bir kavram var. Bunun için özel sektör ve belediyeler olarak neler yapmamız gerektiğini düşünüyorum. İşte onun bir kompozisyon yaratmamız gerekiyor. İzmir için, ilçelerimiz için bu kompozisyonu yaratmalıyız. Biz bütün belediye başkanlarımız ile beraber bunu yapmaya çalışıyoruz. Geçen dönem de bunun için çalıştık ama bence bir lobi oluşturup bir kompozisyon yazmak zorundayız” dedi. YÖNETİŞİM GÖNÜLLE VE AKILLA OLUR Tüm belediye başkanlarının İzmir için birlik içinde çalışması gerektiğine dikkat çeken Başkan Ceritoğlu Sengel; “Hepimiz yan yana mücadele etmeye çalışıyoruz. Hem üzülüyorum hem de gurur duyuyorum. Üzülüyorum çünkü 30 yıldan bu yana İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi varken, en yüksek kadın belediye başkanı sayısı 8 oldu. Gurur duyuyorum, bugüne kadar en yüksek sayıya ulaştık, 9 tane kadın adayımız vardı. Ne kadının erkekten ne erkeğin kadından farkı yok. Yönetişim gönülle oluyor, akılla oluyor. Hepimizde de eşit var” dedi.

“Gaziantep Bisiklet Turizmi Çalıştayı” Düzenlendi Haber

“Gaziantep Bisiklet Turizmi Çalıştayı” Düzenlendi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde şehrin turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla “Gaziantep Bisiklet Turizmi Çalıştayı” düzenlendi. Tarihi, kültürü, coğrafyası ve mutfağıyla turizmde büyük bir potansiyel vaat eden Gazi şehirde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde turizm çeşitliliğini arttırmak amacıyla çalışmalar sürüyor.  Temiz ve çevreci ulaşım olarak ön plana çıkan bisikletin kullanımının yaygınlaşması için altyapı yatırımları yürüten Büyükşehir Belediyesi, turizm potansiyeli yaratmak amacıyla Gaziantep Bisiklet Turizmi Çalıştayı kapsamında birçok ayrı kurumu bir araya getirdi.  BİSİKLET TURİZMİ HER AÇIDAN SUNUMLARLA İNCELENDİ Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) ile Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GATOD) iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, önemli bir büyüme imkanı barındıran bisiklet turizminin Gaziantep’e katacakları değerlendirildi. Çalıştaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ilgili birimlerinin yetkilileri, TGA temsilcileri, GATDO Başkanı ve üyeleri, EuroVelo Türkiye Temsilcisi, TÜRSAB ve GARO Başkanları katıldı. Çalıştayda kurumlar bisiklet turizminin her yönüyle hazırladıkları sunumlarla değerlendirdi. Gazi şehrin bisiklet turizmi konusunda olumlu ve olumsuz yanları ele alındı.  Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere turizmde dünyada önemli bir trend haline gelen bisiklet turizmi, Yeşil Şehir Gaziantep’in, turizm altyapısında çevreci yönüyle önemli bir yer bulması yönünde çalışmalar yapılması hedefleniyor.       ŞAHİN: DÜNYA ŞEHİRLERİNİN DİLİYLE KONUŞMAZSAK ŞEHRİN REKABET ETME GÜCÜNÜ KORUYAMAYIZ Çalıştayın açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazi şehrin ekolojisini temiz bir şekilde gelecek nesillere aktarılması için insanın yaşam kalitesini merkeze alan çalışmaları hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: “Ulaştırmada hemen hızlı bir şekilde filolarımızı gençleştirdik. Şu anda hidrojenli otobüse geçmek için büyük bir çalışma yapıyoruz. Eğer biz Köln Belediyesi’nin, Paris Belediyesi’nin, Barselona Belediyesi’nin diliyle konuşamazsak bu şehrin rekabet etme gücünü koruyamayız. Almanya’da bisiklet yolunda 7’den 70’e herkes bisiklet kullanıyorsa, bizim de bunu yapmamız gerektiğini düşündük. Bisiklet yollarına baktık 150 kilometrelik bisiklet yolunun şu anda 79 kilometresini tamamladık. Bu 150 kilometrelik hattı hızlı bir şekilde tamamlayacağız.”  ŞAHİN: BİSİKLETİ YAŞAMIN BİR PARÇASI HALİNE GETİRMEMİZ GEREKİYOR Başkan Şahin, konuşmasının devamında bisikletin insan sağlığı ve obezite ile mücadeledeki önemini yapılan uluslararası araştırmalarla örneklendirerek sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Şu anda biz engellilerin dünya bisiklet yarışmasını yapıyoruz. 7’den 70’e herkesin bisiklet yolunu kullandığı bir dünya istiyoruz. Çocukların bisiklet yolu kullanması için bisikletin güvenilir olarak kullanılır hale gelmesi lazım. Bu masa çok önemli. Eğer bu bir spor aracıysa sporların en güzeli. Eğer bu bir ulaşım aracıysa ulaşımların en güzeli. Bugün bindiğimiz her araba havayı, suyu, toprağı kirletiyor. Bisikleti yaşamın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Bisiklet yeşil ulaşımdır, sağlıklı yaşamdır. Daha temiz bir dünya, daha sağlıklı bir dünya için bunu birlikte başaracağız.”

