Hasan Polatkan Havalimanı Neden Tarifeli Uçuşlara Açılmıyor?
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın tarifeli uçuşlara açılmama gerekçesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi veren Arslan, Hasan Polatkan Havalimanı’nın yıllık 300 bin yolcu kapasitesi olmasına rağmen tarifeli uçuşların hala yapılmadığını söyledi. Zafer Havalimanı ile Hasan Polatkan Havalimanı’nın yolcu sayılarını kıyaslayan Arslan, “İç hat uçuşu yapılmayan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı 113 bin 97 olurken, iç ve dış hat uçuşu da olan Zafer Havalimanı’nı kullanan toplam yolcu sayısı ise 65 bin 917 olarak gerçekleşmiştir” dedi.
“Şehrimize katkı sunacak tüm özelliklere sahip”
Hasan Polatkan Havalimanı’nın teknik özelliklerine dikkat çeken Arslan, “Hasan Polatkan Havalimanı 3 bin m uzunluk, 45 m genişliğe sahip pistiyle, geniş gövdeli uçaklara hizmet verebilme kabiliyetine sahip, hassas iniş sistemi dahil tüm iniş ve kalkış altyapısına haiz, yıllık 300 yüz bin yolcu kapasiteli, tarifeli-tarifesiz iç ve dış yolcu taşıma, yanı sıra eğitim uçuşları, hava taksi, ambulans uçuşları, sağlık ve özel amaçlı uçuşlarla, şehrimize ve bölgemize; akademik, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda önemli katkılar sağlayabilecek tüm özellikleri taşımaktadır” diye konuştu.
“30 yıl işletim süresiyle yolcu garantili bir işletmeye verildi”
Zafer Havalimanı 30 yıl işletim süresiyle özel bir kuruluşa yolcu garantili olarak verildiğini ifade eden Arslan, “Eskişehir-Afyonkarahisar ve Kütahya illerinin hava ulaşım sorununu çözebilecek bütün teknik altyapıya sahip Hasan Polatkan Havalimanımızı etkin ve verimli değerlendirmek yerine bakanlığınızca proje yatırım maliyeti yaklaşık 50 milyon Euro olan, ihalesi 2010 yılında yapılan ve 25 Kasım 2012 tarihinde hizmete açılan Zafer Havalimanı 30 yıl işletim süresiyle özel bir kuruluşa verilmiştir. Zafer Havalimanı’na ilişkin uygulama sözleşmesinin 28’inci maddesine göre idare, işletme süresince ilgili şirkete; ‘iç hat yolcu servisi ücreti olarak 2 Euro, dış hat yolcu servisi ücreti olarak 10 Euro’ ücret gelirini giden yolcu sayısı dikkate alınacak şekilde şirkete ödenmesi garanti edilmiştir” dedi.
“Hasan Polatkan Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı 113 bin 97”
Zafer Havalimanı’nın yanlış bir yatırım olduğunu söyleyen Arslan, “Bu yanlış yatırım sebebiyle, havalimanımızın tarifeli uçuşlara açılması yönündeki uzun yıllara dayalı tüm girişim ve çabalarımız dikkate alınmadığı gibi, 2022 yılında yurt dışı bağlantılı uçuşlarımızda Zafer Havalimanı’na yönlendirilerek havalimanımız kapatılmak istenmiş, ancak Eskişehir kamuoyunun girişim ve tepkileri sonucunda bu karardan vazgeçilmek zorunda kalınmıştır. DHMİ Genel Müdürlüğünün 2024 yılı verilerine göre sadece dış hat uçuşları bulunan, iç hat uçuşu yapılmayan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı 113 bin 97 olurken, iç ve dış hat uçuşu da olan Zafer Havalimanı’nı kullanan toplam yolcu sayısı ise 65 bin 917 olarak gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
“Karşılıklı tarifeli uçuş planlamanız var mı?
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sorduğu beş soru şu şekilde:
-Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın tarifeli uçuşlara açılmama gerekçesi nedir?
-Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın haftanın belirli günlerinde, Akdeniz-Ege-Karadeniz-Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu ve bölgelerinde yer alan ve havalimanı bulunan illerimizden herhangi birine karşılıklı tarifeli uçuş planlamanız var mıdır? Varsa ne zaman yaşama geçirilmesi öngörülmektedir? Yoksa gerekçesi nedir?
-AKP Eskişehir İl Başkanı Aralık ayı içinde yapmış olduğu bir değerlendirmede Eskişehir Valisi, AKP milletvekilleri, ETO ve ESO başkanları, ESTÜ rektörü ve TEI Genel Müdürü’nden oluşan heyetle THY Yönetim Kurulu Başkanı’nı ziyaret ettiklerini ve Hasan Polatkan Havalimanımızla ilgili bazı projelerin yaşama geçirileceğini ifade etmiştir. Bu kapsamda yaşama geçirilmesi öngörülen projeler nelerdir? Varsa bu projeler ne zaman yaşama geçirilecektir?
-Zafer Havalimanı’nın uygulama sözleşmesi kapsamında garanti yolcu ücret geliri ödemesi
olarak işletme hakkını elinde bulunduran şirkete; 2012-2024 yılları için toplam kaç Euro ödeme
yapılmıştır?”
-THY’nin reklam, tanıtım, sponsorluk vb. temsil-tanıtım giderleri için 2024 yılında yaptığı toplam harcama tutarı ne kadardır?