SON DAKİKA
Hava Durumu

Eskişehir Bir Madencilik Şehridir!

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2025 10:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2025 14:08

Yıllardır hep tartışılır, Eskişehir ne şehri diye. Kimine göre üç üniversitesi ile öğrenci şehridir, kimine göre yaşayan emekli sayısının çokluğu nedeniyle emekli şehri. Kimine göre son yıllarda yapılan yatırımlarla bir butik turizm şehridir, kimine göre ise tek organize sanayi bölgesi ile sanayi şehridir. Kimine göre profesyonel ligde takımı olmamasına ve spor tesisi yokluğuna rağmen spor şehridir, kimine göre ise devletin desteği olmamasına rağmen kültür ve sanat şehridir.

Eskişehir Bir Madencilik Şehri

Eskişehir aslında gelecek yıllarda bilimin, teknolojinin yoğun kullanıldığı, çıkan madenleri katma değere dönüştürecek şekilde ve yeni nesil bir madencilik anlayışıyla madencilik şehri olmaya aday bir şehirdir. Şehrimizde bulunan, Krom, Bor - Boraks, Florit, Barit ve Nadir Elementler, altın, manyezit, toryum, mermer, perlit, nikel, kömür ve lületaşı madenleri ile her ne kadar bahsedilmese ve gündem olmasa bile aslında Eskişehir mevcutta da bir madencilik şehridir. Madencilik denince Eskişehirlilerin hemen aklına Kaymaz, Alpagut - Atalan ve Kömürlü Termik Santral geliyor ama madenciliğe farklı bir bakış açısıda gerekiyor.

Ülke çapında Eskişehir'in madenciliğine verilen değer büyük. Bu da İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetimine giren Eskişehir Madencilik Kümelenmesi Başkanı Metin Çekiç'in başkan yardımcılığına getirilmesi ile tescillendi. Ülkenin Eskişehir madenciliğine verdiği değerin yanı sıra Eskişehir’de madenciliğe gereken ilginin oluşması, madenciliğin geliştirilmesi, katma değerli hale getirilmesi için son yıllarda büyük emek ve çaba gösteren, başarılı bir platform var. Eskişehir Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Entok’un bir sorusuyla ve tam desteğiyle yola çıkılarak ESGİAD önderliğinde kurulan ve genç madencilerin de içerisinde bulunduğu Eskişehir Bor Platformu yaptığı çalışmalarda dikkatleri de üzerine çekiyor. Platform ana gündemi bor olmasına rağmen diğer madenlerle ilgili de farklı bir bakış açısı getiriyor. Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Eskişehir Bor Platformu sözcüsü Umut Rallas yaptığı açıklamalarla, tespitlerle, hedefleri ve projeleri ile Eskişehir’in sadece ülkemizde değil dünya çapında bir madencilik şehri olabileceğine olan inancımızı daha da arttırdı. Platformun Eskişehir’in marka değerine katkı sağlayacak çalışmalarını da tüm Eskişehirlilerin desteklemesi ve her türlü katkıyı vermesi gerektiğine inanıyorum.

Birliği Artık Üreticilere Verin!

Eskişehir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği aslında Eskişehir’de bulunan küçükbaş hayvan yetiştiricileri tarafından kurulmuş bir birlik. Web sitesine göre 400'den fazla üyesi var. Üreticilerin yönetmesi gereken bu birlik uzun yıllardır kayyum ile yönetiliyor. Daha önce de gündeme getirmiştik ve CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü'de Birlik'te ki kayyum yönetimini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşımıştı. Fakat hala bir gelişme oldumu ve bir cevap geldimi bilmiyoruz.

Kayyum ile yönetilen birliğin web sitesine baktığımızda Birlik Başkanı olarak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş gözüküyor ve birlik yönetimi de yine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli personellerden oluşuyor.

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ve Eskişehir kamuoyu kayyum yönetiminin yaptığı çalışmaları, kayyum yönetiminin ne zaman sonlanacağını, ne zaman genel kurul kararı alacağını ve kayyum yönetiminin buradan herhangi bir ücret alıp almadığını merak ediyor. Eskişehirli üreticilerin kurduğu bu birlik artık küçükbaş hayvan yetiştiricilerine teslim edilmeli ve üreticiler tarafından yönetilerek ilimizin hayvancılık potansiyeline katkı sağlamalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.