Turizm Fakültesi Öğrencileri Profesyonel Olarak Mezun Oluyor Haber

Turizm Fakültesi Öğrencileri Profesyonel Olarak Mezun Oluyor

1993 yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu olarak kurulan Türkiye’nin öncü ve başarılı fakültelerinden Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi, 30 yıllık tecrübesiyle turizm sektörüne nitelikli çalışanlar yetiştirmeye devam ediyor. Bünyesinde bulunan Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde teorik eğitimi uygulama ile başarıyla bütünleştiriyor. Turizm Fakültesinin yönetiminde ise Dekan Prof. Dr. Semra Günay, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve Doç. Dr. İnci Oya Coşkun yer alıyor.  Tüm bölümleri ile akredite edilmiş bir fakülte Ulusal düzeyde YÖK ve YÖKAK tarafından turizm alanı için yetkilendirilmiş tek akreditasyon kuruluşu olan TURAK’ın (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) akreditasyon sürecinden geçen Turizm Fakültesi, Türkiye’de tüm bölümleriyle akredite olmuş az sayıda fakültesi arasında yer alıyor. Fakülte bünyesindeki Turizm İşletmeciliği Bölümü, turizm işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan alt, orta ve üst düzey yöneticiler; turizm alanında bilgi üretimine katkı sağlayacak akademik etik ilkelere bağlı akademisyen adayları ve kendi işletmelerini kurabilecek kültürel bilgi birikimi ile birlikte meslek bilgisi yüksek girişimciler yetiştiriyor. Turizm Rehberliği Bölümü, turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu profesyonel turist rehberlerini yetiştirmekle beraber, turizm alanında bilgi üretebilecek yeteneğe sahip potansiyel turizm araştırmacılarını ve bilim insanlarını geleceğe hazırlıyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise gastronomi alanında yetenekli şefler, yiyecek ve içecek departman müdürleri, restoran yöneticileri, yemek fotoğrafçıları; akademiye ise nitelikli gastronomi araştırmacıları yetiştirmeyi amaçlıyor. Eğitimin odağında öğrenciler yer alıyor Sektördeki pek çok işletme ve sivil toplum kuruluşu ile protokol anlaşmaları gerçekleştiren Turizm Fakültesi, öğrenci odaklı bir yaklaşımla tüm öğrencilerinin istek ve önerilerini de dikkate alıyor. Turizm gibi yoğun uygulama gerektiren bir eğitim alanında öğrencileri için tüm olanakları seferber eden Turizm Fakültesinde tüm bölümlerde uygulamalı derslere ağırlık veriliyor. Bu kapsamda özellikle Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümündeki tam donanımlı profesyonel bir mutfağa sahip olunması ve mutfak ile ilgili uygulama derslerinde gerekli malzemelerin Üniversitemiz tarafından sağlanması, yine öğrenciler için fark yaratan tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Fakülte ayrıca her bir öğrencisine uygulama laboratuvarları, uygulama dersleri, zorunlu staj ile birlikte turizm endüstrisi konusunda mesleki beceriler kazandırıyor. Öğrencilerimizin staj eğitimlerini daha etkin ve verimli gerçekleştirebilmeleri için turizmin öncü işletmeleri ile görüşmeler yapılıp protokoller imzalanıyor. Tüm bu olanakların yanında öğrenciler, Erasmus+ değişim programları kapsamında yurt dışı deneyimi de edinebiliyor. Avrupa kıtasındaki toplam 10 ülkede 26 üniversiteyle, Asya kıtasında ise beş ülkede sekiz üniversite ile yapılan anlaşmaları sayesinde Fakülte öğrencileri, Mevlâna değişim programından faydalanabiliyor. Turizm Fakültesi teknik ve fiziki olanakları en aktif şekilde kullanıyor Teknik ve fiziki tüm olanaklarını öğrencileri için en aktif şekilde kullanan Fakülte’nin uygulamalı dersleri, alanında uzman ve sektör deneyimi bulunan öğretim elemanları tarafından veriliyor. Kurulduğu günden bu yana pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe imza atan Turizm Fakültesi’nin öğretim elemanı kadrosu turizm biliminin farklı alt disiplinlerinde önemli akademik yayın ve proje üreten başarılı ve özverili akademisyenlerden oluşuyor. Öğrenciler okurken çalışmaya başlıyor Başarılı akademik kadrosunun yanı sıra Fakülte’de tüm olanaklar öğrencilerin daha iyi bir eğitim alması için seferber ediliyor. Bu kapsamda Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde iki bilgisayar laboratuvarı ve bir CRS Laboratuvarı bulunuyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde ise uygulamalı eğitimler, biri Türkiye’de ilk ve tek olan Nörogastronomi ve Duyusal Analiz Laboratuvarı, diğeri Uygulama Mutfakları olmak üzere birden fazla uygulama alanında gerçekleştiriliyor. Teknik olarak yeterli donanıma sahip olan ve teknolojik anlamda son derece iyi olanaklar sunan uygulama alanları, öğrencilerin uygulama becerilerinin gelişmesine de katkı sağlıyor. Turizm Rehberliği Bölümü’nde mesleki dersler kapsamında yapılan teknik geziler, 3D Sanal Gözlük Laboratuvarı ile yapılan uygulamalı dersler, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü’nde öğrenci işçi olarak rehberlik yapma olanakları ile öğrenciler, rehberlik mesleğini uygulama fırsatı buluyor. YÖK tarafından engelsiz bina statüsüne ulaşan eğitim binalarına verilen Turuncu Bayrak’a sahip olan Turizm Fakültesi, engelli öğrencilere eğitim-öğretim süreci boyunca engelsiz bir eğitim sunabilmenin tüm olanaklarını bünyesinde topluyor.  Mezunlar pek çok alanda iş bulabiliyor Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden mezun olan öğrenciler konaklama, yiyecek ve içecek, seyahat, rekreasyon ve ulaştırma işletmelerinin orta ve üst kademeleri başta olmak üzere turizm sektörünün birçok alanında istihdam olanağı bulabiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri, Turizm Enformasyon Büroları gibi resmî kurumlarda, etkinlik, ulaştırma, seyahat, konaklama, yiyecek ve içecek işletmelerinde de çalışabiliyor. Bunun yanında mezun öğrenciler, elde ettikleri teorik ve uygulamalı bilgiler çerçevesinde girişimcilik becerilerini kullanarak kendi işlerini de kurabiliyor.  Mezunlar aşçılık, Ar-Ge ürün geliştirme uzmanlığı, yemek yazarlığı, yemek fotoğrafçılığı, gurmelik, işletmecilik, yöneticilik, akademisyenlik, seyahat acentelerinde ya da bağımsız olarak turist rehberliği, müze rehberliği, tur planlama veya bilet satış uzmanlığı yapabiliyor. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin geneli, turizm sektöründe iş hayatlarına devam ediyor.

Lavanta Desteği İle Hem Turizme Hem Çiftçilere Katkı Haber

Lavanta Desteği İle Hem Turizme Hem Çiftçilere Katkı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Güneysınır'da kurak alanların değerlendirilmesi için susuz tarım yöntemiyle ekimi yapılan lavantaların hasadı başladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Güneysınır ilçemizde kurak alanların değerlendirilmesi için toplamda 1.3 milyon metrekare alanda 2 milyon adet lavanta fidesi dikimi yapıldı. Verdiğimiz fide desteğiyle hem bölge turizmine hem de çiftçi kardeşlerimize katkı sağlamış olduk. Güneysınır’da kurduğumuz damıtma tesisimizde elde edilen ürünlerimizi Lavonya markasıyla piyasaya sunuyoruz. Çiftçi kardeşlerimizin emeklerini korumak, gelirlerini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Güneysınır’da alternatif ürün olarak dikimi yapılan lavantanın hasadına başlandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak kırsalda yaşayan vatandaşların gelirlerini artırmak amacıyla sağladıkları tarımsal desteklere devam ettiklerini belirterek, bu alandaki çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini ifade etti. Bu kapsamda kırsal kesimdeki desteklemeleri planlarken birim alandan yüksek gelir getirmesi, bakımının kolay olması, işçilik giderlerinin en az seviyede olması, sulanamayan kurak arazilerin değerlendirilmesi gibi durumların göz önüne alındığını belirten Başkan Altay, şunları kaydetti: “İklim değişikliği ve kuraklığı da dikkate alarak, yaşadığımız bölgeye uygun, az su tüketen ürünleri yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda Güneysınır ilçemizde kurak alanların değerlendirilmesi için toplamda 1.3 milyon metrekare alanda 2 milyon adet lavanta fidesi dikimi yapıldı. Verdiğimiz fide desteğiyle hem bölge turizmine hem de çiftçi kardeşlerimize katkı sağlamış olduk. Ayrıca ilçe belediyemizle birlikte yürüttüğümüz projenin başından bu yana çiftçilerimize dikim, bakım ve hasat konularında teknik ekiplerimiz tarafından desteklerimiz devam etti. Çiftçi kardeşlerimizin emeklerini korumak, gelirlerini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.” Başkan Altay, lavanta yağına ve katma değerli ürünlere dönüşecek lavantaların hasadının yaklaşık 1 ay sürdüğünü anımsatarak, “Güneysınır’da kurduğumuz damıtma tesisimizde elde edilen ürünlerimizi Lavonya markasıyla piyasaya sunuyoruz. Böylece kooperatifimize de maddi destek sağlamış oluyoruz” dedi. ÇİFTÇİLERİN KULLANMADIĞI ARAZİLER DEĞERLENDİRİLİYOR Güneysınır Tıbbi Aromatik Bitkiler Damıtma Merkezi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Güneysınır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kurşun da çiftçinin kullanmadığı, gelir elde edemediği arazilerin Büyükşehir’in projesiyle değerlendirdiğini belirterek, "Bu projede emeği geçenlere, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, ekibine, Güneysınır Belediyemize ve emek veren çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi sürekli destekliyor, destekleri ve katkıları için teşekkür ediyor, devamını diliyorum“ dedi. “BİR TANE FİDEDE BİR YAPRAK OLSUN HAZİNE BULMUŞ GİBİ SEVİNİYORUZ” Güneysınır ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki lavanta üreticisi Rukiye Bozobalı ise, bir kadın çiftçi olarak Büyükşehir Belediyesinin fide desteğiyle 4 yıl önce başladıkları üretimlerden çok memnun oldukları ifade ederek, “Bitki kendini sevdiriyor, bıkkınlık vermiyor. Bir tane fidede bir yaprak olsun hazine bulmuş gibi seviniyoruz. Kıraç memleket olunca fide tuttu diye çok seviniyoruz. Su olmamasına rağmen yine de Allah’a şükür üretim oldu. Bundan iyisi can sağlığı. İnşallah satışı da güzel olur. Emeği geçenlerden Allah razı olsun, alternatif ürün olarak bize bunu verdiler. Biz de şansımız denedik. Yapabilene güzel bir şey. Bu desteği bize verdiği için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.